Poctivé parené buchtičky ti naservíruje v Buchtárni Tomáš Hakl

Zuzana Kaššáková / 18. júna 2017 / Rozhovory

zdroj: archív Tomáša Hakla

V Bratislave môžeš nájsť utešený fast food s parenými buchtami – Buchtáreň. Ponúknu ti naozaj poctivé parené buchty, od tých tradičných až po špeciality, ako slané či bezlaktózové buchty.

Kde a ako vznikla myšlienka na založenie gastro podniku, ktorý ponúka parené buchty?

“Buchtáreň – prvý fast food s parenými buchtami“, bola prvotne idea môjho spoločníka. Keď sme spoločne pripravovali firemné oblečenie pre spoločnosť, ktorá tieto ručne robené buchty a knedle vyrába, zistili sme, že si profesionálne veľmi sedíme. Spoločne sme pripravili business plán, doladili detaily a  do dvoch mesiacov veľmi úspešne absolvovali prvý event.

V súčasnosti vzniká v Bratislave viacero street foodových podnikov. Inšpiroval si sa pri Buchtárni takýmito podnikmi? Čím sa odlišujete od ostatných?

Chcel som sa inšpirovať, ale tým že máme unikátny slovenský produkt, išlo skôr o nakopnutie, že ambulantný predaj s kvalitným gastrom sa dá robiť aj na Slovensku. A do budúcna predstavuje veľký potenciál. Sami by sme chceli do 12 mesiacov otvoriť v Bratislave stálu prevádzku. Parené buchty ako street food neponúka nikto v regióne, takže koncept ako taký je unikát. Zákazníci nám vyjadrujú veľkú podporu, čo nás neuveriteľne motivuje a snažíme sa im vychádzať v ústrety – koniec koncov, sme tu hlavne pre nich. Nestarnúce Baťove motto: “Náš zákazník, náš pán” je prioritou.

14470630_1116914985052355_5834701342667230123_n

foto: archív Tomáša Hakla

 

Čím sú vaše buchty špeciálne? Prečo by mali ľudia navštíviť Buchtáreň, ak o nej len prvýkrát čítajú v tomto článku?

Ak milujú sladké, tak je to jednoduché ;) Dokonca sme vyhoveli požiadavkám zákazníkov a začali ponúkať aj slané buchty, ktoré sa okamžite stali hitom. Robíme tie najpoctivejšie parené buchty, bez emulgátorov, stabilizátorov atď.

Všetky buchty sa robia ručne, ručne sa aj plnia v prevádzke BIG stravovanie vo Svätom Juri. Ako ich ruka spraví, tak ich ponúkame v stánku, sú ako od babičky ;)

Buchtičky sú ručne robené. Znamená to, že si ich pripravujete vy sami?

Ako som už spomínal, máme na to kvalitnú firmu s dlhoročnými skúsenosťami. Oni to za tie roky vedia najlepšie.

14572336_1121996291210891_6648485788992535946_n

foto: archív Tomáša Hakla

Myslíš si, že sa Buchtáreň dá robiť aj vo veľkom bez toho, aby to neubralo kvalite produktov?

Chceme a budeme to takto robiť, aj keď sa rozrastieme. Máme skvelého dodávateľa, ktorý má konzistentnú kvalitu už viac ako 15 rokov. Po kamennej predajni a otvorení druhého stánku plánujeme ísť s Buchtárňou ešte ďalej, nechcem ale zatiaľ nič prezrádzať. Ak bude dopyt taký, ako je teraz, tak urobíme všetko preto, aby sme boli pre našich zákazníkov čo najdostupnejší a s rovnakou kvalitou.

Pre dnešnú dobu je typické, že dôležitejšie ako dobre vyrobiť, je dobre predať. Aké marketingové aktivity na podporu predaja v súčasnosti využívate?

Tým, že som už vystriedal desiatky firiem, kde som pracoval, veľa som sa naučil. Marketing sa dá robiť naozaj všade. Ľudia sa sťažujú, že na to potrebujú hlavne kapitál, no my sme vsadili hlavne na kreativitu. Zatiaľ ideme cestou sociálnych sietí a prezentáciou hlavne na akciách. Už teraz máme pripravených zopár ďalších tromfov ako zaujať.

Na trhu pôsobíte pomerne krátko. Čo považuješ za váš doterajší najväčší úspech Buchtárne?

Najväčší úspech je samotná realizácia Buchtárne. V mladom veku a na veľakrát zatracovanom gastro trhu rozbehnúť niečo, čo chce byť kvalitné nielen tovarom, ale aj vizuálnym prejavom a zároveň ostať cenovo dostupný je úspech sám o sebe. A samozrejme aj to, že naše prvé akcie potvrdili naše odhady a buchty vyčarili úsmev na tvárach :)

14570472_1116233581787162_7652162271433990556_n

foto: archív Tomáša Hakla

Vedenie prevádzky v oblasti gastronómie je určite namáhavé. Čo pokladáš za najťažšie? Ako by si zhodnotil náročnosť podnikania v tejto oblasti z hľadiska legislatívy, zákonov a iných nariadení?

Čo sa týka úradov, dá sa to obehať. Dokonca človek dokáže natrafiť na ľudí, ktorí chcú naozaj pomôcť. Niekedy je však otrava a žrút času vybavovanie všetkých tých povolení a sledovanie neustále sa meniaceho daňového zákona. Myslím, že každý začínajúci podnikateľ vie, o čom hovorím. Každopádne som rád, že sme na Slovensku a verím, že do budúcna sa bude legislatíva zlepšovať. Ale najväčší problém nám robil a robí RÚVZ (Regionálny úrad verejného zdravotníctva), bohužiaľ nezmyselné zákony ktoré sťažujú život všetkým gastro prevádzkam, aj ambulantným. Je to boj s veternými mlynmi. Treba byť pri nich opatrný a nedať sa odradiť.

V súčasnosti sa vo veľkom prezentuje zdravý životný štýl. Myslíš si, že tento trend neohrozí tvoj biznis, nakoľko parené buchty môžeme považovať za “kalorickú bombu”?

Zdravý životný štýl, to by sme museli žiť na inej planéte. Plánujeme ale robiť bezlepkové parené buchty, bezlaktózové už máme. Myslím, že parenú buchtu si dopraje každý. ;) Kamaráti, čo dbajú o svoju postavu, naozaj odporúčajú buchty na raňajky.

14517666_1121283831282137_4922726214850159071_n

foto: archív Tomáša Hakla

Kvalita potravín je už zopár rokov veľmi diskutovanou témou na Slovensku. Mnohé potravinové škandály prinútili ľudí viac sledovať, čo konzumujú. Cítiš aj ty nejaký posun v stravovaní Slovákov? Dostávaš otázky, odkiaľ dovážaš suroviny a aké je zloženie tvojich buchiet?

Tak ľudia si už začínajú uvedomovať pôvod potravín a to ako ´´prirodzene´´ rastú. Osobne som strašne rád, že existujú Farmárske Trhy, Trh Piac v Tržnici a podobné. Predávajú tam potraviny ktoré naozaj neprešli žiadnou úpravou a sú za všetkých okolností najviac bio (ako sa to teraz hovorí). Každý tretí zákazník sa ma pýta, aké používame suroviny, a my sme hrdí, že to robíme poctivo. Tým pádom im pokojne ukážem aj fotografie z výroby.

 

Mnoho ľudí na Slovensku sa bojí ísť do podnikania, pretože sa bojí zlyhania. Máš nejaký recept na to, ako sa pasovať s problémami podnikania? Je Buchtáreň tvoj prvý biznis alebo si podnikal/podnikáš aj v niečom inom?

Už od 14-tich som riešil, že chcem mať niečo vlastné, mal som aj nápad, aj realizáciu, ale väčšinou to skončilo na tom, že mladé ucho nebrali ľudia vážne. Dnes to už je inak. Prvú s.r.o. som si ale založil až s buchtičkami. Recept je jednoduchý a použiteľný na každého. Naozaj tvrdo pracovať, nechcieť všetko hneď, byť kreatívny a štipku šťastia si myslím, že má každý a príde to ;)

 

Pridať komentár (0)