Architekti vdýchli historickému mlynu nový život, teraz je domovom pre manželský pár

  • Radikálny zásah. Nový "rez" priniesol do vlhkého interiéru so stiesnenou dispozíciou prirodzené svetlo a priestor
  • Táto realizácia (nielen) nás zaujala už na prvý pohľad.  Dobré je, že aj na druhý, aj tie ďalšie...
  • Ďalšia z prác ateliéru Stempel & Tesař, ktorá zostane v pamäti. Stavba je nominovaná v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru
zdroj: Filip Šlapal
  • Radikálny zásah. Nový "rez" priniesol do vlhkého interiéru so stiesnenou dispozíciou prirodzené svetlo a priestor
  • Táto realizácia (nielen) nás zaujala už na prvý pohľad.  Dobré je, že aj na druhý, aj tie ďalšie...
  • Ďalšia z prác ateliéru Stempel & Tesař, ktorá zostane v pamäti. Stavba je nominovaná v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: prof. Ing. arch. Ján Stempel, Ing. arch. Jan Jakub Tesař

Už od prvého stretnutia s majiteľmi bolo jasné zadanie, aké má ich budúce bývanie spĺňať požiadavky: „Má byť nevšedné a pritom neokázalé“. Tento jasný opis odrážal životný postoj a charizmu pokorného manželského páru. Na začiatku spolupráce ešte nikto z nás nevedel, že na konci bude vdýchnutie nového života domu, ktorý bude vznikať úžasnú spoluprácou. Boli sme ešte len na začiatku hľadania vhodného miesta, kde by mal dom stáť. Priania bývania na samote splnil svojou polohou a géniom loci prastarý mlyn pri zaniknutom rybníku. Po prvej návšteve bolo rozhodnuté: „Tu a v tomto dome; nebude sa stavať, ale rekonštruovať. “

zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal

Vek mlyn poznamenal. Roky bez starostlivosti, vlhkosť a nevhodná dispozícia viedla k radikálnemu riešeniu. Namiesto plastickej operácie razantná transplantácia. Nie povrchné omladenie, ale ozdravenie všetkých zásadných konštrukcií tak, aby sa nevytratilo kúzlo stáročia.

zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal

Hlavnou úlohou bolo do útrob domu dostať vzduch a svetlo. Nikto si ale neželal narušiť štít, preto sme „amputovali časť trupu“. V pôvodnom objeme stavby tak vzniklo patio, kadiaľ do interiéru cez presklený „rez domom“ vniklo slnko. Hlavné štít sa obnažil z oboch strán a prúdenie čerstvého vzduchu ho zbavilo večnej vlhkosti, ktorá by sa s obnovením rybníka znásobila.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal

Existujúce krov sa rozobral, zrenovoval a vrátil späť do pôvodnej polohy. Z obývacej izby s kuchyňou a jedálňou je možné sa stále pohľadom na prácu predkov kochať – priestor je otvorený zrušením stropu cez dve poschodia.

zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal

Vstup do mlyna zostal na pôvodnom mieste. Len lávka, ktorá už nešla zrenovovať, sa obnovila pomocou súčasných materiálov. Žiarovo pozinkované nosníky a pororošty plnia dobre svoju funkciu. Mlynské koleso bolo vyrobené tradičným remeselným spôsobom. Celé prízemie vrátane patia je dláždené čadičovou dlažbou. Starostlivým spôsobom sme takto postupne obnovili alebo vymenili jednotlivé časti mlyna tak, aby sme splnili vytýčený cieľ, nevziať domu krásu starobe.

zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal

zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal
zdroj: Filip Šlapal

Obrazne prirovnáme našu prácu architektov a všetkých spolupracujúcich remeselníkov k lekárom, ktorí liečia svojich pacientov. Rovnako ako v ich v práci je nutné k uzdraveniu viac. Tým vdýchnutím života, tým uzdravením bolo zabývanie novými majiteľmi. Dom našiel znovu svoju funkciu, zmysel života domu. Dom sa rekonštrukciou nestal exponátom do skanzenu, ale domom, v ktorom sa žije.


Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video