EGO: S Rytmusom chceme prekonať Eminemov rekord. Príjmy mi spadli na štvrtinu

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Šéfredaktor Denníka N Kostolný: Moja duša sa nedá kúpiť Pentou

Andrea: „Na Slovensku je typické si pizzu vychutnať s kečupom. Pravá pizza nemá byť suchá a teda kečup k nej nepotrebujeme

  • Andrea Ena pochádza zo Sardínie a v roku 2003 otvoril taliansku reštauráciu v Ružomberku
  • O čosi neskôr sa presunul aj do Bratislavy
  • Dnes je reštaurácia U Taliana jedna z najobľúbenejších
  • Andrea Ena pochádza zo Sardínie a v roku 2003 otvoril taliansku reštauráciu v Ružomberku
  • O čosi neskôr sa presunul aj do Bratislavy
  • Dnes je reštaurácia U Taliana jedna z najobľúbenejších

Talian Andrea Ena pochádza zo Sardínie a na Slovensko prišiel v roku 2003. Dnes je šéfom úspešnej reštaurácie U Taliana. Andrea dnes sám nevie, čo robia Taliani celý deň a kedy vlastne pracujú. „Veľa z nich Slovensko stále považuje za spojené Česko-Slovensko a nevie presne, kde sa na mape nachádza.“ tvrdí Andrea. 

Podľa jeho slov Slováci majú radi taliansku kuchyňu, i keď ju v roku 2003 nepoznali všetci. Taktiež, talianske potraviny v potravinách neboli úplne dostupné. To je podľa Andreho dôvod, prečo boli z jeho nápadu nadšení. Tí, čo produkty už poznali, nemuseli za talianskou kuchyňou cestovať a ostatní mali možnosť zažiť pravú taliansku kuchyňu priamo na Slovensku.

Na začiatku mal 5000€ a otvorenie novej prevádzky nebolo ľahké. Rodičia mu požičali peniaze a Andrea investoval, aby sa biznis rozbehol lepšie. Začínal s jedným čašníkom, on bol v kuchyni a občas mali výpomoc. Niekedy sa však stalo, že do roboty neprišli a Andrea pracoval sám.

Kvalitný personál sa hľadá ťažko

Neskôr už problémom neboli financie, ale zohnať kvalitných ľudí. Potreboval ľudí, ktorí by sa vyznali do talianskej kuchyne, mali cit a preto Andrea robil od pondelka do soboty. To je aj dôvod, prečo je dodnes reštaurácia v Ružomberku v nedeľu zavretá.  

„V Ružomberku je ťažké zohnať zodpovedných ľudí. Sme tu úspešná pizzeria, poznajú nás a je to záruka kvality.“ opisuje Andrea. V Bratislave je to s personálom o čosi lepšie. Bežne im do reštaurácie chodia životopisy a dokonca sa ozývajú aj Taliani, ktorí by chceli prísť robiť na Slovensko. Preto práve v Bratislave pracuje 6-7 talianov a podľa Andreho slov je práca s talianmi jednoduchšia. Taliani už vraj majú základ v sebe, pretože pre nich to je bežná vec.

Pre suroviny chodil až do Talianska

Dostupnosť surovín v roku 2003 nebola až tak dobrá, ako dnes. Andrea chcel spolupracovať priamo s Talianmi a voziť si tovar sám. V sobotu večer skončil v práci, cestoval do Milána, kde naložil tovar a išiel späť na Slovensko. Situácia sa začala meniť v rokoch 2008-2009, kedy sa dala zabezpečiť doprava talianskych surovín aj k nám.

Reštaurácia v Bratislave sa otvorila v roku 2017, takže podstatne neskôr ako v Ružomberku. „Určite to bol veľmi dobrý krok. Do Bratislavy som chodieval od roku 2014, keď som začal variť v televízii. Vnímal som talianske reštaurácie v Bratislave, no vedel som, že sa to dá lepšie a mám tú možnosť.“

V roku 2015 začal teda Andrea hľadať priestor, aby mohol reštauráciu otvoriť aj v Bratislave. Potrpel si však na priestor a nechcel ísť priamo do centra mesta. V roku 2017 po prvýkrát vošiel do priestorov, kde momentálne sídli reštaurácia. Nebola to však láska na prvý pohľad. Otvorenie novej reštaurácie bolo podstatne ťažšie. 

Najväčšiu reklamu si robí majiteľ sám

Nájsť klientelu v Bratislave nebolo ľahké, no zároveň Andrea nemusel robiť nič extra. Možno mu pomohlo aj to, že chodil variť do televízie. Taktiež klientele pomohla samotná lokalita a názov. Andrea však vnímal ako najväčšie promo sám seba. Polroka robil v reštaurácii často sedem dní vkuse a keď bolo potrebné, ostal aj po záverečnej. 

„To bola najlepšia reklama. Keď ľudia vedia, že tam je majiteľ, varí a chodí medzi ľudí. Keď som otváral podnik v Ružomberku, nemal som ani tabulu. V tej dobe som nemal financie si to zaplatiť, takže najlepšia reklama som bol ja. V Bratislave to bolo jednoduchšie, lebo ma už poznali.“ porovnáva Andrea svoje dve reštaurácie.

Svojim zákazníkom sa snaží ponúkať stále viac a viac

Talianske suroviny sú drahšie. Avšak ani v Taliansku nie sú všetky produkty talianske. Preto je dôležité sledovať etikety. Andrea pozná väčšinu svojich dodávateľov a je to preňho dôležité. Svojim zákazníkom vždy hovorí, že to čo jedia oni, je aj on a považuje to za záruku kvality. 

Okrem surovín je dôležitý aj samotný prístup majiteľa. Totižto často chodíme do reštaurácie a nevieme komu patrí. U Taliana je to inak, pretože Andrea stále trávi veľa času v reštaurácii a snaží sa čo najviac priblížiť k svojim zákazníkom. 

„Normálny človek je aj normálny zákazník, ktorý pochopí, že aj my môžeme niekedy urobiť chybu. Zároveň si zákazníci vážia personál a to, že tam trávim veľa času,“ hovorí Andrea a prirovnáva svoju prácu ku práci psychológa: „je to len o pochopení. Zákazník nie je vždy dobré naladený, nie vždy má chuť konverzovať, inokedy to naopak ľudia potrebujú. My to musíme pochopiť.“ konštatuje Andrea.

Nových zákazníkov získala reštaurácia prekvapivo počas korony. Andrea totižto funguje aj na instagrame, kde pridáva recepty na talianske jedlá. Ľudí to teší, pretože majú možnosť nahliadnuť do pravej talianskej kuchyne. Podľa slov Andreho, Slováci sú vďační a jeho prácu si vážia.

Taliani viac pracujú večer a majú na všetko čas

„O deviatej idú do práce, o desiatej sú na káve a o jedenástej si dajú aperitív. O jednej už idú na obed a zvyčajne majú prestávku dve hodiny. Niektorí sa potom vrátia do kancelárie,“ hovorí Andrea. Taliani teda viac pracujú večer, kedy podľa štatistík už klesá produktivita. Ako Andrea opisuje, to je aj dôvod, prečo sa niekedy na papiere čaká polroka. Je to ich mentalita, majú jednoducho čas.

Taliani pijú väčšinou kávu „na stojaka“, pričom Slováci pri káve nejaký čas sedia. S obedom to je naopak. V Taliansku kladú dôraz aj na spoločné stolovanie a preto je u nich jedlo zážitok. „Otec učil v škole a vždy sme čakali, aby sme spoločne obedovali. Muselo to mať význam, pretože potom každý mal vlastné povinnosti, no pri obede sme sa mohli porozprávať.“ spomína Andrea na svoje detstvo. 

Talianska kuchyňa je jednoduchá a zároveň zdravšia, i keď plná sacharidov. Je pravda, že Taliani obľubujú cestoviny. Tie však jedia hlavne na obed, pričom iná je aj gramáž. Zatiaľ čo na Slovensku dostanete na tanieri v surovom stave 120 gramov cestovín, v Taliansku vám prinesú len polovičnú porciu.

 

V Taliansku vyzerajú najlepšie reštaurácie najhoršie

Nájdeš tam množstvo autentických podnikov, ktoré síce nevyzerajú najlepšie, no v kuchyni si dajú záležať. Andrea odporúča navštíviť práve takéto reštaurácie, pretože tu máš možnosť zažiť pravé Taliansko. Síce ťa na prvý pohľad môže lákať luxusná reštaurácia, no práve tam sa často cena nezhoduje s kvalitou.

V dnešnej dobe si veľa ľudí dáva záležať na vizuále jedla. Avšak to, že jedlo vyzerá dobre na fotke, neznamená, že bude dobre chutiť. U Taliana sa síce snažia jedlo servírovať tak, aby sa ľudom páčilo, no podľa Andreho je najdôležitejšia chuť a zážitok.

Sú jedlá, ktoré na tanieri netreba dotvárať, pretože samé o sebe sú jednoduché a v tom je talianska kuchyňa špecifická. Napríklad cestoviny aglio olio, carbonara, či pomodoro sú príkladom toho, že nie vždy treba experimentovať. Ako Andrea sám tvrdí, všetko čo by sa do týchto jedál dalo navyše, pokazilo by ich to. 

Pravá pizza kečup nepotrebuje

Andrea sa nesnaží robiť len biznis, no za podstatné považuje ukazovať dobrú kuchyňu a ako správne sa najesť. Je dôležité naučiť sa jedlá dobre kombinovať, aby sa z toho stal zážitok. Napríklad obľúbený kečup by si v tejto reštaurácii nenašiel. U Taliana si paradajkovú omáčku vyrábajú sami, je z kvalitných surovín a teda aj zdravšia. Andrea sa tým snaží ukazovať, ako jesť zdravšie a kvalitnejšie.

„U nás je typické si pizzu vychutnať s kečupom. Pravá pizza nemá byť suchá a teda kečup k nej nepotrebujeme. Keď je jedlo správne urobené, nemusíme ho dotvárať niečím ďalším“ dodáva Andrea.

Zdroj: youtube.com

Najnovšie video

Najnovší podcast

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Najnovšie