Neuveríte, pokiaľ to neuvidíte!

  • Pamätáte si plášť Harryho Pottera, vďaka ktorému ste vedeli instantne zmiznúť? Tento plášť už nemusí byť iba filmovým výmyslom!
Neuveríte, pokiaľ to neuvidíte!
  • Pamätáte si plášť Harryho Pottera, vďaka ktorému ste vedeli instantne zmiznúť? Tento plášť už nemusí byť iba filmovým výmyslom!

Vedci z University of Rochester vynašli zariadenie s názvom ‘The Rochester Cloak’. Tímu stojacemu za celým projektom sa podarilo zoradiť za sebou štyri obyčajné šošovky tak, že dokážu ohnúť svetlo a obísť takto objektmi – tým vyvolať dojem priesvitnosti. 

„Existuje už veľa high-tech pokusov o dosiahnutie priesvitnosti, základom je vždy ohýbanie svetla okolo niečoho, ako keby tam to „niečo“ ani nebolo, často sa pritom využívajú hich-tech alebo exotické materiály“, tvrdí profesor fyziky na Rochester University John Howell.

Najlepšie na celom Rochester cloak je to, že využíva úplne základne a celkovo lacné a ľahko dostupné materiály, pričom dokáže dosiahnuť multidimenziálnu transparentnosť aj z rôznych smerov. To znamená, že by sa mohol Rochester Cloak využívať aj pri pohybujúcich sa objektoch.

 

 

 

 

Každopádne, je ešte veľmi skoro robiť urýchlené závery. Táto technológia je ešte v plienkach, čo  však dáva nádej na pozitívne očakávania, je práve fakt, že celé riešenie je techologicky a finančne relatívne nenáročné. S väčšími šošovkami by sme mohli dať zmiznúť pravdepodobne úplne hocičo.

Joseph Choim, jeden z členov výskumného tímu povedal pre Reuters, že si vie bez problémov predstaviť, že by sa táto technológia využívala v automobilovom priemysle, medicíne, armáde alebo aj v umení.

 

Zdroj:goexplore.net, rochester.edu

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá