Gentle Jam – Slovenka vlastnoručne vyrába unikátne a superkvalitné džemy s alkoholom
- Najzvláštnejšou vecou na džemoch s alkoholom je to, že to na Slovensku ešte nikomu predtým nenapadlo :)
- Najzvláštnejšou vecou na džemoch s alkoholom je to, že to na Slovensku ešte nikomu predtým nenapadlo :)
Iveta Hrabovská je bývalá moderátorka regionálnych televízií a produktová špecialistka, ktorá sa jedného dňa rozhodla pridať do džemu alkohol. Ako sa neskôr ukázalo, zmenilo to k lepšiemu nielen chuť džemu, ale aj jej život.
„Prvý džem som uvarila v roku 2014. Bol marhuľový a obsahoval Bourbon whisky. Hoci som ho robila podľa jedného zahraničného receptu, vôbec mi nechutil. Bol veľmi sladký a alkohol tam nebol vôbec cítiť. Preto som sa rozhodla urobiť si vlastný recept. Alkoholové džemy mi riadne zachutili, a keď som zistila, že v celej Európe nie je nikto, kto vyrába takéto čisto alkoholové delikatesy, rozhodla som sa ísť do toho na 100%,” povedala pre portál Podnikajte.sk Iveta Hrabovská.
gentlejam.sk
A tak vznikol Gentle Jam. Názov týchto unikátnych produktov vznikol kombináciou slov „gentleman“ a „jam“, a má evokovať už spomínaný pocit jedinečnosti a akejsi honosnosti.
Gentle Jam teda nie sú iba džemy s trochou tuzemáku. Iveta si na nich naozaj dáva záležať a vlastnoručne vytvára unikátny, až takmer luxusný produkt. A keď hovorím vlastnoručne, myslím tým, že Iveta stojí hodiny nad hrncami a mieša. Vo firme je totiž iba ona a jej manžel, ktorý sa stará o biznisovú stránku vecí.
gentlejam.sk
Do džemov nepridáva žiadne zahusťovadlá, arómy ani nič podobné. Do najkvalitnejšieho dostupného ovocia pridáva ten najkvalitnejší alkohol. Vznikajú tak kombinácie ako ríbezľový džem s ginom Hendrick‘s alebo hruškový džem s Bentiannou. Samozrejmosťou je slivkový džem so slivovicou.
„V Gentle Jam nešetríme. Ľudia u nás musia siahnuť hlboko do vrecka, tým sa netajíme. Hlboko však siahame aj my. Keď nakupujeme ovocie a zeleninu, vyhľadávame najlepších pestovateľov. Keď kupujeme alkohol, mierime k regálom s najlepšími značkami. Do varenia dávame alkohol, ktorý by si bežný človek nekúpil ani na špeciálne príležitosti.“
gentlejam.sk
Popri džemoch s názvami ako „Džejárova milenka“ (Marhuľa + Bourbon) a „Pompézna jahoda“ (Jahoda + Šampanské) vyrába Iveta aj omáčky čatní. Ide o korenistú pochúťku, ktorá síce vyzerá ako džem, no chutí buď sladko-kyslo alebo slano-pikantne.
A práve s jednou z týchto omáčok vyhrala zlatú hviezdu Great Taste 2016, ktorá sa považuje za gastronomického Oscara. 400 členná porota plná odborníkov v nej naslepo vyberá spomedzi vyše 10 000 produktov.
Gentle Jam v súťaži zabodoval so sladkou čili paradajkovou omáčkou s vínom Cabernet Sauvignon, ktorá sa predáva pod názvom „Čertove pokušenie“. Stala sa tak prvou slovenskou značkou vyrábajúcou džemy, ktorej sa toto ocenenie podarilo získať.
gentlejam.sk
Gentle Jamuž má veľkoobchod na Slovensku a distribuujú do Českej republiky. Svoje produkty sa im už podarilo dostať na luxusné lode a okrem toho majú rozbehnutý špciálny personalizovaný koncept pre hotely.
Jeden pohár džemu obsahuje od 1,4% do 11% alkoholu. Ak si chcel teda spojiť príjemné s užitočným a doslova sa opiť rožkom (s džemom), tak budeš asi sklamaný. No unikátna chuť džemu dotvorená kvalitným alkoholom stojí za to sama o sebe.
V kombinácii s Ivetinym podnikateľským duchom sú Gentle Jams odsúdené na úspech. A Slovensko má ďalší kvalitný produkt, za ktorý by sa nemuseli hanbiť nikde vo svete.
gentlejam.sk