Dávid a Rado stoja za štýlovou reštauráciou na Liptove. „Chceme, aby sa cítili dobre chlapi zo stavby či manažérka z firmy“
- David a Rado založili v Liptovskom Mikuláši luxusnú reštauráciu
- Ich cieľom je, aby si z ich ponuky vybral naozaj každý

- David a Rado založili v Liptovskom Mikuláši luxusnú reštauráciu
- Ich cieľom je, aby si z ich ponuky vybral naozaj každý
Liptovský Mikuláš, mesto obklopené horami a krásnou prírodou, ponúka turistom nespočetné množstvo zážitkov. Okrem rôznych atrakcií si tu návštevníci môžu vychutnať vynikajúce a kvalitné jedlo, ktoré vytvára jedinečnú atmosféru regiónu. V malebných uličkách centra Liptovského Mikuláša sa zrodil zaujímavý koncept. Reč je o podniku YUZA Restaurant, ktorý sídli na Námestí mieru 1 v blízkosti obchodného centra Central.
Ako informujú aj na oficiálnej stránke, táto prevádzka ponúka zákazníkom medzinárodnú kuchyňu s dôrazom na detail.
„Je ideálna pre stretnutia s priateľmi, rodinou, ale i romantické rande vo dvojici. Šéfkuchári prinášajú modernú zahraničnú gastronómiu aj do mesta medzi horami a pretvárajú tak nielen tradičné slovenské jedlá na kulinársky zážitok, ktorý poteší všetky vaše zmysly,“ píšu.
Prevádzka je otvorená každý deň od 11.00, pričom cez týždeň od 15.30 ponúka à la carte menu. Počas víkendov je dostupné už od začiatku otváracích hodín. Podnik svoje brány po prvýkrát otvoril 7. augusta 2023.
Ceny jedál sa pohybujú približne v rozmedzí od 4 do 30 eur, v závislosti od konkrétneho pokrmu, ktorý si vyberieš. Celý cenník nájdeš aj na ich oficiálnej stránke.
Za zrodom tejto jedinečnej prevádzky stoja dvaja nadšenci gastronómie – Dávid Zawisza, ktorý je zároveň aj šéfkuchár, a Radoslav Jurčo, ktorý je prevádzkar.
O tom, ako vznikla táto jedinečná myšlienka, sme sa porozprávali so spolumajiteľom Dávidom Zawiszom, ktorý v čase otvorenia podniku mal len 23 rokov.
Yuza, viac než len reštaurácia
Dávid a Rado sa v minulosti stretli pri spoločnej práci v inom podniku v Liptovskom Mikuláši. Ich príbeh je plný inšpirácie a odhodlania, vďaka čomu sa vydali na vlastnú cestu.
„Robil som v jednom podniku v Liptovskom Mikuláši, kde bol môj terajší spoločník manažérom a ja som bol kuchár. Pracoval som tam od svojich šestnástich rokov a Rado mi vždy hovoril, že raz spolu niečo otvoríme, a tak sa aj stalo. Po troch rokoch, ako som odišiel pracovať do iných reštaurácií, sa naše cesty znovu stretli,“ povedal pre Startitup spolumajiteľ Dávid.
„Názov YUZA je odvodený z našich priezvisk. Náš príbeh by som opísal asi tak, že z manažéra a zamestnanca sa stali spoločníci pre vášeň pre gastro a lásku k tejto práci, ale, samozrejme, je to aj o ľudskej stránke a spoločných názoroch. My dvaja sme si vo veľa veciach podobní a máme takmer v 100 % prípadoch jednotný názor,“ dodal Dávid.
Hlavným cieľom prevádzky bolo vytvoriť miesto naozaj pre všetkých. „Chceli sme, aby sa u nás cítili dobre aj chlapi zo stavby, keď prídu napríklad na držkovú polievku, ale aj pani manažérka z firmy, keď príde na šalát a pohár prosecca. Myslíme si, že sme to aj dosiahli.“
Kvalitné jedlo rozvoniava po celom meste
Ako sme spomínali vyššie, hlavným cieľom Dávida a Rada je priniesť jedlo, ktoré osloví naozaj každého. Snažia sa zákazníkom ponúknuť čo najkvalitnejšie suroviny, ktoré využívajú pri tvorbe jedál inšpirovaných aj medzinárodnou kuchyňou.
„Snažíme sa variť medzinárodnú kuchyňu a vyhovieť tak čo najviac zákazníkom. Či už ide o obedové menu, alebo à la carte menu, snažíme sa experimentovať a dávať ľuďom možnosť spoznávať nové chute alebo netradičné kombinácie,“ uviedol Dávid.
„Každé víno z našej ponuky aj rozlievame, takže zákazník môže pokojne preddegustovať viac druhov vína po jednom pohári a nemusí si kupovať hneď celú fľašu. Jedálny aj nápojový lístok sa snažíme obmieňať podľa sezónnosti. Dúfame, že každý si v novom lístku nájde stále nejaké obľúbené jedlo alebo nápoj.“
Dávid nám povedal, že zákazníci si momentálne najviac chvália tekvicové rizoto s grilovaným lososom a liptovskú fazuľovú polievku s údeným mäsom.
Prevádzka sa aktívne snaží spolupracovať aj s menšími regionálnymi dodávateľmi a verí, že ich počet bude v budúcnosti neustále narastať. Taktiež pripravujú aj sezónne či tematické menu. Dávid prezradil, že momentálne pripravujú aj špeciálne valentínske menu. Keďže sviatok zamilovaných sa blíži, je ideálny čas si rezervovať miesto. Nenechaj si ujsť špeciálne pripravené valentínske menu, ktoré ti rozhodne prinesie gastronomický zážitok.
Zákazníkom sa veľmi páčilo, keď na terase v letnom čase mala prevádzka DJ-a. V súčasnosti však pripravujú niečo nové, ale zatiaľ nám majitelia viac prezradiť nechceli.
V YUZA v Liptovskom Mikuláši si môžeš naplánovať aj nezabudnuteľnú oslavu. „Ponúkame individuálny prístup ku každému zákazníkovi, ktorý k nám príde s tým, že by chcel oslavu. Zákazník nám povie, čo má rád alebo čo by chcel, a my mu pripravíme menu presne podľa jeho predstáv, s menšími úpravami, ale hlavne s výzorom jedla tak, ako sa nám to páči.“
Na záver majitelia odporúčajú všetkým mladým podnikateľom, aby išli za svojimi snami. „Nepočúvajte odhováranie druhých ľudí a držte sa toho, čo ste si na začiatku určili. Hlavne sa musíte obklopovať tými správnymi ľuďmi.“
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroj: YUZA