Architekti urobili z bytu v historickej časti autentický skvost, ktorý dýcha modernými prvkami

  • Autentický byt v historickej časti pražských Vinohradov ťa dostane
  • Investori spoločne s architektmi z ateliéru 0,5 Studio našli autentický priestor
  • Dom z roku 1910 sa nachádza blízko obľúbeného pražského parku
zdroj: MgA. Peter Fabo
  • Autentický byt v historickej časti pražských Vinohradov ťa dostane
  • Investori spoločne s architektmi z ateliéru 0,5 Studio našli autentický priestor
  • Dom z roku 1910 sa nachádza blízko obľúbeného pražského parku
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Mga. Pavel Nový, Mga. Vít Svoboda

Dom z roku 1910, v ktorom sa byt nachádza, susedí s obľúbeným pražským parkom. Byt s rozlohou 108 m2 kopíruje členenie domového trojtraktu s orientáciou miestností do ulice a vnútrobloku. V interiéri ostali zachované historické dvere a ostenia okien. Pôvodná dispozícia 3+1 umožnila adaptáciu na usporiadanie 4+kk bez väčších stavebných zásahov. Hlavnou požiadavkou investorov bola zmena dispozície kuchyne (po rekonštrukcii nadväzuje na obytný priestor) a orientácia spální do vnútrobloku.

Pri návrhu sa architekti snažili efektívne využiť podlažnú plochu bytu, súčasne však pri zachovaní pôvodnej atmosféry. Priestor je zjednotený bielou farbou, tá sa objavuje na oknách, dverách, radiátoroch, či vstavanom nábytku. Na neutrálnom pozadí môžu vyniknúť osobné veci majiteľov. Vo všetkých miestnostiach boli položené nové parkety v stromčekovom vzore, ktorý je typický pre podlahy domov z 19. storočia. V kúpeľni bola použitá biela dlažba a obklady. Výrazným a kontrastným prvkom v historickom prostredí je LED osvetlenie v chodbe a obývačke.

Veľkorysej vstupnej hale dominuje spomínané osvetlenie, svetelný kríž a originálna psia búda.

Obytný priestor a kuchyňa smerujú do ulice, k priľahlému parku. Spálňa rodičov a detská izba sú situované v “kľudnej” časti bytu orientovanej do vnútrobloku. Obývacia izba je oddelená od kuchyne priečkou s pôvodnými obložkami. Celú stenu lemuje rozsiahla knižnica. Pozdĺž protiľahlej steny je umiestnená komoda, ktorá slúži ako úložný priestor a zároveň ako “sokel” pre menšie sochy a umelecké predmety. Zo sedačky je možné sledovať projekciu premietanú na bielu stenu. Osvetlenie miestnosti zabezpečujú tri línie LED svetiel.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Kuchyňa je riešená ako vstavaný blok využívajúci celú výšku priestoru. Pracovná doska a povrchy kuchyne sú zjednotené do rovnakého odtieňa. V kuchyni vyniká autorský stôl z masívneho duba s podnožou z ohýbaných trubiek. Tvarovanie stola nadväzuje na funkcionalistické stoličky z 30. rokov. Osvetlenie nad jedálenským stolom je ďalším autorským výrobkom.


Vybavenie spálne je navrhnuté efektívne a ponúka dostatok úložného priestoru. Šatníková skriňa, posteľ a police sú vyrobené na mieru.

Detská izba bola realizovaná počas druhej fázy stavebných úprav. Vstavaný box pre dve deti má mnoho skrytých úložných priestorov na knihy, hračky a oblečenie. Je navrhnutý tak, aby s deťmi “rástol”. Nenájdeme tu žiadne dekoračné prvky, či farebné akcenty.

Jasné vymedzenie a využitie výšky bytu umožnilo sústrediť spanie a úložné priestory do jedného nábytkového prvku orientovaného pozdĺž steny. Zvyšný priestor miestnosti je využitý ako herňa, neskôr bude slúžiť na prácu a štúdium.


Návrh bytu, ktorý efektívne využíva vstavaný nábytok ponúka dostatok voľného priestoru a kapacitne vyhovujúce úložné priestory pre štvorčlennú rodinu.

Zdroj: Archinfo.sk