Komplikuje ti jedlo život? Slovenská firma pomáha riešiť problémy s trávením

  • Potravinové intolerancie a alergie dnes trápia viac ako 14 miliónov Európanov
  • Ich príznaky sa môžu prejaviť až 72 hodín po konzumácii jedla
  • Jednoduchý domáci test od spoločnosti Medirex dokáže odhaliť až 270 rizikových potravín
Ilustračný obrázok (unsplash.com, Medirex)
Ilustračný obrázok (unsplash.com, Medirex)
  • Potravinové intolerancie a alergie dnes trápia viac ako 14 miliónov Európanov
  • Ich príznaky sa môžu prejaviť až 72 hodín po konzumácii jedla
  • Jednoduchý domáci test od spoločnosti Medirex dokáže odhaliť až 270 rizikových potravín

Potravinové intolerancie a alergie sa stávajú čoraz pálčivejšou témou a postihujú stále viac ľudí. Podľa štatistík portálu BBC trpia až 2 % Európanov, teda viac ako 14 miliónov ľudí, nejakou formou potravinovej alergie a toto číslo narastá. Alergie sú pritom paradoxne ochorením, ktoré postihuje najmä ľudí vo vyspelých krajinách a v urbanistických oblastiach.

Zobraziť celú galériu (5)
zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Nie je zrejmé, prečo je tomu tak a dôvodov je pravdepodobne hneď niekoľko. Jednak za to môže znečistenie ovzdušia a životné prostredie. Ďalším z možných vysvetlení je aj fakt, že náš imunitný systém nemusí bojovať proti takej vysokej koncentrácii baktérií a vírusov a obracia sa proti látkam, s akými by bojovať nemusel.

Okrem toho, že potravinové alergie a intolerancie ti môžu spôsobiť zdravotné problémy, znižujú aj tvoju produktivitu v práci a v osobnom živote.

Podľa výskumu finančné straty spojené so zníženou produktivitou kvôli problémom spojenými s alergiami sa pohybujú medzi 2,4 – 4,6 miliardami amerických dolárov. Zásadným problémom pritom nemusí byť iba vynechávanie z práce, ale aj zhoršenie schopností kvôli bolestiam či zažívacím problémom.

Ako sa dá rozpoznať, či aj ty trpíš potravinovou intoleranciou alebo alergiou? Prejavuje sa radou symptómov, akými sú plynatosť, hnačka, bolesť brucha, bolesť hlavy, únava, akné, problémy spojené s plodnosťou, regulácia hmotnosti či dokonca obezita. Keďže ide o celkom širokú škálu príznakov, ktorá sa bežne vyskytujú aj u gastroenterologických ochoreniach a objaviť sa môžu aj 72 hodín po skonzumovaní  potraviny, najlepšie je nechať diagnostiku na profesionálov.

U klasických doktorov musíš počítať s tým, že si dlho počkáš a to nie iba v čakárni. Najprv musíš zájsť k obvodnému lekárovi, ten ti dá výmenný lístok ku gastroenterológovi. Bežne sa stáva, že čakacia doba na takéto vyšetrenie je aj tri mesiace a pre mnohých pacientov, ktorí trpia bolesťami je to nemysliteľne dlhá doba. Po vyšetrení u odborného lekára potom musíš počkať na výsledky z laboratória, tie zvyknúť prísť do dvoch týždňov.

Zobraziť celú galériu (5)
zdroj: Ilustračný obrázok (Medirex)

Ide teda o veľmi zdĺhavý proces, k akému však existuje rýchlejšia alternatíva. Slovenská firma Medirex prišla na trh s  jednoduchou, no za to účinnou metódou, vďaka ktorej už dnes nemusíš stráviť hodiny čakaním u lekára a podstúpiť radu nepríjemných vyšetrení. Test na alergie si môžeš spraviť sám a doma, vďaka ich krabičkovému testu. Stačí si len pichnúť do prsta špeciálnou ihlou, vzorku krvi nakvapkať na kartičku a odoslať ju do jedného z certifikovaných laboratórií Medirex.

V laboratóriu skúmajú veľké množstvo možných alergénov a výsledky ti pošlú online buď e-mailom alebo appku Môj labák a to približne do dvoch týždňov. V prípade potreby si môžeš dohodnúť aj konzultáciu s lekármi spoločnosti Medirex. Test si môžeš objednať cez internet alebo vyzdvihnúť na odberových centrách v Bratislave, Nitre, v Košiciach či vo vybraných lekárniach.

Zobraziť celú galériu (5)
zdroj: Ilustračný obrázok (Medirex)

Okrem skúmania intolerancií či alergií spoločnosť ponúka aj možnosť vyšetrenia ostatných imunologických ochorení, biochemické, hematologické a genetické vyšetrenia aj vyšetrenia v rámci skríningu rakoviny krčka maternice.

Vďaka rýchlemu testu, sa tak môžeš zbaviť rady nepríjemných príznakov a kvalita tvojho života aj pracovného výkonu bude stúpať. Domáci test ti zaberie len niekoľko minút a zbaví ťa pochybností o tvojom zdravotnom stave. Testy sú certifikované, vysokokvalitné a akceptované lekármi.

Zobraziť celú galériu (5)
zdroj: Infografika (Canva.com)

Ceny testov sa pohybujú od 60 do 499 eur, pričom závisia od toho na koľko a na aké potraviny sa zisťuje potravinová alergia.

Zdroj: Bbc.com, Researchgate.net, Zenskeveci.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá