Kam idú stovky miliónov z povinného zdravotného poistenia? Slovensko stojí pred vážnym problémom a riešenie je v nedohľadne

Slovenský pilot: Komerčné lietadlá môže pilotovať aj slepý človek

Komik Michael Szatmary: Boris Kollár nám židom nerobí veľmi dobrú reklamu

Dvaja mladí Slováci si v centre Trenčína otvorili modernú krčmu s perfektnou kuchyňou

  • Spontánnu myšlienku premenili na úspešný biznis
  • Peter a Ján stoja za obľúbeným podnikom v Trenčíne, ktorý je pravou mestskou krčmou v modernom šate
 srcset
Mestský hostinec
  • Spontánnu myšlienku premenili na úspešný biznis
  • Peter a Ján stoja za obľúbeným podnikom v Trenčíne, ktorý je pravou mestskou krčmou v modernom šate

Kto pravidelne navštevuje mesto Trenčín, tomu určite nie je prevádzka s názvom Mestský Hostinec veľkou neznámou. Za týmto úspešným projektom stoja dvaja kamaráti – Peter a Ján, ktorí sa poznajú ešte z čias študentských brigád. Po rokoch sa opäť stretli a prišlo aj na dohodu o spoločnom podnikaní.

„Po pár ginoch asi o 03:32 hod. ráno sme dostali skvelý nápad – otvoriť si vlastnú krčmu. Začali sme podnikom Zvonica v jednej mestskej časti Trenčína. Po piatich rokoch sa nám už Zvonica zdala malá, a začali sme sa obzerať po väčšom priestore v centre Trenčína. Tak vznikol Mestský hostinec,“ vyjadril sa pre Startitup Ján Slivovský, spolumajiteľ podniku.

zdroj: Mestský hostinec

Začiatky však neboli jednoduché, do podniku naliali desiatky tisíc eur. „Počiatočná investícia do Mestského hostinca bola v desiatkach tisícov eur, a neustále si vyžaduje ďalšie investície do obnovy zariadenia, inventáru a vylepšenia prevádzky. Návratnosť investície výrazne ovplyvnila súčasná situácia s koronavírusom. Momentálne nevieme odhadnúť, kedy sa situácia v gastro priemysle vráti do normálu,“ hovorí.

Ich Mestský hostinec je dnes modernou krčmou v centre mesta, ktorá ponúka všetko, čo k modernej krčme patrí – dobré pivo, domáce pálenky, jedlo a veľkorysý priestor. Na výčape si každý zákazník nájde to svoje – od klasických ležiakov až po remeselné pivá od Slovenských a Českých pivárov. 

Čo sa týka jedla, v ponuke nájdeš rôzne druhy burgrov, hot-dogov, sendvičov a pravých zemiakových hranolčekov. Hranolčeky tu dostaneš  s rôznymi prílohami – ako napríklad ochutené trhané hovädzie mäso, smotana, cheddarová omáčka či klobáskovo-rajčinová salsa. Samozrejmosťou je aj silný hovädzí vývar, utopence, paštéty či nakladaný hermelín.

zdroj: Mestský hostinec

„Na našom jedálnom lístku nájdete hot-dogy, ktoré sa od tých klasických párkov v rožku líšia snáď všetkým – chuťou, vzhľadom a veľkosťou. Klasický biely rožok sme nahradili sladkou bagetou, namiesto párku používame jemne pikantnú klobásku a dopĺňame ich kombináciou čerstvej zeleniny a ochutenými omáčkami,“ približujú.

Ak by si však v podniku chcel ochutnať len jediné jedlo, majitelia majú v odporúčaní jasno. „Určite odporúčame náš hostinský burger. My dvaja si teraz frčíme aj na novom mango burgri s hovädzím mäsom a mango chuttney. Kombinácia sladkej omáčky a mäsa je top,“ hovoria.

Čo je však absolútnym bestsellerom? Prekvapivo, nejde o jedlo. „Jednoznačným bestsellerom našej prevádzky je pivo. Na výčape nájdete osem rôznych druhov a štýlov piva, ktoré sa snažíme pravidelne obmieňať. Naši zákazníci tak už u nás mohli ochutnať pivá z takmer 50-tich remeselných pivovarov,“ hovorí Ján.

zdroj: Mestský hostinec

Mladí podnikatelia v neposlednom rade mysleli aj na vegetariánov a vegánov.  V ponuke preto je aj halloumi burger alebo hot-dog s mozzarellou a zeleninou.

Podnik ponúka jedlá už od 2,90 eur v prípade poctivej zabíjačkovej paštéty, z ktorej sa najete dvaja, až po 13,50 eur za burger s hranolčekmi. Všetko sa však podľa trenčianskych podnikateľov netočí len okolo ceny.

„Z nášho pohľadu sa zákazníci čoraz viac orientujú na kvalitu ako na kvantitu. A to ide ruka v ruke s cenou. Súčasný zákazník sám pri nákupe potravín vie, že za kvalitné potraviny si musí priplatiť. Preto aj ceny v reštauráciách, kde nájdete obedové menu za 3,50 eur odrážajú kvalitu nakúpených surovín,“ objasňuje.

zdroj: Mestský hostinec

zdroj: Mestský hostinec

Dlhoroční podnikatelia v gastre konštatujú, že pri súčasnom mzdovom, odvodovom a daňovom zaťažení a pri nákupných cenách vstupných surovín, nie je možné uvariť kvalitné jedlo za 3,50 eur.

Samostatnou, no dôležitou kategóriou sú aj tringelty pre obsluhu. Podľa Jána, výška tringeltu je veľmi subjektívna s ohľadom na kvalitu jedla, prístup obsluhujúceho personálu a celkovú atmosféru v podniku. Prezradil však, že priemerný tringelt sa v trenčianskom hostinci pohybuje okolo 6 % z účtu.

zdroj: Mestský hostinec

zdroj: Mestský hostinec

Peter a Ján sa zároveň tešia, že gastro scéna v Trenčíne sa za posledné roky výrazne zmenila a posunula k lepšiemu. Podľa ich názoru k tomu prispela zmena druhu prevádzok z nespočetného množstva cocktail barov, kaviarní a reštaurácii bez duše na štýlové kaviarne, ponúkajúce vlastné pražené kávy a reštaurácie, ktoré  varia jedlá z rôznych kútov sveta. Určité koncepty reštaurácii však v Trenčíne dodnes chýbajú, ako napríklad dobrý steak house.

S otváraním nových prevádzok v Trenčíne to však nie je jednoduché, aj vzhľadom na chýbajúci personál.

„Problém s kvalitným personálom tu bol vždy, keďže sa jedná o náročnú prácu – fyzicky, ale i psychicky. Veľa ľudí pracujúcich v gastropriemysle sú častokrát brigádnici, ktorí toto zamestnanie vnímajú len ako prestupnú stanicu k inému trvalému zamestnaniu, alebo študenti, ktorí si popri štúdiu chcú privyrobiť. Preto je potrebné s personálom neustále pracovať, motivovať a rozvíjať ich schopnosti,“ vysvetľuje Ján.

zdroj: Mestský hostinec

Po niekoľkoročných skúsenostiach z gastra majú Peter a Ján pár užitočných rád pre všetkých tých, ktorí by si radi otvorili svoj gastro podnik. Určite si výšku plánovanej investície, rozdeľte ju na dve polovice, jednu venujte na dobročinné účely a za druhú choďte na polročnú dovolenku. Budete mať život ušetrený od šedivých vlasov, srdcovej slabosti, nočných telefonátov typu „Oni mi už nechcú naliať’, prebdených nocí, papierovačiek a iných nekonečných starostí,“ vtipkuje Ján.

Pre tých, ktorí to s podnikaní v gastre myslia vážne, majú však jasnú radu. Dôležité je podľa nich vyzbrojiť sa  trpezlivosťou, pokorou a zdravým úsudkom. „Ten sen je len váš, a ak ho budete brať vážne, vaša práca vás bude tešiť a napĺňať,” dodávajú.

 

Najnovšie video