Ako zarábajú reštaurácie, v ktorých môžeš jesť koľko len chceš

  • Vedel si, že na svete existujú reštaurácie, v ktorých sa môžeš za pevnú sumu najesť, koľko len chceš?
  • Ako však tieto prevádzky zarábajú?
  • Na prvý pohľad to vyzerá, že tento model negeneruje žiadne zisky
reštaurácia
flickr.com
  • Vedel si, že na svete existujú reštaurácie, v ktorých sa môžeš za pevnú sumu najesť, koľko len chceš?
  • Ako však tieto prevádzky zarábajú?
  • Na prvý pohľad to vyzerá, že tento model negeneruje žiadne zisky

Predstav si, že vojdeš do reštaurácie a chceš sa najesť. Ako to funguje bežne? Prídeš, sadneš si a s veľkým zaujatím si prezeráš jedálny lístok. Následne ti niečo padne do oka a rozhodneš sa, že si to dáš. Objednáš si a potom netrpezlivo čakáš, kým na teba dôjde rad. Naješ sa a zistíš, že máš stále hlad. Nuž, neostáva ti nič iné, ako znovu upútať obsluhu divokým mávaním a následnou objednávkou ďalšej porcie. Tak funguje väčšina reštaurácií na celom svete.

jedlo

Existujú však aj výnimky a ich model fungovania je na prvý pohľad neprináša žiadne zisky. Len si predstav, že vojdeš do prevádzky, zaplatíš pevnú fixnú sumu a pred tebou stojí dlhý pult s rôznymi druhmi jedál. Výber jedla je len a len na tebe, takisto aj množstvo, aké si naložíš. A čo sa stane, ak si týždeň nejedol a aj po poriadnej porcii sa cítiš stále poloprázdny? Jednoducho absolvuješ svoju cestu okolo rozvoniavajúceho pultu po druhýkrát, prípadne aj po tretíkrát a neplatíš ani cent navyše.

šalát

Tajomstvo ziskov je odhalené

Naskytá sa otázka, ako vlastne takáto reštaurácia na seba zarobí? Reštaurácie tohto typu sa stali v Amerike populárnymi v 70. –  80. rokoch. Tento na prvý pohľad neziskový model využívajú v súčasnosti reštaurácie Golden Corral a Hometown Buffet. Tie ponúkajú jedlá od výmyslu sveta, od zdravých, až napríklad po pizzu. Ako však zarábajú? Stačí sa logicky zamyslieť. Prvá príležitosť na úsporu financií sa skrýva v tom, že tento druh reštaurácií nepotrebuje čašníkov.

menu

Druhá skrytá finta je v rozmiestnení nádob s jedlami. Poradie, v akom sú nádoby rozložené, je kľúčom k zisku. Prvé nádoby v rade sú totiž zaplnené lacnejšími surovinami, ktoré však zaberajú veľké množstvo plochy na tanieri. To znamená, že kým sa dostaneš na koniec radu a povyberáš si všetko, je tvoj tanier takmer plný. Následne ti tak ostane máličko miesta na drahšie suroviny, ako napríklad mäso. Čo však v prípade, že zákazník na celú fintu príde a dá si poriadnu dupľu?

Toto bolo možné vyriešiť napríklad menšími taniermi. Aj napriek tomu, že tieto reštaurácie dokázali fungovať a zarobiť si na seba, zisky neboli astronomické, a preto ich popularita postupne upadala. Dnes existuje už iba zopár lastovičiek, ktoré pripomínajú zašlú slávu tejto nezvyčajnej možnosti stolovania.

zdroj: facebook.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech