Dom pod ore­chom dodá množ­stvo tvo­ri­vej ener­gie kaž­dé­mu kre­a­tív­co­vi

Podľa článku od Štefana Moravčíka, Archinfo.sk, Autori: Mgr. art. Bjørn Kierulf Ing. arch. Petra Trokanová / 2. januára 2017 / Zaujímavosti

Eko­lo­gic­ké býva­nie so zacho­va­ným vidiec­kym cha­rak­te­rom, kúsok od Bra­ti­sla­vy.

Takmer storočný dom v starej časti obce Kittsee s krásnou záhradou sa mladá rodina rozhodla prestavať na komfortné bývanie. Ich zámerom bolo starý dom v čo najväčšej miere zachovať a rozšíriť smerom do záhrady, pretože priestorovo nepostačoval. To všetko s ambíciou vytvoriť energeticky efektívne bývanie, ktoré je šetrné k životnému prostrediu.

Foto: Bohumil Šálek

Dom sa rozšíril o jednopodlažnú časť s pôdorysom v tvare “L”. Vznikol tak nový obytný priestor rozšírený o dvor a terasu pod orechom. Na severovýchode je priestor vymedzený starým domom so sedlovou strechou, na severozápade drevenou prístavbou.

Situácia
Situácia

Stavebné práce na dome začali až po nasťahovaní slovenskej rodiny. V druhej polovici roka 2014 bola zrealizovaná prístavba nového krídla. Táto časť využíva princípy pasívneho domu. Veľké presklené plochy orientované na juh prispievajú k tepelným ziskom. Obvodové steny sú výborne zaizolované, na transparentných konštrukciách boli použité kvalitné izolačné trojsklá a hliníkové rámy. Stavba je založená na 20 centimetrch extrudovaného polystyrénu. K zlepšeniu teplotechnických parametrov a celkovej klímy prispieva aj extenzívna zelená strecha. Po dokončení novej časti sa majitelia zo starého domu presťahovali do otvoreného obytného priestoru v prístavbe. Pôvodná časť domu prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Majitelia chceli zlepšiť teplotechnické parametre domu a zachovať pôvodnú uličnú fasádu. Izolovaná bola spodná stavba, steny aj strop. Od pôdy stavbu izoluje 35 cm penového skla. V rámci možností bola zaizolovaná aj malá pivnica, ktorá dnes slúži ako technická miestnosť. Obvodové steny boli zateplené zvonku. Výnimku tvorí uličná fasáda, ktorá bola z dôvodu zachovania pôvodného výrazu zateplená zvnútra. Pod šikmou strechou bolo použitých 50 centimetrov celulózy.

"Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk."

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

V pôvodnej časti domu sa nachádza nočná časť. Prevažnú časť priestoru zaberajú detské izby a spálne s oknami situovanými do ulice. Zo vstupnej haly je ďalej prístupná kúpeľňa a technická miestnosť v suteréne. V prístavbe, ktorá sa svojim presklením otvára do záhrady sa je potom denná - spoločenská časť domu. Veľký pobytový priestor spája obývačku, jedáleň a kuchyňu. Na túto miestnosť nadväzuje hygiena. Krytá drevená terasa spája vstup s karportom.

Foto: Bohumil Šálek

Fasáda bola farebne zjednotená. Technické riešenie umožnilo zachovať pôvodné stavebné detaily, ktoré teraz pôsobia plastickejšie. Z uličného pohľadu ostáva prístavba ukrytá.

Foto: Bohumil Šálek

Nová drevostavba vsádza na čistú estetiku rastra pozdĺžneho latovania. Toto členenie zvýrazňuje horizontalitu prístavby. Ako materiál je použité masívne drevo.

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

Hlavnou devízou interiéru je dostatok svetla a výhľad do záhrady. V interiéri sú priznané nosné drevené prvky. Dubové parkety a stropný obklad z bielej jedle navzájom ladia. Prírodné drevo je doplnené bielymi stenami a nábytkom.

Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek
Foto: Bohumil Šálek

Podklady: Createrra, zdroj: archinfo.sk, zdroj titulnej fotografie: Bohumil Šálek

Pridať komentár (0)