Aeromobil: Revolučný vynález zo Slovenska

  • Konečne sa nebudete musieť rozhodovať, aký dopravný prostriedok zvolíte. Potrebujete ísť autom, aby ste sa dostali do zapadnutej uličky? Alebo lietadlom, aby ste sa dostali do cieľa rýchlejšie? Skúste oboje - Aeromobil zo Slovenska.
image_1395951295.jpeg
  • Konečne sa nebudete musieť rozhodovať, aký dopravný prostriedok zvolíte. Potrebujete ísť autom, aby ste sa dostali do zapadnutej uličky? Alebo lietadlom, aby ste sa dostali do cieľa rýchlejšie? Skúste oboje - Aeromobil zo Slovenska.

 

Práve na Slovensku sa od revolúcie vyvíja unikátny prototyp lietajúceho auta alebo pozemného lietadla – Aeromobil. S  prácami sa začalo už v roku 1990, kedy vznikla prvá verzia tohto stroja pod názvom Aeromobil 1.0. Tá prešla ďalším vývojom cez Aeromobil 2.0 v roku 1995 až po dnešnú verziu 2.5. Tento rok by mala prísť na svet verzia 3.0, ktorá je posledným stupňom pred reálnym prototypom.

 

S myšlienkou takéhoto dopravného prostriedku prišiel tím ľudí na čele s dizajnérom a vynálezcom Štefanom Kleinom. Ten venoval projektu posledných viac ako 20 rokov. Má mnohé skúsenosti tak zo zahraničných škôl ako aj z práce pre veľké automobilky – Audi, VW a BMW. Podľa neho sa tento prostriedok niekedy nazýva aj Klein Aeromobil.  Ďalším človekom, ktorého stojí za to spomenúť, je Juraj Vaculík – zakladateľ reklamnej agentúry Made by Vaculik. Vystupuje ako spoluzakladateľ a CEO projektu Aeromobil. Okrem týchto dvoch sa na projekte podieľajú Ladislav Batík (COO), Martin Bruncko (Board member, zodpovedá za stratégiu v oblasti financií, vstupu na trh a regulačných záležitostí), Štefan Vadocz  (PR), Erich Ostrčil (Team Leader), Igor Rumanovský (letecký technik) a Róbert Mucska (CAD/CAM Designer). O projekte písali už také svetové médiá ako BBC, Wall Street Journal, USA Today alebo Reuters.  

 

Aké sú hlavné parametre stroja?

Do Aeromobilu sa zmestia dvaja ľudia. Krídla sú samozrejme sklápacie, spotreba je na úrovni 15 l/h, ak letíte a 7,5 l/100 km, ak jazdíte. Maximálne rýchlosť na ceste je 160 km/hodinu, vo vzduchu je to 200 km/hodinu. Lietadlo má dolet až 700 kilometrov. Dĺžka Aeromobilu je 6 metrov, šírka pri rozpätí krídel 8,3 metra.

 

 zdroj: aeromobil.com

Čo očakáva konštruktér a tvorca myšlienky Aeromobilu Štefan Klein od verzie 3.0?

„Je vytvorená z materiálov, ktoré sú už finálne. To znamená, že to tvarové a konštrukčné riešenie je dominantný aspekt dizajnu.  Chceme vytvárať formu, ktorá je veľmi atraktívna a ktorá je blízka športovému automobilu. Nechceme, aby to bol bizarný objekt, ktorý si ľudia budú spájať s nejakou kuriozitou. Ale naopak, chceme, aby ten objekt bol konštruovaný a dizajnovaný tak, ako sú súčasné automobily. A možno ešte niečo viac medzi tým, lebo to spojenie auta a lietadla okamžite dáva otázku, že čo je to. Či je to auto alebo je to lietadlo. A my chceme vytvoriť nový typ dopravného prostriedku. To je naša ambícia,“ povedal pre Slovenský rozhlas.

 Niekedy ma fascinuje a pozerám s otvorenými ústami na to, čo Slováci dokážu. Tento svetový unikát ďaleko presiahol moje očakávania. Neviem si síce predstaviť, ako to bude reálne fungovať napríklad v zápche, to však neznižuje vzácnosť a veľkosť tohto diela. 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá