Chceš sa najesť pod morskou hladinou? V Európe bude otvorená prvá podmorská reštaurácia

  • Reštaurácie sú veľmi obľúbeným miestom na posedenie s rodinou či priateľmi
  • Reštaurácia, ktorú otvoria v budúcom roku v Nórsku, bude ponúkať jedlo v podobe darov mora
  • Čo môže byť lepšie ako jesť chutné morské mäso a kochať sa panoramatickým výhľadom na podmorský svet?
reštaurácia
snohetta.com
  • Reštaurácie sú veľmi obľúbeným miestom na posedenie s rodinou či priateľmi
  • Reštaurácia, ktorú otvoria v budúcom roku v Nórsku, bude ponúkať jedlo v podobe darov mora
  • Čo môže byť lepšie ako jesť chutné morské mäso a kochať sa panoramatickým výhľadom na podmorský svet?

Dobrá reštaurácia je typická tým, že je tu takmer vždy plno a ľudia sa radi vracajú. Ako však prilákať ľudí? Je viacero možností – kvalitná usmiata obsluha, vynikajúce jedlá varené s láskou a veľmi dôležitý je aj dizajn priestorov a určite aj miesto, kde sa reštaurácia nachádza. Je všeobecne známe, že ak sa majiteľovi novej reštaurácie podarí upútať zákazníkov úplne od začiatku, je tu takmer istota, že si zákazník výnimočnú reštauráciu okamžite zapamätá a porozpráva o nej napríklad známym.

výhľad cez oknoZobraziť celú galériu (4)
zdroj: snohetta.com

Videli sme reštaurácie vo vzduchu, v korunách stromov a dokonca aj najväčšiu podvodnú reštauráciu, ktorá sa nachádza na Maldivách. Stolovanie pod vodnou hladinou má svoje čaro. V Európe však podobné vymoženosti zatiaľ nemáme. Časy sa však menia a vôbec prvá podvodná reštaurácia vyrastie na juhu Nórska v mestskej samospráve Lindesnes.

pohľad zhoraZobraziť celú galériu (4)
zdroj: snohetta.com

O konštrukciu a návrh betónového objektu s obrovským takmer 11-metrovým panoramatickým oknom sa postarala architektonická firma Snøhetta, ktorá je známa množstvom zaujímavých návrhov. Tie dokazujú, že architektonická firma svoje remeslo ovláda naozaj dokonale. Príkladom môže byť návrh hotelu, ktorý sa bude nachádzať pri druhom najväčšom ľadovci v Nórsku. Výstavba prebieha a bude ukončená v roku 2021. Fantastickým projektom je aj dom, v ktorom sa oplatí zomrieť – House to die in.

podmorská reštauráciaZobraziť celú galériu (4)
zdroj: snohetta.com

Architekti sa výzvy nezľakli

Projekt podmorskej reštaurácie bude pre architektov niečo úplne nové. Firma totiž nemá zatiaľ žiadne skúsenosti so stavbami pod vodnou hladinou. Profesionáli sa však určite tejto výzvy nezľaknú a svoj úkol úspešne splnia. Reštaurácia sa bude nachádzať na morskom dne v hĺbke asi 5 metrov pod hladinou. Stavba bude mať hrubé steny, ktoré by mali vydržať nápor vody za každých poveternostných podmienok.

pod moromZobraziť celú galériu (4)
zdroj: snohetta.com

Podľa návrhov, ktoré firma zverejnila, sa bude jednať o obrovský betónový kváder, ktorý bude čiastočne ležať na brehu a pomaly sa bude zvažovať do mora. Reštaurácia bude mať kapacitu sto osôb a bude rozdelená na tri časti. Za vchodom do budovy sa bude nachádzať šatňa, kde si hostia nechajú svoje oblečenie. O kúštik nižšie na rozhraní pobrežia a mora bude bar. Posledná bude jedáleň s dvoma obrovskými stolmi a niekoľkými menšími stolíkmi umiestnenými pred obrovským panoramatickým oknom.

Hlavný architekt projektu, Rune Grasdal, ho prirovnal k obrovskému periskopu. Šéfkuchár Nicolai Ellitsgaard plánuje ponúkať zdravé jedlá. V lete budú prílohy pozostávať hlavne zo zeleniny a v zime z orechov a hríbov. Hlavnú časť jedla budú tvoriť morské plody všetkých druhov. Mimo otváracích hodín bude reštaurácia slúžiť ako výskumné stredisko podmorského života.

zdroj: cnn.com , snohetta.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech