Dvaja bratia z Nitry vyvolali gastro revolúciu. Ich bistro Bearded Brothers prenáša ľudí do iného sveta

Ema Stanovská / 12. septembra 2017 / Rozhovory

zdroj: Faceboook Bearded Brothers

Jeden miluje burgre, druhý tacos. Prvý si všetko rád premyslí, druhý koná impulzívne a srdcom. Oboch však spája vášeň k poctivému jedlu a ako už vypovedá názov, brada.  „Bradatí bratia“ Lukáš a Patrik sa len minulý rok rozhodli otvoriť si stánok s kvalitným pouličným jedlom a ten onedlho vystriedalo vlastné bistro, ktoré Nitranov láka lahodnými burgrami, tacos či netradičnou zmrzlinou.  

Ste príkladom mladých podnikateľov, ktorí sa od pojazdného stánku so street foodom dokázali vypracovať až na vlastné kamenné bistro. Kedy vznikol nápad začať s gastro biznisom?

Myšlienka začať s gastro biznisom vznikla v septembri 2016. Šli sme s bratom na aute a nejako sme sa dostali až k tejto téme. Proces zo stánku až na bistro bol veľmi krátky, udialo sa to až prekvapivo rýchlo.

Kto prišiel s prvotným impulzom a ako ste sa postupne dopracovali k vlastnému street foodu?

Prvý impulz na street food prišiel od môjho brata počas už vyššie spomínanej jazdy. Dovolím si povedať, že on je ten premýšľajúci a ja ten konajúci. Myslím to tak, že on si vždy všetko trikrát dobre premyslí a potom koná a ja som zase taký, že konám srdcom, ako to cítim, tak robím. Zatiaľ môžem povedať, že nám to celkom fajn vychádza.

Začalo to jednoducho, našiel som na internete inzeráty na predaj rôznych stánkov a za jeden deň som tam našiel aj ten náš. Nemali sme na žiadnom aute ťažné zariadenie, nemali sme parkovanie pre stánok a vlastne ani poňatie o tom, ako celý ten biznis funguje. Na druhý deň som volal bratovi s vetou „brácho, kúpili sme náš prvý stánok na street food a budeme robiť najlepšie jedlo.“

Uveril mi až po pár fotkách. Začali sme s veľmi pomalou rekonštrukciou, keďže aj ja aj brat máme ešte iné pracovne aktivity, ktorým sa venujeme. Celý stánok sa nám podarilo dokončiť až začiatkom roka 2017. Vtedy som si už uvedomil, že musíme zabrať, ak chceme dosiahnuť to, čo sme si zadali ako náš cieľ.

Predávate burgre, hotdogy, hranolky aj sladké dobroty. Kde ste získali skúsenosť s prípravou týchto jedál?

Po dokončení stánku sme stále veľmi nevedeli, aké jedlá konkrétne budeme variť. Môj brat chcel strašne burgre, ale ja som sa tomu bránil, lebo som si hovoril, že to robí už každý. Medzičasom som šiel na dovolenku na Bali s mojou snúbenicou, kde sme spoznali Johnnyho a jeho Tacos. V ten deň som sa do toho jedla zamiloval a povedal som, že toto bude moje a brat bude mať burgre. Tak sa aj stalo a s láskou k jedlu, nadšením, precíznosťou a s pomocou skvelých ochutnávačov sme vytvorili dve výborné jedlá. Konkrétne receptúry sme dokončili tesne pred prvou akciou, ktorá bola na Agrokomplexe v Nitre.

S prípravou jedál a receptúr nám veľmi pomáhala moja snúbenica Lucka, ktorá má úžasný dar uvariť a vytvoriť čokoľvek, čo jej poviete. Profesionálne skúsenosti priamo z kuchyne sme nemali nikto. Ja som robil v gastronómii na pozíciách ako čašník, barman alebo pomocný kuchár, ale žiadne konkrétne prípravy burgrov, hotdogov či tacos sme nikdy neabsolvovali. Myslím si, že práve to, ako nás baví jedlo je kľúčom k tomu, čo sa nám podarilo vytvoriť. Samozrejme, na začiatku boli stresy, problémy, nezhody a veľa a veľa omylov, z ktorých sme sa správne poučili a išli sme ďalej.

Pouličné stánky sa väčšinou zameriavajú iba na jeden druh jedla. Prečo ste sa okrem burgerov rozhodli poskytovať aj také tacos či zmrzlinu?

Je pravda, že väčšina street food stánkov sa zaoberajú len jedným jedlom. My sme zvolili viac druhov jedla, ako som už vravel, aj kvôli tomu, že ja milujem tacos a môj brat burgre. Ďalšie zamerania ako je náš Ice cream truck v Nitre bol len zbrklý nápad a zo srandy vytvorený projekt. Na pozemku, kde máme bistro je schválený priestor pre stánok so zmrzlinou, o ktorom mi povedali majitelia pozemku. Mne sa zdal nápad celkom zbytočný. „Veľa práce, vybavovanie na úradoch, vybavenie stroja na zmrzlinu, dodávatelia a tak ďalej,“ vravel som si. No nakoniec som si povedal – keď už zmrzlinu, tak aspoň takú, ktorá v Nitre ešte nie je. Za pár eur sme kúpili starú Aviu furgon, prerobili ju na zmrzlinárske auto, z ktorého nám dokonca počas prepravy odpadlo pravé predné koleso. :D Ale aj napriek tomu sme ho dostali na miesto určenia.

S akými ťažkosťami ste sa stretávali, keď ste riešili otvorenie vlastného bistra?

Naše Bistro bol projekt, ktorý mal v prvých predstavách 15 metrov štvorcových a bol to stánok niekde na ulici. Priestor, v ktorom sa práve teraz nachádza bistro sme získali, ako sa hovorí, o päť dvanásť. Problémy boli veľké. Keď sme ukončili zmluvy s predchádzajúcimi dodávateľmi, ostala nám holá kuchyňa bez žiadneho vybavenia a pritom sme zaplatili celkom slušné odstupné predošlým nájomcom. Terasu, ak to tak môžem nazvať, s rozmerom 3×4 metre sme museli kompletne strhnúť, lebo bola prehnitá. Sedačky v priestoroch bistra dolámané. A mnoho ďalších materiálnych problémov.

Čo sa týka úradov, veľké problémy nerobili, keďže to už bola prevádzka, ktorá menila len majiteľa. Myslím si, že hlavný problém, ktorý sme mali počas prerábky a príprav na otvorenie bistra boli, ako u mnohých začínajúcich podnikoch, financie. Nakoniec sme to zvládli a hneď po otvorení sme mali plno každý jeden deň od rána do večera, čo bol taktiež veľký problém, lebo sme nemali čas vychytať všetky chyby, ktoré sa vám ukážu až počas fungovania prevádzky. Takisto sme mali veľký problém zohnať personál. Pomáhala celá rodina aj kamaráti. Teraz je to už všetko v poriadku a bistro ide na 110%.

Vaše bistro si v tomto roku obľúbili mnohí obyvatelia Nitry. Ako by ste novému návštevníkovi priblížili koncept „Bradatých bratov“?

Koncept Bearded Brothers je založený na kvalite vo všetkých smeroch. Kvalita jedla, ktoré je pripravované z čerstvých surovín. Kvalita priestoru, do ktorého sa bude zákazník znova vracať. Vytvorenie atmosféry, ktorá bude ľuďom príjemná a budú sa tam cítiť ako v inom svete a nie v meste, odkiaľ pochádzajú. To je jedna z primárnych myšlienok, ktoré tvoria náš koncept. A hlavne sme dvaja bratia, ktorí milujú jedlo a snažíme sa naším zákazníkom priniesť vždy to najlepšie.

Čo by ste hladným zákazníkom odporučili ako vašu „špecialitu“ a prečo?

Hladným zákazníkom najčastejšie odporúčame naše Tacos a BB burger. Sú to naše dve vlajkové lode, ktoré vytvorili všetko, čo dnes máme. Boli to jedlá, ktoré sme vytvárali doma v kuchyni a myslím si, že sme na ne veľmi hrdí. Veľmi nás teší, keď ľudia po ochutnaní týchto jedál vždy prídu a povedia nám, ako veľmi ďakujú za skvelé jedlo a nech sa nám darí. Tieto vety nás napĺňajú ešte väčšou energiou a chtíčom vytvoriť niečo viac a väčšie.

Čím sa podľa vás najviac odlišujete od ostatných? Čo vaše bistro robí výnimočným?

Myslím si, že jedna z vecí, ktorá nás odlišuje od ostatných street food stánkov a konceptov je väčší výber jedál. Naša dravosť byť najlepší. Ale hlavne náš prístup, suroviny, ktoré používame a láska a vášeň, ktorú dávame do každého jedného burgeru. Záleží nám na názore našich zákazníkov, čítame si každú jednu recenziu, každý deň sa snažíme zlepšovať a nezaostávať za trendami a požiadavkami našich zákazníkov.

Súčasné trendy ako vegetariánstvo, vegánstvo či bezlepková strava vládnu mnohým gastro prevádzkam. Neprispôsobujete sa jej aj vy?

V bistre máme v ponuke aj Veggie burger s kozím syrom a cviklovou plackou, aj bezlepkovú žemlu. No myslím si, že každý, kto robí vegetariánsky alebo vegánsky štýl street foodu tým musí žiť a byť sám presvedčený o tej strave. My s bratom sme mäsožravci vo všetkých smeroch a aj preto máme také super mäsko.

Okolie vašej prevádzky je v peknom, prírodnom prostredí. Prihliadali ste aj na tento fakt, keď ste zvažovali lokalitu?

Samozrejme, keď sme našli tento priestor, okamžite nám napadlo, čo všetko sa s ním dá spraviť a ako bol doteraz nevyužitý. Chystáme malú dokumentáciu toho, ako sme naše bistro vytvorili. Bude na nasej Facebookovej stránke, tak si ho tam naši fanúšikovia budú môcť pozrieť.

S pojazdným stánkom sa naďalej zúčastňujete mnohých akcií. Aké dôvody vás k tomu vedú?

Na akcie chodíme veľmi radi. Je to skvelý spôsob, ako sa zoznámiť s našimi zákazníkmi. Máme tak oveľa väčší priestor odprezentovať samých seba, jedlo a hlavne značku Bearded Brothers. Ale hlavný dôvod je jednoducho ten, že sme radi medzi ľuďmi.

Vaše relatívne krátke pôsobenie si prirodzene pýta položiť otázku ohľadom plánov do budúcna. Prezradíte nám, čo chystáte?

Na trhu sme ešte len od jari tohto roku a už sme toho stihli vybudovať naozaj veľa. Samozrejme, do budúcnosti chceme naše pôsobenie rozširovať, a to nielen na Slovensko. Veľmi sa tešíme na zimu, keďže bude naša prvá a to bude pre nás výzva. Ale s určitosťou môžeme prezradiť, že chystáme nové burgre, nové jedlá. A určite ďalšie bistro. Kde? To zatiaľ nevieme, lebo na novej lokalite si dávame veľmi záležať, rovnako ako aj na tom, aby sme vytvorili takú istú atmosféru, ako sa nám to podarilo v Nitre. Ale bude to čoskoro, to môžeme sľúbiť.

Pridať komentár (0)