Čaká nás extrémne vysoká daň za mäso? Odborníci sú podľa najnovšej štúdie za to

  • Zdravotný stav obyvateľov západných krajín upadá. Jednou z príčin je napríklad stres
  • Druhá príčina je však zaujímavejšia. Podľa množstva odborníkov je to práve prílišná konzumácia mäsa
  • Riešením, ako ju znížiť a ušetriť peniaze, by mohla byť extrémne vysoká daň
Unsplash
  • Zdravotný stav obyvateľov západných krajín upadá. Jednou z príčin je napríklad stres
  • Druhá príčina je však zaujímavejšia. Podľa množstva odborníkov je to práve prílišná konzumácia mäsa
  • Riešením, ako ju znížiť a ušetriť peniaze, by mohla byť extrémne vysoká daň

Kvalita zdravia obyvateľov vyspelých krajín ma klesajúcu tendenciu. Je to naozaj tak. Podľa mnohých k tomu prispieva všadeprítomný stres a extrémne rýchla doba, avšak stres nie je jediný problém. Odborníci tvrdia, že za naše upadajúce zdravie môže aj prílišná konzumácia mäsa.

Tá podľa milovníkov bezmäsitej stravy škodí nielen ľuďom, ale aj životnému prostrediu. Pred tromi rokmi vydala Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásenie, v ktorom upozorňovala na to, že červené mäso je nezdravé hlavne v tom prípade, keď je konzumované v spracovanej podobe. Napríklad vo forme klobás alebo slaniny.

Negatívne účinky na zdravie má aj mäso v hamburgeroch či klasické steaky. Ľudia sa však mäsa nechcú vzdať. Ako ich k tomu prinútiť? Napríklad vyrúbením vysokej dane na mäso. Za týmto riešením si stoja odborníci z Oxfordskej univerzity. Tí si dovolili odhadnúť výšku dane, ktorá by bola nevyhnutná, ak by sme chceli mierumilovnou cestou znížiť množstvo mäsožravcov.

Počúvnu vlády odporúčania odborníkov?

Pre príklad, anglickej vláde odporučili, aby na spracované mäso ako napríklad slaninu, vyrúbila daň vo výške 79 percent. Na nespracované mäso, napríklad steak by padla vhod daň vo výške 14 percent. V Amerike by mala byť daň ešte vyššia a to z dôvodu neefektívneho zdravotného systému, ktorý míňa obrovské množstvo peňazí. Na spracované mäso by Američania doplácali dan vo výške 163 percent. Na nespracované vo výške 34 percent.

Zníženie konzumácie mäsa, ktorú by spôsobili vysoké dane, by zachránilo v priebehu roka život 220 000 ľuďom na celom svete. Z toho v Amerike by bolo o 53 000 úmrtí menej a v Anglicku o 6 000 smutných prípadov menej. Toto číslo by sa premietlo aj do úspory, ktoré by museli vynaložiť jednotlivé krajiny na zdravotnú starostlivosť o ľudí, ktorým by konzumácia mäsa priniesla nejaké zdravotné problémy.

Celosvetovo by sa mohlo ušetriť až 41 miliárd dolárov ročne. Z toho Anglicko by ušetrilo miliardu a napríklad Amerika by na zdravotnú starostlivosť vynaložila iba 20 miliárd dolárov ročne. Mäso však neškodí len zdraviu, ale aj ekonomike. Ak je totiž zamestnanec chorý, nemôže pracovať tak, ako má. Teraz je rada na vládach jednotlivých krajín či si vezmú vyššie uvedené odporúčania k srdcu. Vyššie dane na zdraviu škodlivé produkty sú v súčasnosti samozrejmosťou pri cigaretách alebo alkohole.

zdroj: cnn.com

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech