Bratislava nemala nikdy tak elegantnú cukráreň plnú chutí ako je táto

  • Francúzsku patisserie nájdeš v parteri mestského domu na Špitálskej ulici
  • Každé ráno odhrnie svoje ružové závesy a predáva čerstvé a voňavé croissanty s kávou
  • Tvoje srdce si získa aj vďaka úžasnému dizajnu, za ktorým stoja architekti zo štúdia Noiz
miamko
Tomáš Manina
  • Francúzsku patisserie nájdeš v parteri mestského domu na Špitálskej ulici
  • Každé ráno odhrnie svoje ružové závesy a predáva čerstvé a voňavé croissanty s kávou
  • Tvoje srdce si získa aj vďaka úžasnému dizajnu, za ktorým stoja architekti zo štúdia Noiz
Podľa článku od autora Martina Ťažká, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Andrej Šabo, Mgr. art. Mgr. Tatiana Lesajová, Ing. arch. Samuel Zeman

Nová cukráreň (či skôr francúzska patisserie) vznikla na Špitálskej ulici. Jej majitelia Slovenka Barbora a Francúz Yoann sú cukrári, ktorí remeslo vyštudovali a praktizovali v Paríži. Po návrate do Bratislavy hľadali priestor, kde výtvory z ich sladkých kolekcií vyniknú.

Na rušnej Špitálskej ulici sa nakoniec našiel vhodný priestor – okrem toho, že má atmosféru veľkomesta, ponúkal aj ideálny priestor pre výrobňu priamo prepojenú s kaviarňou. To bol základ konceptu – cukrárne i architektúry. Monopriestor, kde hranicu medzi kaviarenskou časťou a výrobňou tvorí na mieru vytvorená vitrína plná farebných sladkostí. Návštevníci si pri príchode môžu prezrieť zákusky. Ak zotrvajú a ich pohľad skĺzne iba o kúsok ďalej, vychutnajú si aj ich výrobu v priamom prenose.

Výrobňa je „naplnená“ technológiou a rozdelená na pracovné ostrovy pre ergonomickú prácu cukrárov. Profesionálne „nerezové“ chladničky, mrazničky, šokery a pece sú funkčnou náplňou tejto časti. Bolo potrebné nájsť spojovacie prvky, ktoré vizuálne zjednotia „technickú a prevádzkovú zónu“.

Tých je hneď niekoľko – najdôležitejším spojovacím prvkom je jemná ružová farba. Tá sa objavuje vo vizuálnej identite i v interiéri v rôznych materiálových prevedeniach. „Cukrový“ efekt ružovej mramorovanej podlahy sa „rozlieva“ po celom monopriestore, vystupuje na schodíky do vyvýšenej hygienickej zóny a zázemia za výrobňou. Tieto priestory sú taktiež odhalené oku návštevíka. V hygienickej časti sa ružová v dámskej toalete mení na rovnako zafarbený obklad, tak ako v nike v predmiestnosti so spoločným umývadlom – pre dámy i pánov.

Ďalší zo zjednocovacích prvkov sa vyprofiloval úplne prirodzene pri konzultáciách s cukrármi – použitie prírodného kameňa. Žula s lešteným povrchom je ideálna vďaka jej vlastnostiam. Kameň je použitý na pracovnej ploche na prípravu zákuskov. Netypická „ťahavá“ kresba pripomínajúca vrstvenie mramoru sa stala silným vizuálnym prvkom v interiéri cukrárne. Dosky z kameňa materiálu sú v priestore uložené v horizontálnej aj vertikálnej polohe – na početných pracovných plochách, kaviarenských stolíkoch a na obklade vitrín. Tie dostali tiež akcent v podobe mosadzného loga.

Mosadz je rovnako významným materiálom v priestore – odkazuje na eleganciu klasických francúzskych cukrární. Rozvetvené rúrkové svietidlá s malými sklenými guľami na ich koncoch „uzatvárajú“ vysoký – viac ako štvormetrový priestor a vytvárajú tak noblesnú kaviarenskú atmosféru. Ich menšie dvojičky sú umiestnené i vo výrobnej časti nad centrálnym ostrovom. Efekt početných svetelných zdrojov je podporený zrkadlením. Na hlavnej stene v kaviarenskej časti v piatich vysokých oblých zrkadlách, ktoré sú lemované tlmeným podsvietením a vo výrobnej časti v zrkadlovej stene ukrývajúcej technologické rozvody.

Pre doladenie „sladkej“ aatmosféry boli využité mäkké tkaniny – lesklý zamat v príznačnej ružovej a doplnkovej modro-zelenej farbe. Na dotyk príjemné látky pokrývajú na mieru vyrobenú lavicu prebiehajúcu na kaviarenskej stene pod zrkadlami a pohodlné stoličky. Ťažké závesy uzatvárajú na noc výklady. „Ružová opona“ padne, keď sa skončí cukrárske divadlo.


Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá