Aj s úzkym pozemkom sa dá čarovať. Nízkoenergetický dom na Devíne využíva priestor naplno

  • Architekt Martin Duchoň využil úzky pozemok naplno
  • Navrhnutému domu nechýba veľká záhrada ani priestranný obytný priestor
  • Dom je nízkoenergetický a určený pre 4 osoby
zdroj: Zdroj: Tomas Manina
  • Architekt Martin Duchoň využil úzky pozemok naplno
  • Navrhnutému domu nechýba veľká záhrada ani priestranný obytný priestor
  • Dom je nízkoenergetický a určený pre 4 osoby

Existujú pozemky, ktoré sú ideálne a otvorené takmer akýmkoľvek architektonickým riešeniam. A potom sú pozemky, vyžadujúce predstavivosť aj odvahu. Pozemok pod objektom Konzola Devín patrí skôr k tým druhým. Autorom tohto projektu je Martin Duchoň, konateľ greenstudio.

Zadanie bolo jednoduché. Postaviť bezpečný objekt pre štyri osoby, ktorý bude rešpektovať okolitú prírodu, no zároveň sa vyhne prírodným živlom, najmä záplave. Na základe týchto dvoch kritérií vznikla odvážna stavba, ktorá ponúka panoramatický výhľad na rieku a neďaleké lužné lesy.

zdroj: Tomas Manina

Ak by si objekt hľadal z príjazdovej cesty, pravdepodobne by si sa snažil márne. Z vonkajšej, severnej strany pôsobí nenápadne. Fasáda má podobu strohého štvorcového tvaru s jediným oknom. Veľmi nepozýva k návšteve, práve naopak. Pôsobí pomerne uzavreto.

zdroj: Tomas Manina

Kvôli hroziacej povodni je objekt umiestnený na šiestich pilieroch, ktoré umožnia rozvodnenej rieke plynúť voľne popod stavbu. Vedľajšou výhodou je fakt, že sa zbytočne neukrojilo z aj tak malého pozemku.  Zostalo teda dosť miesta na zeleň, ale aj na parkovanie. Pod stavbou sa totižto nachádza malá garáž.

zdroj: Tomas Manina

zdroj: Tomas Manina

Objekt je nízkoenergetický. Komfort vnútorného prostredia zabezpečuje niekoľko technológií: aktívna rekuperácia, elektrické podlahové kúrenie, stropná klimatizácia a malá akumulačná piecka.

Priestorná záhrada aj obytný pľac

Obytná zóna má jedno poschodie a veľmi jednoduchú vnútornú dispozíciu. Obdĺžnikový pôdorys je rozdelený na dennú časť, umiestnenú na juhu a nočnú, orientovanú na sever.

zdroj: Tomas Manina

zdroj: Tomas Manina

Severná časť domu je predovšetkým funkčná, obyvateľom má slúžiť najmä na noc. Zmestila sa sem jedna kúpeľňa a až štyri miestnosti. Veľkosťou sú pomerne skromné, čo obyvateľov nepriamo motivuje k tomu, aby sa denný život v dome odohrával v otvorenej južnej časti s panoramatickým výhľadom na okolie.

zdroj: Tomas Manina

zdroj: Tomas Manina

Obe časti domu prepája otvorená pozdĺžna chodba, takže svetlo a výhľad na prírodnú scenériu prechádzajú až do hĺbky domu.

Južnú časť tvorí veľkorysý otvorený priestor obývačky, prepojenej s kuchyňou. V interiéri prevažuje biela so sivými akcentmi, drevená podlaha a nábytok vnášajú pocit tepla.

Celá južná stena je presklená. Na interiér teda plynulo nadväzuje veľká terasa, ktorá sa vďaka transparentnému zábradliu prepája s okolitou zeleňou.

zdroj: Tomas Manina

zdroj: Tomas Manina

Najdominantnejším prvkom celého priestoru je práve výhľad, ktorý zaberá celú južnú stenu. Do interiéru sa tak premieta obraz s ramenom rieky a bujnými lesmi. V tesnej blízkosti objektu je urastený topoľ, o kúsok ďalej niekoľko orechov. Obyvatelia majú pocit, že nežijú na zemi, ale v korunách stromov.

zdroj: Tomas Manina

zdroj: Tomas Manina

Zdroj: Tomas Manina, greenstudio

Najnovšie video