Architekti urobili z veže netypický dom s jedinečnou výhliadkou na okolitú prírodu

  • Odvážny vežový koncept s minimálnou zastavanou plochou pozemku, špecifické riešenie na mieru
  • Obytná veža vystupujúca zo záhrady zachytáva slnko, ktoré by bolo inak tienené okolitými stromami
  • Na najvyššom podlaží je situovaná pracovňa fotografa, ktorá je zároveň vyhliadkou
  • Dielo sa dostalo do užšieho výberu poroty v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru
zdroj: Labuťová
  • Odvážny vežový koncept s minimálnou zastavanou plochou pozemku, špecifické riešenie na mieru
  • Obytná veža vystupujúca zo záhrady zachytáva slnko, ktoré by bolo inak tienené okolitými stromami
  • Na najvyššom podlaží je situovaná pracovňa fotografa, ktorá je zároveň vyhliadkou
  • Dielo sa dostalo do užšieho výberu poroty v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Tereza Nová, Ing. arch. Jiří Zábran, Spolupráca: J. Houška

Bývanie na štyroch podlažiach nie je typickým riešením, či požiadavkou klienta. V tomto prípade však dom vznikal v neobvyklom kontexte, ktorý bol podnetom pre osobitý a nie celkom obvyklý návrh. Investor sa vzdal určitej časti komfortu, naproti tomu však získal denné svetlo a nerušený výhľad do krajiny. Krásne riešenie pre obyvateľov so zdravými nohami.

Jednogeneračný rodinný dom sa nachádza na okraji obce Čižice v blízkosti Plzne. Na pozemku, na hranici zalesneného svahu, stála pôvodne jednoduchá chatka. Nový dom navrhli architekti pre investora, ktorý trávi množstvo času pozorovaním prírody. „Na hranici lesa nad vsí jsme chtěli raději posed než vesnický dům. Raději dřevo než cihlu. Raději vertikálu než horizontálu,“ objasňujú svoj tvorivý prístup architekti.

V interiéri sa architekti sústredili na prácu so svetlom. Dom s východnou orientáciou vďaka vežovej časti zachytáva západné slnko, ktoré by bolo inak tienené vysokými stromami. Obytné priestory sú situované vo viacpodlažnej časti, zázemie je čiastočne zapustené do svahu. Objekt tak pôsobí subtílne, hlavne pri pohľade smerom od lesa. Korunou domu je strešná pracovňa, ktorá je zároveň vyhliadkou.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Hlavným materiálom použitým pri stavbe domu je smrekové drevo. Nosná konštrukcia zo smrekových hranolov je z exteriéru obložena obložená impregnovanými doskami, pohľadovú vrstvu v interiéri tvoria bielené biodosky.


Zdroj: Archinfo.sk