Architektom sa podarilo nemožné. Bratislavský byt doslova zmenili na „rodinný“ dom

  • Nová podoba bytu rozvíja potenciál pôvodného architektonického riešenia, pričom umocňuje jeho priestorovú kvalitu
  • Otvorenie bytu do exteriéru kvalitatívne priblížilo bývanie v širšom centre Bratislavy životu v rodinnom dome
zdroj: What architects
  • Nová podoba bytu rozvíja potenciál pôvodného architektonického riešenia, pričom umocňuje jeho priestorovú kvalitu
  • Otvorenie bytu do exteriéru kvalitatívne priblížilo bývanie v širšom centre Bratislavy životu v rodinnom dome
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Tomáš Krištek, Ing. arch. Laura Pastoreková, Mgr. art. Ing. arch. Ondrej Kurek

Malý bytový dom v blízkosti bratislavskej kalvárie postavil v druhej polovici 50. rokoch pre svojich zamestnancov Štátny ústav dopravného projektovania. Jeho skladba je jednoduchá, šesť identických trojizbových bytov je usporiadaných zrkadlovo v troch podlažiach s malou garsónkou a mezonetovým bytom v podkroví.

zdroj: What architects

Navonok utilitárna hmota bytového domu však v sebe ukýva veľkorysé a vzdušné obytné priestory, ktoré s pribúdajúci rokmi získali svoju jedinečnú atmosféru. Cieľom rekonštrukcie prízemného bytu, alebo skôr len jeho „faceliftu“, nebolo maximálne účelové využitie jeho celej podlažnej plochy, ale adaptácia existujúcej funkčnej prevádzky do novej výtvarnej a architektonickej podoby. Tým vznikla dispozícia, v ktorej nie je striktne oddelená denná a nočná zóna. Dve samostatné izby v severovýchodnej a juhozápadnej časti križuje priestor kuchyne, vstupnej haly a obytnej miestnosti.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Prízemné byty v mestskom centre oproti ostatným trpia zväčša slabším preslnením. V lokalite, kde sa popri menších obytných celkoch so záhradami nachádzajú prevažne rodinné a vilové domy, návrh reflektuje okolité prostredie: všetky okenné otvory sa znížili takmer na úroveň dverí a spolu s vybudovaním terás prístupných z kuchyne, obývacej miestnosti a spálne v kombinácii s výsadbou okolitej zelene sa tak uprostred bytu vytvorila atmosféra rodinného domu. Nová podoba prízemného bytu tak rozvíja potenciál jeho pôvodného architektonického riešenia, pričom umocňuje jeho priestorovú kvalitu. Byt/dom v sebe spája rodinné bývanie so životom v mestskom centre.

zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects
zdroj: What architects


Zdroj: archinfo.sk
viac_podobnych_clankov_na_www_archinfo_sk