2014: Formujeme novú generáciu

  • V rámci série desiatich startupov, od ktorých v roku 2014 očakávam exponenciálny rast, som sa rozhodol napísať o dvoch detských. Sú úplne výnimočné. Vychovávajú novú generáciu startupistov - vzdelaných technologicky aj kreatívne.
image_1397978019.jpeg
  • V rámci série desiatich startupov, od ktorých v roku 2014 očakávam exponenciálny rast, som sa rozhodol napísať o dvoch detských. Sú úplne výnimočné. Vychovávajú novú generáciu startupistov - vzdelaných technologicky aj kreatívne.

 

Hopscotch: Naučí programovať každého

Ak ste už ako dieťa túžili programovať, ale nikdy ste neporozumeli základnej logike kódovania, Hopscotch je aplikácia, ktorá vám môže pomôcť. Jej cieľom je prostredníctvom jednoduchých funkcií ukázať základné prvky programovacích jazykov.

Momentálne je voľne dostupná beta verzia určená deťom vo veku 8-12 rokov. Využíva hravú a zábavnú formu v kombinácii s vizuálnymi podnetmi. Cieľom je vytvoriť záujem a pozitívny vzťah k programovaniu

Po spustení aplikácie máte dve možnosti – vytvoriť si vlastný projekt, v ktorom si vyberiete postavičku a tej preddefinujete úlohy (otočiť sa, nakresliť čiaru, zväčšiť sa,…), alebo si môžete otvoriť hotový projekt a v ňom riešiť rôzne zadania. Hotové diela môžete zdieľať. Je tiež možné sledovať už vytvorené projekty (odporúčam si pozrieť slnečnú sústavu – Sun a 3D otáčanie nožíkov – 3D knives).

Autori Jocelyn Leavitt a Samantha John chcú priniesť namiesto nudných návodov platformu, ktorá naučí programovať každého. Ich druhou ambíciou je, aby aplikáciu používali najmä dievčatá, a tak sa prelomila určitá bariéra, keďže v programovaní momentálne dominujú muži. Podľa slov tvorcov, ak by sa naučilo programovať viac žien, priniesli by do tohto odvetvia veľa dobrých zmien a kvalitných inovácií.

Pár vyjadrení tých, čo aplikáciu vyskúšali:

,,Moja dcéra si vždy myslela, že programovanie je pre chlapcov, avšak od nainštalovania Hopscotchu tablet nepustila z ruky.“
Michael, otec 12-ročnej Erin

,,Toto je skvelé programovacie prostredie pre začiatočníkov, kde si deti už viac nemusia lámať hlavu z programovacieho jazyka. Už sa neviem dočkať na ďalšie.“
Steve Kinney, učiteľ informatiky

,,Mám to rada, pretože to je zábavné, môžem vytvoriť hocičo a potom to prehrať ako film.“
Audrie, 8 rokov

PS: Slovo Hopscotch je meno hry, v slovenčine nazývanej škôlka.

 

littleBits: Zlož si hračku!

littleBits je konštrukčná sada, ktorá pomáha deťom vytvoriť hračku podľa vlastnej fantázie. Jednotlivé časti do seba zapadajú vďaka magnetu. Pospájaním týchto častí si užívateľ môže vytvoriť stroj, ktorý sa rozsvieti, zabzučí alebo zatrasie.

Deti (aj tie dospelé) sa tak môžu stať vynálezcami a postaviť prototypy bez nutnosti spájkovania, drôtovania a bez znalosti programovania. Každý komponent má prednastavené funkcie ako zapínanie/vypínanie alebo stmievanie/zosvetlovanie. Napojením na okruhy tak splnia požadované úlohy. Firma nedávno vytvorila komponent, ktorý sa dá pripojiť k wifi, a tak zvyšuje môžnosti využitia nástroja.

Štartovací balíček pozostáva z jedenástich kusov a stojí 99 dolárov. Každý ďalší komponent sa dá dokúpiť za desať dolárov. 

Hlavným cieľom tvorcov je ukázať deťom jednoduchosť vývíjania produktov pomocou jednoduchých úloh – vytvárať stroje, ktoré sa rozsvietia, blikajú, trasú sa, točia sa, tlačia alebo bzučia. Nasledujúce video ukazuje, čo všetko Little kid dokáže. 

 

Zdroje: littlebits.cc, gethopscotch.com, whistleblower-insider.com

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá