Cukrárenský priemysel vedel o škodlivosti cukru viac ako 50 rokov

  • Producenti cukru utajovali informácie o jeho škodlivosti viac ako pol storočia
  • Cukor má podľa odtajnených informácií vplyv na vznik rakoviny a srdcových problémov
  • Cukrárenský priemysel volil taktiku zatajovania podobne ako tabakový priemysel
cukor škodí
unsplash.com
  • Producenti cukru utajovali informácie o jeho škodlivosti viac ako pol storočia
  • Cukor má podľa odtajnených informácií vplyv na vznik rakoviny a srdcových problémov
  • Cukrárenský priemysel volil taktiku zatajovania podobne ako tabakový priemysel

Tisíce rokov získavali ľudia energiu pre život prevažne z tukov, cukrov a soli, čo sú podľa moderných prieskumov škodlivé potraviny, a to hlavne vo väčších množstvách. Nemusí to však byť úplne pravda. Naši predkovia totiž mali extrémne aktívny život, a tak dokázali tieto látky veľmi rýchlo odbúrať. Aj napriek „nezdravej strave“ boli omnoho štíhlejší ako spoločnosť v súčasnosti. Vďaka technologickému pokroku naša lenivosť stúpa z roka na rok. Keby sme sa mali kondične porovnať s našimi predkami, asi by sme utŕžili potupnú porážku.

zdravieZobraziť celú galériu (2)
zdroj: unsplash.com

V spojení so sedavým spôsobom života a stresom vzniká generácia chorých a obéznych ľudí. Aj napriek technologickému pokroku v medicíne nás sužujú vážne choroby viac ako kedykoľvek predtým. V kapitalistickej spoločnosti ide k tomu takmer vždy o zisk, ktorý je často dôležitejší ako zdravie obyvateľstva. Preto mnohí predstavitelia priemyslu často zavádzajú svojich spotrebiteľov. Týka sa to hlavne produktov, ktoré bežne používame. Napríklad taký cukor. Americká vláda doplnila zdravotné smernice o nové informácie.

Utajené štúdie

Jedna z nich je pritom veľmi zaujímavá. Vláda odporúča obmedziť využívanie cukru na minimum. Na svetlo sveta nedávno prenikli informácie, že predstavitelia cukrárenského priemyslu si boli už dávno vedomí určitých rizík, ktoré táto chutná surovina prináša. V jednej štúdii bol cukor vyhlásený za potenciálny karcinogén, ktorý má veľký podiel na vzniku problémov so srdcom.

K výsledkom dávnych štúdií sa dostali výskumníci z Kalifornskej univerzity, ktorí prehľadávali staré dokumenty. Prvá štúdia bola pritom vykonaná už v roku 1967. Nedávno bola objavená v poradí druhá štúdia vykonaná medzi rokmi 1967-1971 pod názvom Projekt 259. V štúdii sa zisťoval vplyv cukru na tráviaci systém potkanov.

Po zistení, že cukor môže mať vplyv na vznik rakoviny močového mechúra bolo financovanie prieskumu zastavené a výsledky utajené. Podobným štýlom sa zabránilo zverejneniu všetkých informácií v prípade tabaku. Nezávislí vedeckí pracovníci zistili, že často vzniká rozpor medzi reklamnými PR informáciami pre verejnosť a výsledkami skutočných štúdií. Neznamená to však, že k zatajovaniu informácií dochádza v každej priemyselnej oblasti. Je však potrebné používať zdravý rozum a neveriť slepo každej informácii.

zdroj: iflscience.com , journals.plos.org

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech