Mickey Trizuliak založil SPIN bar, ktorý sa vymyká všetkému, na čo si bol v baroch doteraz zvyknutý

  • Michal Trizuliak si naozaj preskákal všetko možné, no až po mnohých rokoch sa jeho sen stáva skutočnosť. Plný bar, kam sa každý piatok, ale aj každý iný deň, ľudia tešia a vedia, že tam nájdu skutočnú zábavu. Toto miesto je SPIN cocktail bar. No to je len jeden z mnohých projektov, ktoré má Michal v rukáve.
collageiug
archív M. Trizuliak
  • Michal Trizuliak si naozaj preskákal všetko možné, no až po mnohých rokoch sa jeho sen stáva skutočnosť. Plný bar, kam sa každý piatok, ale aj každý iný deň, ľudia tešia a vedia, že tam nájdu skutočnú zábavu. Toto miesto je SPIN cocktail bar. No to je len jeden z mnohých projektov, ktoré má Michal v rukáve.

Michal, hneď na začiatku ma veľmi zaujala, nám v Startitup veľmi sympatická výzva, ktorú v tvojom bare podporujete a to #refusethestraw (odmietni slamku). Prečo si sa ju rozhodol podporiť ?

Priznám sa, najprv sme chceli byť len zaujímaví, ale keď trochu prejdete web a zaujímate sa v zdravej miere o dianie vo svete pochopíte, že jediná odpoveď na plast ako odpad je recyklácia. Odpoveď? Sme na konci všetkých štatistík o recyklovaní odpadu v rámci EU, myslím ako Slovensko. Tak sme dali víkend “bez slamiek”, respektíve ten, kto prišiel s vlastnou nie plastovou slamkou, dostal od nás drink for free. Malo to pekný úspech, teda z biznis hľadiska pre nás ani nie, ale upozornili sme na to, že recyklovať je jednoduchá vec. Keď to dokážeme my v plnom bare, tak to určite zvládnete aj vy s vyloženými nohami doma na gauči. Mýlim sa?

Zdroj: archív M. Trizuliak

Si teda zakladateľom Spin Cocktail baru, naozaj coolového miesta na párty mape Bratislavy. Aká bola tvoja cesta k otvoreniu baru?

Ďakujem, nebolo to jednoduché naplniť bar do prasknutia. Možno aj kvôli tomu, že sme v malej uličke, síce v centre Bratislavy, nám to trvalo asi 6 -7 mesiacov. Jasné, poviete si 7 mesiacov je nič, keď rozbiehate firmu alebo prevádzku. Ja som bol však zvyknutý na 2-3 mesiace :) V gastro biznise pracujem skoro 20 rokov vrátane strednej školy.

Bol som ten typ, ktorého musíte vyháňať z práce, stará škola. Začalo to v Žiline, kde som popri gastro škole brigádoval v reštaurácii ,kde som aj praxoval. Potom práca, trochu zbytočná vojenská služba, Bratislava, Taliansko a zase Bratislava. Pomedzi to nejaké stáže, výlety po Európe. V skratke som si pracovne prešiel všetky pozície od umývača pohárov, čašníka, vedúceho smeny, barmana, managera. Tým som aj získal výhodu, keď teraz zamestnávam ľudí, že viem detailne, čo ich práca obnáša. Niekedy to so mnou majú ťažké, hlavne keď si myslia, že urobili všetko, čo treba, nejakým spôsobom vždy nájdem detail, ktorý im chýba do skladačky.

Veľakrát počúvam od kamarátov po celom svete, že prečo som na Slovensku. Neviem. Na začiatku som chcel posúvať gastro na vyšší level, teda aby hostia dostali viac ako len vodka juice, potom pocit domova, ktorý nezískate skoro nikde na svete a neskôr zodpovednosť dotiahnuť veci do konca, ktorý v podstate ani neexistuje :) Respektíve zakaždým prišiel nový projekt, noví ľudia, ktorých bolo treba naštartovať, prípadne posunúť vpred. Som rád, že skoro všetci, ktorých som sa rozhodol posunúť vpred, sú úspešní v gastro-svete, respektíve to majú pekne našliapnuté. Takže cesta k otvoreniu baru SPIN me around, bola dlhá, ale obohacujúca. Je to v podstate asi dvadsiaty projekt baru, ktorý mám za sebou. Ale bez šikovných ľudí, ktorí pracujú v bare by som to nikdy nedal. (Stanislav Harciník, Martin Plavecký,Vivien Ťažárová a nový členovia Ivana Jacková a Alexander Vukomanovič – po našom stanley, šampón, vivi, jackie a krtek :)

Zdroj: archív M. Trizuliak

Gastronómia je všeobecne považovaná za jedno z najriskantnejších odvetví podnikania. Nemal si strach, keď si sa púšťal do týchto vôd?

Ako som spomínal predtým, nie je to prvý projekt, ktorý som robil, takže strach nebol skoro žiaden, skôr pokora k práci. Skoro len pre to, že doba sa na Slovensku rýchlo mení a tým aj správanie konzumenta. Len pred 7-8 rokmi stačilo, keď ste používali do drinku čerstvú limetovú štavu a boli ste profi cocktail bar, samozrejme to myslím obrazne. Teraz, keď nie ste aktívny na sociálnych sieťach, nevyzeráte imidžovo, neponúkate niečo viac ako len super profi cocktaily, nemáte úžasný dizajn, nepoužívate “škoricovník s kardamonovou arómou”, tak len ťažko vás budú považovať za super cocktail bar. Tým sa samozrejme nesťažujem, veľmi radi sa prisposobujeme a inovujeme každý týždeň/mesiac naše drinky. Školíme personál po všetkých stránkach, od toho koľko druhov ginu existuje a ako sa vyrábajú, až po psychológiu predaja, respektíve správania našich hostí.

Čo je teda pre teba najväčšia výzva pri vedení podniku? 

Dosiahnuť to, že naši hostia rozprávajú o bare svojim známym s hlasom, v ktorom počuť že sa chvália. Táto situácia vysvetľuje všetko. A v neposlednom rade, že personál nechce odísť, pretože lepšie miesto v tomto meste nie je. Myslím tým, že vytvoríte správnu kombináciu platového ohodnotenia a pocitu, že váš hlas bude vypočutý a podielate sa na tvorbe projektu, baru. Nie len pre to preferujem logické myslenie nad zaužívaným. Samozrejme keď máte niečo overené a logické, netreba to meniť. Povedal som to moc zložito? :)

Zdroj: archív M. Trizuliak

Ako je to napríklad s legislatívou zameranou na gastro prevádzky na Slovensku? Vnímaš ju pozitívne alebo skôr negatívne?

Je to, ako to je. Ja som malá ryba, aby som to zmenil. Musím sa prispôsobiť. Keď však máte logické myslenie, tak prídete na to, že zákony a legislatíva sú celkom deravé. Legálnou formou si viete zjednodušiť podnikanie aj na Slovensku. Ale samozrejme na začiatku, keď riešite viacero vecí pri otvorení vášho prvého podniku, príde Vám to ako nekonečný zoznam.

Ako by si zhodnotil konkurenciu a úroveň barov u nás v Bratislave? Je niečo, čo ti v Bratislave chýba? 

Sú celkom šikovní. Páči sa mi to, že sa každý snaží robiť niečo iné, tým pádom to nie je ani konkurencia, skôr výhoda, lebo hostia sa vracajú do mesta. Mestu chýbajú turisti, teda v rozmere pripadajúcemu hlavnému mestu nejakého štátu. Ale ako sledujem dianie vo svete, tento rok sa to zlepší. I keď na úkor celkom zlej situácie, sme stále jedno z najbezpečnejších miest v Európe.

Zdroj: archív M. Trizuliak

Každú chvíľu počuť, že v Bratislave otvárajú nový bar alebo kaviareň. V čom je teda SPIN Cocktail bar jedinečný?

Rodinnou atmosférou, chutnými cocktailami, osobným prístupom ku každému z hostí, motivovaným a ústretovým personálom, poctivými ingredienciami a našimi BAR GAMES-barové hry. Nemyslím tým alkoholické Človeče nehnevaj sa, ale hry ktoré vám pomôžu pochopiť svet cocktailov, prípadne vám povedia, že je veľmi doležité niekedy vypnúť, aby ste načerpali chuť a energiu alebo hry, ktoré spájajú hostí v bare. Všetko, len vtedy, ak chcete Vy sami. Tak ako to býva v živote.

Aj preto máme v logu kruh. Respektíve kruh života (volajte to aj karma), do ktorého to čo dáte sa Vám vráti. Napr. Máme “KOCKY OSUDU”. Tri drevené kocky, ktoré keď si hodíte, určia aký drink si dáte, keď neviete, na čo máte chuť. Prípadne hra SPIN YOUR SHOT, kde pri hodení kockou určíte, koľko mixed shots dostanete na účet podniku. Keď ste 3-ja a hodíte 6-tku, tak máte shoty (malé cocktaily), ktoré môžete darovať hocikomu v bare, prípadne pozvať kočku na vedlajšom stole a pri tom to nevyznie, akoby ste si ich chceli “kúpiť”, však ste ich dostali a chcete sa len podeliť.

Čo je teda podľa teba najdôležitejšie pri vedení baru, aby sa ľudia stále vracali k vám?

Poctivá práca, ingrediencie a hostiteľstvo. K tomu samozrejme kúsok z toho, čo som už spomínal. Teda dizajn, inovácie, svetový štandart.

Zdroj: archív M. Trizuliak

Od mája tiež začínate nový TIKI concept. O čom bude toto prekvapenie? 

TIKI je štýl života, v našom ponímaní cez cocktaily a dizajn. Tento koncept bude POP UP, teda len na určitý čas a to do 30. septembra, čo je koniec letnej sezóny. Bude o veľa rume, ovocia, uvoľnenej atmosféry a pohody, teda niečo letné. Všetko čo bude pripomínať Hawai, Polynéziu, Karibik. Samozrejme koncept berieme seriózne. Od oblečenia personálu, nového cocktail menu, nových “bar games” až po dizajn, teda kokosy, palmy, slnečníky z palmových listov,veľa bambusu atď. V skratke, bude to šťavnaté, letné a hlavne FUNNY.

Samozrejme sme sa rozhodli pre veľkú výzvu, urobiť prvý POP UP bar na slovensku. To znamená že každého pol roka to bude iný bar a to doslovne. Všetko pod jednou značkou SPIN me around – personality bartenders & crispy atmosphere. (áno, nie je to spisovné, ale slangové-hovorové. Teda sme ľudia pre ľudí)

Čo by si odkázal svojmu mladšiemu ja, ktorý sa práve rozhodol otvoriť si bar?

Absolútne nič. Nech sa trápi, to ho naučí viac ako len rada od staršieho. A hlavne by som ho pripravil o krásne zážitky, prepletané tými zlými. Čo bude rozprávať vnučatám??

Zdroj: archív M. Trizuliak

Veľa ľudí si rado resetuje hlavy práve v piatok v bare. Platí to aj o tebe? Dokážeš ísť ešte do baru a  len tak si užiť a nevnímať to profesionálne?

NIE, nikdy. Musím byť mimo baru, na grilovačke, chate alebo záhrade. Myslím si, že ten kto povie, že to dokáže, buď klame sám seba a pýta si drink s 10 minútovým vysvetlením alebo posunkovou barovou rečou alebo to nie je jeho životný štýl, ale iba obyčajná práca a mal by ju prestať robiť. Toto odvetvie si vyžaduje viac ako len sústredenosť, musí to byť váš životný štýl.

Nakoniec nám povedz, ktorý drink je pre teba najšpeciálnejší! 

Ten, ktorý mi chutí a bol pripravovaný s úmyslom pohostiť ma. Je nepodstatné kde, kedy a od koho. Pre mňa sú dôležitejší ľudia ako nápoje. Aby ste to správne pochopili, nevypijem všetko, čo mi nalejete, ale keď ma chcete pohostiť teda zameriate sa na môj zážitok, nikdy neurobíte drink, ktorý nedokážem vypiť. Pretože sa ma pýtate, čo by som si dal a záleží vám na tom, aby mi chutilo. To je ako keď kúpite niekomu darček k narodeninám, ktorý by ste v živote nechceli, ale urobíte to preto, aby ste obdarovaného hlavne potešili.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá