2015 – rok, kedy sa konečne prebudila slovenská verejnosť

  • V predchádzajúcom článku ste si mohli prečítať faily roku 2015, ale pre mňa bol rok 2015 výnimočný niečím iným. A to angažovanosťou a upozornovaním na nedostatky, ktoré máme na Slovensku v rôznych oblastiach.
12356873_457613547775685_6306062029793672041_o
  • V predchádzajúcom článku ste si mohli prečítať faily roku 2015, ale pre mňa bol rok 2015 výnimočný niečím iným. A to angažovanosťou a upozornovaním na nedostatky, ktoré máme na Slovensku v rôznych oblastiach.

Tento rok toho bolo veľa, na čo sa upozorňovalo pomocou kampaní, petícii, prostestov… A preto by som rada zhrnula tie najdôležitejšie „výstrahy“ tohto roka, v ktorých nás upozornili jednotlivci alebo skupiny (veľká vďaka im patrí za tú prácu, čo vykonali) na niektoré nedostatky, ktoré nám možno boli zrejmé alebo nie. Čo je však podstatné je, že s tými nedostakami musíme niečo urobiť – niektorí prebrali iniciatívu do svojich rúk, niektorí dúfajú, že nadchádzajúce voľby zmenia túto situáciu, a že to neostane len predvolebný sľub. Hlavné však je informovať vás čitateľov, širokú verejnosť, že niečo takéto sa deje práve na Slovensku.

Tu sú jednotlivé oblasti a aktivity v nich s krátkym popisom. Ak vás niaka iniciatíva, kampaň, výzva, petícia zaujala máte link pre vašu informovanosť.

 

Školstvo

Kampaň a Dosť! Nehazardujme s budúcnosťou Slovenska!

Tvorcovia Kampane požadujú, aby sa školstvo a vzdelávanie stali kľúčovou témou Volieb 2016 a aby programové vyhlásenie novej vlády nespochybniteľne zaručilo transformáciu vzdelávacieho systému a navýšenie investícií do vzdelávania na úroveň priemeru krajín Európskej únie.

Prečítať si alarmujúce fakty o Slovenskom školstve a podporiť kampaň môžete tu.

Náš článok

12314321_457614144442292_5131322096798252935_o

Protest Babysitting

V rámci Babysitting Day vymenili školy vyučovanie za iné aktivity zábavnejšieho charakteru. Cieľom Babysitting Day bolo upozorniť nielen rodičov a verejnosť, ale aj samotných učiteľov na skutočnosť, že učiteľská mzda je na úrovni opatrovateliek detí alebo nižšia.

Protest Deň Zdravia – Učiteľská kvapka krvi

Učitelia navštívili najbližšiu transfúznu stanicu a darovali krv.

Tí, ktorí z rôznych príčin darovať krv nemohli, využili tento deň na dlho odkladanú návštevu lekára. Učitelia pri proteste odovzdali v nemocniciach po celom Slovensku 146,7 litra krvi.

Iniciátor protestu s jeho výzvou

 

Zdravotníctvo

Kampaň MOST

Slovenská nadácia srdca je organizátorom kampane MOST- Mesiaca o srdcových témach, ktorý je zameraný na zvýšenie informovanosti vedúcej k lepšiemu zdravotnému stavu obyvateľstva v oblasti kardiovaskulárneho zdravia. Na meracích miestach zriadených v obchodných centrách, lekárňach a na verejných priestranstvách, mali záujemcovia možnosť dať si skontrolovať kód zdravého života.
Správa regionálnej hygieničky

blood-donation

Valentínska kvapka krvi

20. ročník Valentínskej kvapky krvi. Darovať krv prišlo viac ako 28-tisíc ľudí. „Jedným z cieľov našich kampaní je rozširovať základňu darcov krvi.“ Mgr. Marika Kubíková

 

IT

Výzva Slovensko.digital

Od roku 2007 sa minulo na informatizáciu 900 mil. €. Je najvyšší čas, aby aj štát využíval moderné technológie — a využíval ich rozumne.

Podarilo sa im už niekoľko projektov, napríklad aplikácia pre voľby zo Slovenska jednoducho https://volby.digital, nové otvorené dáta, alebo upozornenie zbytočného projektu kariet poistenca.

Celú výzvu a všetky opatrenia si môžete prečítať tu: http://slovensko.digital

Náš článok.

12346535_1659409524318713_841287782355489408_n

 

Šport

Výzva Chceme hrať

Výzva prezidentovi SZĽH, aby sa autoritou svojej funkcie a svojim verejným záväzkom zaviazal presadiť základné demokratické pravidlá fair-play do hokejového zväzu. Čo sa aj dosiahlo záväzkom prezidenta zväzu pred celým Slovenskom. A ten záväzok je jasný: nový kongres a nové voľby podľa demokratických pravidiel, alebo sa prezident vzdá v júni funkcie.

http://www.chcemehrat.sk

 

Prichádzajúce iniciátívy, kampane:

Si môj typ? 3.ročník darovania krvi v Connecte.

 

Uniklo nám niečo?

Zabudli sme podľa vás na dôležitú kampaň, petíciu alebo iniciatívu? Neváhaj, KOMETUJ a my  budeme článok updatovať.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá