Do Prešova priniesli hranolčeky inšpirované Beneluxom. Majú aj ich zdravšie, vegánske verzie

  • Kamarátom z Ostravy učaroval svet hranolčekov natoľko, že sa rozhodli založiť si vlastnú prevádzku pod názvom FÆNCY FRIES
  • Na hranolčekoch, kari, repovom či dyňovom dipe si môžeš pochutnať zatiaľ v jedinej prevádzke v Prešove
  • Od budúceho roka ich nájdeš už aj v iných slovenských mestách
zdroj: FB FÆNCY FRIES - Prešov
  • Kamarátom z Ostravy učaroval svet hranolčekov natoľko, že sa rozhodli založiť si vlastnú prevádzku pod názvom FÆNCY FRIES
  • Na hranolčekoch, kari, repovom či dyňovom dipe si môžeš pochutnať zatiaľ v jedinej prevádzke v Prešove
  • Od budúceho roka ich nájdeš už aj v iných slovenských mestách

Kto by nemal rád hranolčeky? Presne túto otázku si položili aj dvaja kamaráti z Ostravy, ktorí si otvorili vlastnú street foodovú prevádzku domácich hranolčekov a dipov pod názvom FÆNCY FRIES.

Svoje podnikanie rozšírili aj na Slovensko a do Prešova priniesli pravú chuť hranolčekov s lahodnými druhmi dipov. Inšpiráciu čerpali v Beneluxe, kde sú hranolčeky úplne bežným jedlom a nielen prílohou. Ich cieľom je robiť ľuďom radosť a prinášať pre „milovníkov hranolčekov“ aj zdravšie vegánske verzie.

zdroj: FB Faency Fries - Prešov

Ako vznikla značka FÆNCY FRIES a od čoho je odvodený jej názov?  

Naša značka vznikala pomerne dlho, len vymyslieť názov nám trvalo viac ako dva týždne. Chceli sme niečo zvučné, zaujímavé a zároveň anglické. Keď sme dávali rôzne návrhy a nápady, tak zaznelo slovo „fancy.“ V preklade to znamená dve veci, a to otázku „Do you fancy? –  Chceš/Dal by si?“ alebo prídavné slovo „fajnový/luxusný.“ Písmeno Æ sme zvolili preto, lebo reprezentuje fonetickú, ale aj písanú verziu slova. Zároveň má veľký podiel na vizuálnej pozornosti a dá sa použiť ako samostatný symbol.

Pochádzate z Ostravy, prečo ste sa rozhodli rozšíriť svoje podnikanie aj na východné Slovensko, teda konkrétne Prešov?

Keď sme sa rozhodli ďalej rozšíriť našu sieť prevádzkovanú formou franšízy, tak sa nám ozvali záujemcovia z Prešova. Sú to veľmi sympatickí manželia, s ktorými si rozumieme nielen po obchodnej stránke, ale i po tej osobnej. Prebrali sme s nimi všetky možnosti a Prešov nám prišiel ako vhodné miesto pre vstup na slovenský trh.

zdroj: Faency Fries - Prešov

Ponúkate iba hranolky a dipy alebo aj napr. hamburgery či hotdogy?

Naša ponuka sa skladá iba z hranolčekov. K nim robíme dipy podľa vlastných receptúr, teda tri sú v stálej ponuke a k nim sú pridané ešte dva špeciálne, ktoré sa neustále menia. Je však pravdou, že robíme i hotdogy a trhané mäso v žemli (je podobné hamburgeru, ale kvôli tomu, že nejde o mleté mäso, tak sa tomuto názvu vyhýbame). Toto jedlo robíme len v rámci pop-up akcií, teda približne raz za dva mesiace máme deň, kedy je v ponuke okrem hranoliek aj niečo ďalšie. Tieto akcie sú u hostí obľúbené a je o ne veľký záujem.

Prečo ste sa rozhodli podnikať práve s výrobou hranolčekov, ktoré sú väčšinou iba prílohou k jedlu?  

Inšpirovali sme sa Beneluxom, kde sú hranolčeky úplne bežným jedlom a nielen prílohou. Je to buď výdatná desiata alebo rýchly obed či večera. Zo začiatku sme mali obavy, ako to ľudia príjmu. Na druhej strane sme si však hovorili, že keď sa môžu hranolčeky tešiť takej obľube v Belgicku, Luxembursku a Nizozemsku, tak prečo by nemohli aj v Česku a na Slovensku.

Prvú pobočku FÆNCY FRIES na Slovensku nájdete v Prešove na ulici Hlavná 11 (vchod zdola z Jarkovej). Odo dneška máme v ponuke nový holandský dip. Z minulého týždňa zostáva SoHo dip :)

Gepostet von FÆNCY FRIES Prešov am Montag, 21. Januar 2019

Na ich prípravu potrebujete veľké množstvo zemiakov. Spolupracujete s nejakými lokálnymi poľnohospodármi alebo ich pestujete sami? 

Na Slovensku spolupracujeme výhradne s lokálnymi dodávateľmi z prešovského regiónu. Máme špecifické požiadavky na suroviny, no vždy sa nám podarí nájsť poľnohospodárov, ktorí s nami spolupracujú dlhšiu dobu. Chceme, aby suroviny na výrobu boli lokálne, preto ich nevozíme cez hranicu.

Máte aj nejaký špeciálny recept na výrobu hranolčekov a dipov?

Samozrejme máme, no recept na hranolčeky je menším tajomstvom. Je známe, že sa smažia najprv na menšej teplote dlhšiu dobu a potom zase na vyššej teplote kratšiu dobu. Receptúra sa mení najmä v závislosti od druhov zemiakov. Čo sa týka dipov, tak tie si vymýšľame sami, teda iba s výnimkou kečupu, tatárskej omáčky a majonézy, takže všetky recepty sú špeciálne.

zdroj: Faency Fries - Prešov

Aké druhy dipov u vás zákazníci nájdu, resp. nemôžu si ľudia namiešať za pomoci obsluhy aj vlastný dip?

V základnej ponuke máme celé spektrum chutí od koreneného originál dipu, ktorý je veľmi obľúbený až po trochu pikantné, no chuťovo zaujímavé chilli mayo alebo sladký slivkový dip. Naša ponuka je postavená tak, aby si vybral skutočne každý. Dokonca máme i originál dip vo vegánskej verzii, kde sa v základe namiesto majonézy pridáva naša domáca „sojanéza“.

Teraz už prišla jesenno-zimná sezóna, takže sa objavujú typické špeciality ako napr. dyňový, repový, chrenový či kari dip. Zákazníci si môžu vziať niekoľko druhov dipu naraz, a tak ochutnať rôzne ingrediencie. O možnosti miešania dipu samotným zákazníkom sme zatiaľ neuvažovali, no do budúcna to možno zavedieme.

Zúčastňujete sa street foodov? Kde všade vás môžu milovníci hranolčekov nájsť? 

Na Slovensku sme mali veľa práce s kamennou prevádzkou v Prešove, takže na takýchto akciách ste nás zatiaľ nemohli vidieť. Chceme však už čoskoro vyraziť na rôzne street foody a eventy. V Česku sa pravidelne zúčastňujeme letných festivalov či miestnych podujatí.

zdroj: FB Faency Fries - Prešov

Do čoho balíte zemiakové hranolčeky? Snažíte sa ísť ekologickejším smerom? 

Hranolčeky balíme do papierových kornútov, ktoré sú vyrobené z recyklovaného papiera. K životnému prostrediu sa snažíme byť šetrní, preto nepoužívame žiadne plasty, ale iba papier a drevené paličky.

Sú ceny dostupné pre domácich obyvateľov Prešova?

Cena hranolčekov v prešovskej predajni je veľmi priaznivá. Platí sa len za hranolčeky, keďže dip je už v cene.

Nechystáte sa rozšíriť svoju prevádzku aj do iných slovenských miest?

Áno, aktuálne komunikujeme s jednotlivými záujemcami a hľadáme ďalších.  V rámci dvanástich mesiacov chceme otvoriť niekoľko prevádzok práve na Slovensku.

🎓📚

Gepostet von FÆNCY FRIES Prešov am Dienstag, 28. Mai 2019

Ako sa snažíte zviditeľniť či už pomocou reklamy alebo cez sociálne siete?

Marketingová stratégia je jednotná pre všetky naše prevádzky. Snažíme sa byť aktívny najmä na sociálnej sieti, ale tiež prechádzame aj do offline prostredia. V rámci Prešova sa snažíme zviditeľniť podporou zaujímavých akcií, akými sú rôzne športové a kultúrne podujatia.

Čo by ste chceli zlepšiť do budúcna?

Do budúcna chceme udržať vysokú kvalitu našich produktov a zákazníckeho servisu.  Plánujeme tiež nové pop-up eventy, miestne akcie a nové dipy. Chceli by sme najmä, aby naše podnikanie neprinášalo radosť iba nám, ale aj zákazníkom.

zdroj: FÆNCY FRIES

Najnovšie video