Revolúcia na trhu práce. Nový kariérny portál ponúka nové príležitosti pre firmy a zamestnancov

  • Mnoho ľudí stratilo svoje zamestnanie ako dôsledok koronakrízy. Aktuálna situácia núti zamestnancov a firmy uvažovať novým smerom
  • Bežné pracovné portály už nie sú atraktívne. Neponúkajú overené referencie firiem alebo zamestnancov
  • Referencie sú najlepším zdrojom informácií. Akú máte istotu, že informácie sú naozaj pravdivé? Nová kariérna platforma ponúka riešenie
minreviu
TASR / Martin Baumann/ unsplash / Ani Kolleshi
  • Mnoho ľudí stratilo svoje zamestnanie ako dôsledok koronakrízy. Aktuálna situácia núti zamestnancov a firmy uvažovať novým smerom
  • Bežné pracovné portály už nie sú atraktívne. Neponúkajú overené referencie firiem alebo zamestnancov
  • Referencie sú najlepším zdrojom informácií. Akú máte istotu, že informácie sú naozaj pravdivé? Nová kariérna platforma ponúka riešenie

Pracovný trh sa dynamický prispôsobuje, čo je spôsobené aj zmenami v poslednom období. Firmy čoraz viac vyžadujú predošlé pracovné skúsenosti. Jeden z dôvodov výraznejšieho nárastu požiadaviek zamestnávateľov môže byť pandémia.

Nižší počet ponúk zvýšil odozvu uchádzačov na pracovné miesta. Kým za predošlé obdobie platilo, že na jednu pracovnú ponuku na portáli profesia.sk reagovalo priemerne 15 až 18 uchádzačov, dnes je to približne dvojnásobok.

Zamestnávatelia sa však častokrát stretávajú s tým, že kandidáti v životopisoch či referenciách zavádzajú a pravda o uchádzačoch vyplynie až na pohovore, no avšak často až v praxi. To však pre zamestnávateľa znamená stratený čas a vynaložené prostriedky.

Vyriešiť sa to snaží nový slovenský kariérny portál MinReviu, s ktorým prišla trojica Slovákov. Priamo sa púšťajú do boja s LinkedInom a inými kariérnymi portálmi – a pokojne ho môžu vyhrať. V rukáve majú totiž niekoľko és, ktoré z MinReviu pre zamestnávateľa robia ideálnu pracovnú platformu.

Ich snahou je priniesť revolúciu vďaka svojmu systému overovania skúseností a referencií – dvoch atribútov, ktoré sú na pracovnom trhu čoraz dôležitejšie.

K profilom zamestnancov totiž automaticky patria aj zručnosti, skúsenosti a referencie, ktoré hodnotia a píšu priamo ich bývalí zamestnávatelia a kolegovia. Vďaka tomu sa spoľahlivo predchádza falošne vyplneným životopisom a overené profily šetria množstvo času a peňazí.

Na MinReviu sme si vytvorili zamestnanecký aj zamestnávateľský profil a zisťovali, či je nová služba skutočne zaujímavou možnosťou pre Slovákov.

Skratky:

zdroj: Ivana Jánošková / Startitup

Čo získaš ako zamestnanec?

Poďme postupne. Registrácia je svižná a hotová za pár sekúnd, no to je asi všetko, v čom sa MinReviu podobá na ostatné portály. A v mnohých ohľadoch je to dobre.

Miesto nahrávania životopisu v PDF ponúka MinReviu interaktívny zamestnanecký profil, do ktorého zamestnávatelia a univerzity vkladajú referencie. Prakticky tak ide o výstavnú skriňu tvojej kariéry.

Niečo podobné síce robí aj LinkedIn, ten však už nemôžeme považovať za kariérny portál, ale skôr za zdroj motivačných citátov a úspechov, ktorými sa chvália ostatní. Kariéra je na LinkedIne už v úzadí, zatiaľ čo MinReviu je stopercentne zameraný práve na ňu.

zdroj: Ivana Jánošková / Startitup – Osobný profil zamestnanca.

Okrem klasických informácií o zamestnancovi ako je bydlisko, vek, vzdelanie a predchádzajúce pracovné skúsenosti môže kandidát uviesť aj osobité schopnosti či doložiť rôzne certifikáty. Na začiatok si môže zamestnanec pridať maximálne 5 soft skills a 5 hard skills z ponuky v databáze – od  bežných ako kritické myslenie, komunikácia, až po projektový manažment či rôzne odvetvia marketingu. 

zdroj: Ivana Jánošková / Startitup - Pridávanie jednotlivých skills je veľmi jednoduché a user-friendly.

Zamestnanci: Toto vám radíme

Skúsenosti a referencie sú to najdôležitejšie, čo väčšina zamestnávateľov, HR manažérov, office manažérov a ďalších decision-makerov berie do úvahy najviac.

MinReviu profil tieto údaje mení z bezvýznamného riadku vo Worde na overený údaj, potvrdený predchádzajúcimi zamestnávateľmi. Ak si plánuješ budovať kariéru cez MinReviu, práve možnosť overovania skúseností a referencií je tvojou najväčšou zbraňou.

Šikovný algoritmus však tieto referencie a skúsenosti aj ďalej využíva a prostredníctvom nich dokáže identifikovať výnimočné talenty. MinReviu má aj zamestnávateľské rozhranie, kde si zamestnávateľ vie vylistovať vhodných ľudí hľadajúcich prácu podľa skúseností a referencií.

Čím kvalitnejší a prepracovanejší profil, tým väčšia šanca, že sa ti niekto ozve aj bez toho, aby si sa uchádzal o zamestnanie.

zdroj: Ivana Jánošková / Startitup - Zamestnanci môžu objektívne zhodnotiť prácu u svojho súčasného, ale aj bývalého zamestnávateľa a pridať aj vlastný komentár.

Zamestnávatelia: Nie je to len o pracovných ponukách, budujte vzťahy

O tých najlepších zamestnancov je zvyčajne najväčší boj. Zatiaľ čo iné firmy ich však budú lákať statickými stránkami, MinReviu ponúka možnosť vytvoriť si vlastný firemný profil s vlastným brandingom, informáciami, fotkami, videami, blogmi, článkami a otvorenými pracovnými pozíciami. Prakticky personálne zázemie celej firmy.

Náš tip: Odporúčame možnosť publikovať aj niečo iné než pracovné ponuky. Ak sa bude tvoj obsah šikovným ľuďom neustále zobrazovať, rýchlejšie sa dostanete do ich povedomia a možno o tebe začnú uvažovať ako o potenciálnom zamestnávateľovi. A to je omnoho lepšia štartovacia pozícia než v akej bude začínať konkurencia.

zdroj: Ivana Jánošková / Startitup - Zamestnávatelia môžu ohodnotiť svojich súčasných, ale aj bývalých zamestnancov. Takto sa zvýši ich konkurencieschopnosť na trhu.

Zamestnávatelia: Ako nájsť talenty?

Ako už bolo spomenuté v odseku o zamestnancoch, firmy si podľa špecifických atribútov vedia nájsť zamestnancov, ktorí sú otvorení novým pracovným pozíciám.

Za všetkým je prepracovaný algoritmus, ktorý vyhodnocuje uchádzačov a zoradí ich podľa toho, ktorý sa na otvorenú pozíciu v danom odvetví najväčšmi hodí. Ide tak o zaujímavú pridanú hodnotu, ktorá šetrí hodiny času.

Miesto toho, aby tvoja firma musela robiť zdĺhavé výberové konania, sa tak môže spoľahnúť na referencie – ktoré sú skutočne pravé, keďže ich priamo v službe MinReviu potvrdil bývalý zamestnávateľ.

Pracovná ponuka, na ktorú sme hneď dostali odpoveď

Publikovanie pracovných ponúk na MinReviu je jednoduché. Po vyplnení a publikácii sa pracovná ponuka zaraďuje medzi ostatné v databáze a následne sa zobrazuje všetkým registrovaným zamestnancom a kandidátom na základe ich nastavených preferencií ako sú lokalita, pracovné odvetvie, plat a iné.

Za 3 pracovné dni nám prišlo 19 pracovných ponúk – veľké množstvo z nich s overenými referenciami. Aktuálne odpisujeme uchádzačom a v procese sa posúvame ďalej.

Takmer okamžite sme tak mali na výber z veľkého množstva kvalifikovaných ľudí a nemusíme tak robiť kompromisy, no vieme si vybrať kandidátov na základe ich overených zručností.

zdroj: Ivana Jánošková / Startitup - Naša nová pracovná ponuka copywritera v Startitupe.

Spomínané hodnotenia zamestnancov sú však vzájomné – rovnako aj firma si musí dávať pozor, aké hodnotenia jej zamestnanci pridelia. Hodnotí sa pritom hneď viacero kategórií a výsledkom je veľká obojstranná transparentnosť. MinReviu sa tak snaží nielen prinášať príležitosti, no tiež budovať akúsi pracovnú kultúru na Slovensku.

zdroj: Ivana Jánošková / Startitup - Upravená domovská stránka na MinReviu na základe našich preferencii Marketing a Reklama.

Naše hodnotenie

Výhody pre zamestnanca

  • transparentnosť informácií zo strany zamestnanca
  • vybuduj si kariéru: overené referencie ti dajú veľkú výhodu
  • výber selektovania jobov a firiem, ktoré kandidáta zaujímajú 

Výhody pre zamestnávateľa

  • mimoriadne efektívny výberový proces
  • možnosť uverejnenia blogových príspevkov a zaujímavého obsahu, ktorý buduje vzťah s budúcimi uchádzačmi
  • selektovanie potenciálnych kandidátov na základe ich zručností

Nevýhody

  • menšie množstvo registrovaných zamestnávateľov, avšak každým dňom ich počet stúpa

Skúseností s registrovaním a hľadaním jobu na portáli MinReviu sú pozitívne, nielen z pohľadu zamestnanca, ale aj zamestnávateľa. Dizajn stránky je inovatívny, príjemný a taký, aký by mal byť – nič zbytočné navyše. Možnosť pridávať zaujímavý content je veľký plus.

MinReviu je však zaujímavé vďaka svojmu systému overovania skúseností a referencií – dvoch atribútov, ktoré sú na pracovnom trhu čoraz dôležitejšie. Aktuálne ich v takejto kvalite dokáže na Slovensku doručiť len MinReviu, preto službu zamestnancom aj zamestnávateľom odporúčame.


Otvorené pracovné ponuky na MinReviu

Frontend Web Developer 

 

Office manager

 

Grafik

 

Rozpočtár / Prípravár stavieb

 

Finančný agent

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá