Denisa premenila pečenie pivného chleba na poctivý a najmä jedinečný biznis

  • Kváskový chlieb opäť zažíva veľký rozmach
  • Trend piecť si vlastný chlieb stále narastá, rovnako ako záujem o zdanlivo zabudnuté tradície
  • Skvelým príkladom je mladá pekárka Denisa, ktorá premenila pečenie na svoj malý biznis
zdroj: archív Denisa
  • Kváskový chlieb opäť zažíva veľký rozmach
  • Trend piecť si vlastný chlieb stále narastá, rovnako ako záujem o zdanlivo zabudnuté tradície
  • Skvelým príkladom je mladá pekárka Denisa, ktorá premenila pečenie na svoj malý biznis

Pečenie chleba nie je jadrová fyzika. Stačí zmiešať múku, vodu a droždie, nechať vykvasiť cesto, vložiť na pár hodín do rozpálenej rúry a chrumkavý a voňavý chlieb je na svete. To by azda zvládol každý.

A to je presne aj dôvod, prečo je také náročné udržať sa v tomto biznise dlhodobo. Databáza slovenských firiem Finstat.sk eviduje 360 pekárskych spoločností, z ktorých 160 je v strate. Štyridsať má aktuálny status zrušený, sú v konkurze či likvidácii. Pravdou však je, že chlieb, aký piekli naše staré mamy, dnes vo veľkých supermarketoch nenájdeš. Tradičné receptúry zanikajú pod prímesou urýchľovačov technologických procesov.

Čaru poctivých receptúr však neodolala 23-ročná Denisa Kočanová, ktorá je študentkou ekonómie. Denisa dnes pod vlastnou značkou Kváskové Maškrty pečie pravý domáci chlieb na objednávku. K pečeniu chleba sa pritom dostala úplnou náhodou, no dnes je za to nesmierne vďačná a získala si už veľa priaznivcov.

Špalda, čedar, čili, petržlenová vňaťka. 🌾🧀🌶🌱

Gepostet von Kváskové maškrty am Samstag, 17. März 2018

„Narazila som na článok o tom, ako založiť vlastný kvások a keďže sa odmalička rada motám v kuchyni, tak si vravím, prečo nie. Každý deň som ho poctivo dvakrát nakŕmila lyžicou múky a vody a s nadšením som sledovala, čo sa s ním deje – ako rastie, bublinkuje a musela som si zvyknúť aj na jeho špecifickú vôňu. V deviaty deň mi vytiekol zo sedemdecovej nádoby, tak som usúdila, že je ten správny čas na pečenie. Odvtedy som s tým už neprestala a rukami mi prešlo už pár stoviek chlebov,“ povedala Denisa pre Startitup.

Recepty zo začiatku čerpala z viacerých kuchárskych kníh zameraných výhradne na recepty z kvásku. Dnes už má vlastnú receptúru, ktorá každému jej chlebu dodáva špecifický podpis a jedinečnosť.

💛 Špalda – acidko – kačacia masť💛 Tekvicový s chia, ktorý od radosti popraskal 💛 Špaldový celozrnný

Gepostet von Kváskové maškrty am Freitag, 20. Oktober 2017

Pri pečení mladá Humenčanka často kombinuje rôzne typy múk, od tých klasických ako je pšeničná, špaldová, celozrnná či ražná, až po tie, ktoré ľuďom zatiaľ nie sú až tak známe, napr. amarantová, čiroková, teffová a iné. Dnes už vie, že s receptúrou sa oplatí experimentovať.

🌾

Gepostet von Kváskové maškrty am Donnerstag, 12. Oktober 2017

„Chlieb sa dá zarobiť s vodou, mliekom, acidofilným mliekom, no aj s pivom. Dá sa do neho pridať aj syr, čili, rôzne semiačka, oriešky či kačacia masť, ktorá výborne zjemnia jeho chuť. Kombinácií je veru neúrekom, človek časom žiadnu kuchársku knihu nepotrebuje a zakaždým dokáže vykúzliť niečo iné.“

Jej hitom je takzvaný pivný chlieb, ktorý bol pre ňu veľkým prekvapením. „Má veľmi špecifickú chuť a odporúčam ho všetkým – aj tým, ktorí tento nápoj v láske nemajú. Netradičnou je pre mňa stále najmä príprava bezlepkového chleba, ktorého chuť je ale s bežne dostupným bezlepkovým pečivom neporovnateľná.“

#madewithlove ❤️

Gepostet von Kváskové maškrty am Dienstag, 10. Oktober 2017

Pre Denisu dnes nie sú Kváskové Maškrty len biznisom, ale zároveň skvelým oddychom a relaxom. Aj vďaka tomu má ona a jej okolie k dispozícii vždy poctivý domáci chlieb pripravený s láskou, ktorú považuje za najdôležitejšiu ingredienciu. Odporcov pečiva možno prekvapí, že dobre pripravený chlieb vie dokonca človeku priniesť množstvo pozitívnych účinkov na zdravie.

„Vďaka baktériám mliečneho kvasenia je ľahšie stráviteľný, neprekysľuje a nezaťažuje náš organizmus, správne uskladnený vydrží aj týždeň, pokiaľ odoláte a nezjete ho ešte teplý hneď v prvý deň.“

Naozaj chutný začiatok víkendu. Takúto krásnu fotku nám od raňajok poslala @closeminded. 🤗

Gepostet von Kváskové maškrty am Samstag, 2. September 2017

Nakoľko je príprava kváskového chleba časovo náročná a okrem pečenia sa Denisa venuje aj štúdiu a práci. Momentálne tak pečie len na zakázku. Verí však, že jedného dňa budú mať ľudia možnosť ochutnať jej chlebíky aj v nejakej malej útulnej pekárničke. Zatiaľ si jej chrumkavé produkty môžeš objednať tu.