Česi testovali slovenské pivá, niektoré vraj mali mydlovú vôňu. Určili aj to najlepšie

  • Česko je pivárska veľmoc, obyvatelia ČR si na kvalitu piva potrpia
  • Testu slovenských pív sa podrobilo päť desiatok, dve dvanástky, jedna šestnástka a jedno tmavé pivo
 srcset
pixabay.com
  • Česko je pivárska veľmoc, obyvatelia ČR si na kvalitu piva potrpia
  • Testu slovenských pív sa podrobilo päť desiatok, dve dvanástky, jedna šestnástka a jedno tmavé pivo

Česko je považované za pivársku veľmoc, na jeho území sídlia desiatky svetoznámych pivovarov a stovky malých. Export piva je jedným z dôležitých segmentov českej ekonomiky.

Obyvatelia Česka kraľujú aj v rebríčku spotreby piva. Podľa publikácie organizácie Brewers of Europe z roku 2019 na každého občana ČR pripadá v priemere 141 litrov vypitého piva ročne. Slováci sa  pohybujú v strede rebríčka, každý občan vypije v priemere 74 litrov piva ročne.

Slovensko je dlhodobo obľúbenou turistickou destináciou Čechov, ktorá je zároveň v časoch pandémie pomerne bezpečná z hľadiska epidemiologickej situácie, čo zvyšuje jej atraktivitu.

Česi často nad kvalitou slovenských pív krútia hlavou, najznámejší je výrok českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý povedal, že popradské pivo je vhodné len na čistenie protéz.

Český portál Aktuálně.cz sa rozhodol otestovať kvalitu slovenských fľaškových pív, ktoré si môžu českí turisti dopriať na Slovensku. Testovali päť desiatok, dve dvanástky, jednu šestnástku a jedno tmavé pivo. Z pivovarov boli zastúpené Corgoň, Kelt, Topvar, Urpiner, Šariš,  Zlatý Bažant, Smädný mních a Steiger.

zdroj: Unsplash

Kvalitu piva mohli ovplyvniť skladovacie podmienky

Pivá hodnotil sládok pivovaru Ládví COBOLIS Pavel Palouš aj bežný český konzument piva Hynek Glos. Kvalitu piva ovplyvnili aj podmienky skladovania. „Samozrejme, nemôžeme posúdiť tú kondíciu, v ktorej sa to k nám dostalo. U fľaškových pív je to vždy trochu problém,“ uviedol Palouš.  

Prvé sa testovali pivá desiatky. Steiger mal podľa Palouša nepríjemnú vôňu, Smädný mních bol zas tepelné zoxidovaný a tým pádom znehodnotený. Zlatý Bažant bol ohodnotený pozitívne.

„Toto zodpovedá, bežným českým desiatkam. Prirovnal by som ho k Staropramenu,“ povedal Palouš. Na Kelte sládkovi prekážala mydlová vôňa, no napriek tomu dodal, že dobre vychladený by sa dal bez problémov piť aj celý deň. Corgoň je známy hlavne svojou horkosťou, no podľa Palouša je nevyvážená.

Za pár stoviek eur môžeš zažiť „road trip“ po Slovensku na trabantoch, aký človek absolvuje len raz za život

Dvanástky, ktoré boli testované, boli od Zlatého Bažanta a Topvaru. Zlatý Bažant v retroedícii 73 utrpel tým, že je v zelenej fľaši a došlo k nemu k oxidácii chmeľu pomocou svetla. Topvar označil sládok za pohodové pivo.

Chválu zožala aj šestnástka od Urpinera, s tým, že v letných teplých dňoch sa musí piť len opatrne.

Jediné čierne pivo pochádzalo zo Šariša a Palouš ho označil ako veľmi príjemné pre ženy.

„Z desiatok mi najviac chutil Zlatý Bažant, také pohodové pivko. Pokiaľ ide o dvanástky, tam nám vyšiel Topvar ako výrazne lepší, keď si to dáte dakde k haluškám, budete určite spokojní. Pre mňa bol dobrý aj Urpiner, od neho môžete vyskúšať aj iné pivá,“ odporučil českým návštevníkom Slovenska Palouš.

Zdroje: Brewers of Europe, TASR, Aktuálně.cz

Najnovšie video