Slováci robia v stravovaní obrovské chyby: Expert na výživu odhalil, čo by sme mali v jedálničku vynechať

  • V našich jedálničkoch sa objavuje niekoľko zásadných chýb, ktoré pritom nemusí byť náročné odstrániť
  • Expert objasnil, ktoré jedlá to sú
Ilustračné foto
Ilustračná fotografia, Archív Canva
  • V našich jedálničkoch sa objavuje niekoľko zásadných chýb, ktoré pritom nemusí byť náročné odstrániť
  • Expert objasnil, ktoré jedlá to sú

Vianoce už klopú na dvere a spolu s nimi aj „nekonečný“ stôl plný dobrôt, vianočných pochutín, koláčov a mnohých ďalších „lakociniek“, na ktoré všetci Slováci už netrpezlivo čakajú. Vianoce sú zároveň obdobím, kedy je až príliš jednoduché nabrať nejaké tie kilá navyše, ktorých sa následne zbavujeme už oveľa ťažšie.

My sme sa práve preto porozprávali s Michalom Patakym, ktorý momentálne pôsobí ako tréner v Bratislave vo vlastnej posilňovni FORCE8. Práve tu robí jeden z najefektívnejších programov na schudnutie na svete s názvom Amazing 12, ktorého jediným oficiálnym trénerom na Slovensku je práve Michal. V rámci praxe sa zároveň najviac zameriava na ľudí, ktorí nevedia, ako rýchlo schudnúť alebo majú problém so zdravou stravou.

Michal poukazuje na tie najhoršie stravovacie návyky, ktoré aktuálne možno badať medzi Slovákmi. „Jeden z najväčších neduhov si všímam kombináciu cukor + tuk. Mnohé obľúbené jedlá majú vysoký obsah sacharidov a vysoký obsah tukov, s nedostatkom bielkovín. Takáto kombinácia makronutrientov sa bežne v prírode takmer vôbec nevyskytuje.“

Ako ukážkový príklad uvádza naše národné jedlo – bryndzové halušky so slaninkou. Je to podľa jeho slov dokonalá ilustrácia toho, ako by to nemalo byť. Jediná výhoda je, že v bryndzi sa nachádzajú zdraviu prospešné baktérie (probiotiká).

Slováci taktiež neodolajú rôznym koláčom, sladkostiam, no zláka ich aj pizza a hlavne vyprážané jedlá. „Ďalej si všímam neustále používanie múk a múčnych výrobkov, a teda chleby a pečivo, ktoré obsahujú len rýchlostráviteľnú energiu a takmer nič navyše (vláknina, vitamíny, minerály, bielkoviny).“

Taktiež v našej krajine prevláda početná konzumácia údenín a spracovaného mäsa. 

Jesť príliš málo sa nemusí vyplatiť

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá