Ekologická reštaurácia dáva stopku konzumu, jedlo pripravuje z odpadu

  • Supermarkety praskajú vo švíkoch a v koši končia tony čerstvých potravín. Taký je súčasný obraz konzumnej spoločnosti
  • Svet však nie je len čierny, ale má aj iné odtiene. Protipólom veľkých obchodných domov je reštaurácia Loop
  • Tá pripravuje svoje chutné jedlá z vyhodených potravín
reštaurácia
loop restaurant
  • Supermarkety praskajú vo švíkoch a v koši končia tony čerstvých potravín. Taký je súčasný obraz konzumnej spoločnosti
  • Svet však nie je len čierny, ale má aj iné odtiene. Protipólom veľkých obchodných domov je reštaurácia Loop
  • Tá pripravuje svoje chutné jedlá z vyhodených potravín

Zem má v súčasnosti okolo 7,6 miliardy obyvateľov. Tento počet bude neustále narastať. Predpokladá sa, že v roku 2050 bude na našej planéte žiť takmer desať miliárd ľudí. Túto masu je potrebné uživiť. Práve preto po celom svete vyrastajú obrovské obchodné domy, v ktorých si kúpiš takmer všetko, po čom tvoje srdce piští.

budova

Sklady obchodov sú každodenne plnené čerstvými potravinami. Ak na konci dňa nejaké potraviny ostanú, často putujú do koša, aj keď sú ešte v záruke. Na druhý deň sa situácia opakuje. Jednoducho povedané, žijeme v konzumnej spoločnosti a chceme pre seba len to najlepšie a najčerstvejšie.

Odpadové potraviny je možné využiť aj na iné účely

Čo však s obrovskou masou jedla, ktorá končí v kontajneroch? Nejedná sa o plytvanie? Nebolo by lepšie nasýtiť hladujúcich? Čiastočnú odpoveď na túto otázku má vedúca prvej „odpadovej reštaurácie“ vo fínskych Helsinkách, ktorá funguje úplne inak, ako sme zvyknutí.

tabuľa

Prevádzka Loop sa nachádza kúsok od centra Helsiniek. Sídli v budove bývalej psychiatrickej liečebne. K reštaurácii sa dostaneš tak, že prejdeš priamo cez miestny cintorín. Vedúca reštaurácie Satu Vainiová má však aj napriek ponurému miestu úsmev na perách.

Na prvý pohľad sa táto prevádzka vôbec nelíši od obyčajných reštaurácií. Je tu však jeden rozdiel. Na prípravu jedál sa totiž využívajú potraviny, ktoré by inak skončili na smetisku. Potraviny dodávajú samotné supermarkety. V súčasnosti je celkovo sedem dodávateľov. Reštaurácia dostáva v hojnom množstve hlavne zeleninu, ovocie a pečivo. Častokrát sa jedná o zeleninu, ktorá nie je pekná na pohľad, ale je čerstvá.

kuchyňa

Sem-tam sa objavia aj produkty, ktorým čoskoro skončí doba trvanlivosti. Každý deň je iný, takže aj jedálny lístok je veľmi pestrý. Šikovný kuchár musí improvizovať a rozhodnúť sa, aké jedlá pripraviť na základe dodaných potravín. Nenájdeš tu teda nudný jedálny lístok, ktorý sa nikdy nemení.

Reštaurácia Loop nie je jedinou prevádzkou, ktorá funguje na podobnom princípe. V Helsinkách napríklad funguje supermarket, ktorý predáva práve odpadové potraviny. Tieto sú oproti tým bežným o 20 až 50 % lacnejšie. Zľava však niekedy dosahuje až 80 %. Manažérka supermarketu Else Hukkanenová tvrdí, že v priebehu jedného roka dokážu zabrániť znehodnoteniu 500 ton potravín.

zdroj: ihned.cz

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK