Bratislavčania majú niečo lepšie ako Starbucks. Je tu Sväg to go

  • SVÄG TO GO je malý lokálny espressobar, ktorý sa nachádza na križovatke 29. augusta a Špitálskej ulice. Stojí za ním Jozef Čillo, ktorý ako 21-ročný nechal štúdium na vysokej škole a založil si prevádzku v oblasti, ktorá ho chytila za srdce. Na začiatku o kaviarenskom biznise nič nevedel, avšak dnes ho už živí.
cover
autor
  • SVÄG TO GO je malý lokálny espressobar, ktorý sa nachádza na križovatke 29. augusta a Špitálskej ulice. Stojí za ním Jozef Čillo, ktorý ako 21-ročný nechal štúdium na vysokej škole a založil si prevádzku v oblasti, ktorá ho chytila za srdce. Na začiatku o kaviarenskom biznise nič nevedel, avšak dnes ho už živí.

Rozmýšľal si niekedy nad tým, v čom sa líši dobrá káva z porcelánovej šálky v kaviarni a tá, ktorú  vezmeš so sebou, kam chceš? Je v tom vôbec nejaký rozdiel? Jozef Čillo má v tom jasno a na tejto rozdielnosti dokonca vybudoval biznis. V centre Bratislavy založil kaviareň zameranú na kávu so sebou, ktorá dnes spája komunitu ľudí.

zdroj fotografie:autor

Ako vyzerali tvoje začiatky?

„Študoval som záhradnú architektúru v Nitre, no skončil som ako bakalár. O štúdiu som mal inú predstavu, než aká bola realita. Preto som sa rozhodol venovať sa radšej vlastným projektom.“

zdroj fotografie:autor

Ako sa človek dostane od štúdia záhradnej architektúry k prevádzkovaniu kaviarne?

„Popri vysokej škole som s kamarátom natrafil na ponuku brigádovať v jednej veľmi peknej kaviarni v Nitre. Zo začiatku tam nikto nechodil, no podarilo sa nám to dostať do štádia, kedy sme mali stále plno. To bol prvý impulz, že asi máme aj na to, otvoriť si niečo väčšie, a tak vzniklo W-Cafe na Grosslingovej, ktorú som s kamarátom vybudoval. Následne sme sa so spolumajiteľom rozdelili a on si nechal W-Cafe a ja som založil Sväg.“

zdroj fotografie:autor

Kde si zobral motiváciu a ego založiť si kaviareň v meste, kde je pretlak kvalitných kaviarní?

„Keď som sa rozhodol otvoriť si kaviareň v Bratislave o celkovom fungovaní a biznis svete som takmer nič nevedel. Bolo to síce ťažké, ale praxou som sa všetko potrebné naučil.“

zdroj fotografie:autor

Ako vznikol nápad na založenie kaviarne špecializovanej na kávu so sebou?

„Mňa vždy fascinoval fakt, že keď som z kaviarne odchádzal, mal som zvyk si zobrať jednu kávu aj so sebou. Aj keď bola v papierovom pohári, chutila úplne inak, možno to bolo čerstvým vzduchom, ale takáto káva mala pre mňa iný rozmer.“

zdroj fotografie:autor

Sväg vlastne predstavuje pre ľudí nejakú zastávku na ceste do práce. Ľudia sa tu zastavia, zoberú si svoju obľúbenú kávu, dajú si čerstvé pečivo. Väčšinou sem zákazníci chodia sami, no tu stretnú ďalších, ktorých možno predtým vôbec nepoznali, zarozprávajú sa a vďaka káve tu funguje veľmi príjemný networing. Svägu sa teda úspešne darí budovať komunitu. Chceme to však potiahnuť ešte ďalej a naučiť ľudí, že po robote sa sem môžu zastaviť aj na pohár dobrého vína.“

zdroj fotografie:autor

Odkiaľ pochádzajú kávy, ktoré máte v ponuke?

„Všetky naše kávy berieme od Žilinskej pražiarne 9 Grams Coffee. Teraz už pracujú aj na vytvorení nášho vlastného blendu kávy, ktorý budú pražiť len pre nás.“

Jozef je otvorený aj možnosti založenia kaviarní pod značkou Sväg to go aj v iných Slovenských mestách. Sám sa však do toho v najbližšej dobe neplánuje púšťať, kvôli rozbehnutým plánom na ďalší Sväg to go v Bratislave. Šikovným ľuďom však ponúka možnosť získať licenciu na svoju značku, aby táto príjemná kaviareň so super atmosférou mohla „robiť svoju prácu“ aj v iných mestách  našej krajiny.

Všetky fotografie boli zhotovené fotoaparátom Nikon.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá