Primátor Trnavy sa vzdá svojho viac ako 6-tisícového platu potom, ako musel znížiť platy zamestnancom

  • Peter Bročka sa v rámci solidarity rozhodol vzdať sa svojho platu presahujúceho 6-tisíc eur, peniaze poputujú na dobrú vec
Peter Bročka - primátor mesta Trnava, TASR/Unsplash @Trnava University
  • Peter Bročka sa v rámci solidarity rozhodol vzdať sa svojho platu presahujúceho 6-tisíc eur, peniaze poputujú na dobrú vec

Primátor Trnavy Peter Bročka začal v roku 2020 poberať plat vo výške 6 186 eur mesačne, čo je o takmer 450 eur viac ako v minulom roku. Dôvodom bolo zvýšenie priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve, ktorá v roku 2019 podľa Štatistického úradu SR dosiahla 1 092.

Primátor však dnes na sociálnych sieťach oznámil, že svojho platu sa vzdá. Tomuto rozhodnutiu mali predchádzať rozhovory s odborovým zväzom, po ktorých dospeli k dohode týkajúcej sa plošného znižovania platov zamestnancov úradu na 80 % ich pôvodnej mzdy od 1. apríla až do odvolania. 

Podľa Bročku ide o krízové opatrenie, ktoré nie je pre nikoho jednoduché ani príjemné. Upozorňuje, že v tejto chvíli nevieme ako dlho môže mimoriadna situácia trvať ani aké môže mať následky.

„Keďže mám ako človek zodpovednosť nielen voči svojej rodine, ale pri výkone funkcie aj voči podriadeným a občanom, vzdávam sa od rovnakého dátumu celej svojej mzdy nad rámec minimálneho zákonného platu primátora v prospech mestskej nadácie Trnava Trnavčanom,” oznámil primátor. 

Platy primátorov a starostov sú stanovené zákonom. Vychádzajú z priemernej mzdy v národnom hospodárstve (aktuálne 1092 eur) a násobku koeficientom podľa počtu obyvateľov. Trnava patrí do kategórie miest, ktoré majú od 50 001 do 100 000 obyvateľov, priemerná mzda sa v prípade primátorov týchto miest násobí koeficientom 3,54. Mestské zastupiteľstvo môže takto vyrátaný plat zvýšiť až o 60 percent, čo sa v Trnave aj stalo.

zdroj: Unsplash @Trnava University

Základný plat primátora Trnavy je v tomto roku 3 866 eur, pred viac ako rokom mu ho poslanci mestského zastupiteľstva zvýšili o 60 percent. Platovo si polepšia aj viceprimátori Eva Nemčovská a Tibor Pekarčík, ale aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Trnave.

Ich odmeny boli vlani na úrovni približne 300 eur mesačne, po novom budú vo výške 322 eur mesačne, informuje SITA.  Na platy troch štatutárov mesta išlo vlani v Trnave 142-tisíc eur, na odmeny 29 poslancov 101-tisíc eur.

Koncom minulého roku trnavský mestský poslanec Marián Galbavý v súvislosti s navrhovaným razantným zvyšovaním miestnych daní v Trnave navrhol, aby Bročka dostával len základný plat, ktorý by bol vtedy 3586 eur.

Očakávané zníženie príjmov samospráv sa podľa Galbavého malo sanovať nielen zaťažovaním občanov a návštevníkov maximálnym zvyšovaním daní a poplatkov, ale aj šetrením. Mestské zastupiteľstvo však jeho návrh nezaradilo na rokovanie decembrovej schôdze, a tak sa o ňom ani nerokovalo.

Zdroje: facebook.com/brockatt, SITA, trnava.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá