Cheesecake za 6 € sme skúsili upiecť doma a dopadlo to fantasticky. Tu je recept

  • Každý si raz za čas rád dopraje sladký dezert, vysoká cena v podnikoch však môže odradiť
  • Doma sme sa pokúsili upiecť baskický cheesecake. Ušetrili sme, no zabralo nám to hodinu
  • So správnymi surovinami a troškou praxe sa však domáce pečenie vyrovná aj najlepším prevádzkam
droetker
Roman Naništa / Startitup
  • Každý si raz za čas rád dopraje sladký dezert, vysoká cena v podnikoch však môže odradiť
  • Doma sme sa pokúsili upiecť baskický cheesecake. Ušetrili sme, no zabralo nám to hodinu
  • So správnymi surovinami a troškou praxe sa však domáce pečenie vyrovná aj najlepším prevádzkam

Cenovky koláčov v bratislavských kaviarňach, cukrárňach a reštauráciách idú stále hore a v centre Bratislavy bez problémov prekonávajú aj 6 € za jednu porciu.

To je pre mnohých Slovákov problém, za podobnú cenu môžu v iných podnikoch dostať celé obedové menu a nákup si teda radšej dobre rozmyslia. Doma si totiž koláč môžu pripraviť lacnejšie a podľa vlastnej chuti i ingrediencií. Vyskúšali sme to aj my, zaujímalo nás totiž, či sa dokážeme vyrovnať overeným receptom známych slovenských podnikov.

Ingrediencie │ Baskický cheesecake

Voľba padla na baskický cheesecake, ktorý sme sa pokúsili zreplikovať podľa viacerých trendy podnikov v hlavnom meste. Cheesecaky sú jednoduché na prípravu a pri vlastnoručnom pečení si do receptu môžeme pridávať také ingrediencie, aké uznáme za vhodné.

Baskický cheesecake nemá klasický sušienkový korpus, ale je tvorený smotanou a krémovým syrom. Aj keď sa vrchná časť baskického cheesecaku sa môže zdať pripálená, je to úmysel a koláč sa ako „pripálený“ aj bežne označuje – lepšie tak vyniknú ostatné ingrediencie.

Čo potrebujeme na 8 až 10 porcií?

  • 700 gramov krémového syra
  • 200 gramov trstinového cukru
  • 5 vajíčok
  • 360 mililitrov šľahačkovej smotany
  • 3/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 30 gramov polohrubej múky
  • 1 Zlatý klas

zdroj: Startitup / Roman Naništa

Postup │ Cheesecake hotový za hodinu

Na začiatku sme krémový syr zmiešali s cukrom a soľou, následne primiešavali vajíčka. Zmes sme ochutili vanilkovým extraktom a šľahačkovou smotanou. Pri pomalom miešaní nasleduje múka na zahustenie a tekutá zmes následne putuje do pripravenej formy na pečenie.

Baskický cheesecake sme v rúre nechali 55 minút na 200 °C. Cieľom je vystriehnuť moment, kedy má cheesecake v strede stále mäkkú a želatínovú konzistenciu, zatiaľ čo kôrka je zlatistá. Baskický cheesecake je najlepší horúci, no gastroprevádzky ho poväčšine skladujú v chladničke.

zdroj: Startitup / Roman Naništa

Recepty z internetu však nie sú vždy spoľahlivé, siahli sme tak po záchrannej sieti. Baskický cheesecake sme vylepšili krémovým práškom Zlatý klas, ktorý pomáha cesto nadýchať a zvláčniť.

Zlatý klas sa v pečení používa už 74 rokov, má rýdzo slovenský pôvod, dokonca sa dodnes na Slovensku vyrába. Používali ho naše prastaré mamy, staré mamy a všetky gazdinky, aby sa vylepšila konzistencia krémov v koláčoch. 

Bolo to dobré rozhodnutie. Aj malé množstvo zlatistého prášku vyčarilo lahodnejšiu chuť a zjemnilo štruktúru a baskický cheesecake podľa tohto receptu chutil ako od babičky.

Výhodou Zlatého klasu je, že sa môže pridať do akéhokoľvek dezertu – od smotanových koláčov cez bublaniny až do pudingov. Môže byť tiež súčasťou zdravých koláčov, ktoré sú dnes v slovenských kaviarňach a cukrárňach také populárne.

zdroj: Startitup / Roman Naništa

Výsledok │ Cukráreň vs. domáci cheesecake

Výsledok nášho experimentu bol jednoznačný – je jednoznačne výhodnejšie a chutnejšie si koláč upiecť doma – veľkým problémom je však čas a tak by každý na otázku, čo je lepšie, odpovedal inak.

V koronakríze zároveň treba podporovať lokálne gastropodniky, čím navyše ušetríme hromadu času na nákupoch či v kuchyni. Faktom tiež je, že náš cheesecake nevyzeral dokonalo a bol výrazne nižší – veríme však, že by sme to praxou dotiahli do dokonalosti.

Jednotku s hviezdičkou si však dávame za chuť, ktorá aj vďaka Zlatému klasu pripomínala koláče z detstva a náš domáci baskický cheesecake sa bez problémov vyrovnal aj overeným receptom slovenských prevádzok. Ten náš bol totiž z internetu, no s pridaním univerzálneho Zlatého klasu sme zachránili chuť, štruktúru aj konzistenciu.

Tradícia Zlatého klasu naďalej pretrváva a zaslúži si svoje miesto v každej kuchyni – tak, ako ho v skrinkách majú poschovávané naše staré mamy, patrí aj do kuchýň mladých ľudí. Ruka v ruke ide k pečeniu už 74 rokov a je jeho dôležitou súčasťou aj dnes.

zdroj: Startitup / Roman Naništa

zdroj: Startitup / Roman Naništar - Vľavo je upečený cheesecake nami a napravo z cukrárne.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá