Expert na výživu odhalil najväčšie chyby v stravovaní Slovákov. Robíme ich nielen cez Vianoce

  • Na Slovensko ľudia nedajú dopustiť na cukor a tuk
  • V našich jedálničkoch sa objavuje niekoľko zásadných chýb, ktoré pritom nemusí byť náročné odstrániť
Predvianočnú atmosféru v hlavnom meste opäť dotvára zimná verzia Tyršáku pod Starým mostom na petržalskom brehu Dunaja. Novinkou je Bazaar na Tyršáku.
Ilustračná fotografia, TASR/Dano Veselský, Wikimedia/Dezidor
  • Na Slovensko ľudia nedajú dopustiť na cukor a tuk
  • V našich jedálničkoch sa objavuje niekoľko zásadných chýb, ktoré pritom nemusí byť náročné odstrániť

Opäť je tu vianočné obdobie, ktoré sa v našich končinách bez pochýb spája aj so značnou pohostinnosťou, ako aj dobrým jedlom. Zároveň je to obdobie, kedy je extrémne jednoduché nabrať nejaké tie kilá navyše, ktorých sa následne zbavuje už oveľa ťažšie.

My sme sa preto porozprávali s Michalom Patakym, ktorý momentálne pôsobí ako tréner v Bratislave vo vlastnej posilňovni FORCE8. Práve tu robí jeden z najefektívnejších programov na schudnutie na svete s názvom Amazing 12, ktorého je jediným oficiálnym trénerom na Slovensku. V rámci praxe sa zároveň najviac zameriava na ľudí, ktorí nevedia, ako rýchlo schudnúť alebo majú problém so zdravou stravou.

Michal poukazuje na tie najhoršie stravovacie návyky, ktoré aktuálne možno badať medzi Slovákmi. „Jeden z najväčších neduhov si všímam kombináciu cukor + tuk. Mnohé obľúbené jedlá majú vysoký obsah sacharidov a vysoký obsah tukov, s nedostatkom bielkovín. Takáto kombinácia makronutrientov sa bežne v prírode takmer vôbec nevyskytuje.“

Ako ukážkový príklad uvádza naše národné jedlo – bryndzové halušky so slaninkou. Je to podľa jeho slov dokonalá ilustrácia toho, ako by to nemalo byť. Jediná výhoda je, že v bryndzi sa nachádzajú zdraviu prospešné baktérie (probiotiká).

Slováci taktiež neodolajú rôznym koláčom, sladkostiam, no zláka ich aj pizza a hlavne vyprážané jedlá. „Ďalej si všímam neustále používanie múk a múčnych výrobkov, a teda chleby a pečivo, ktoré obsahujú len rýchlostráviteľnú energiu a takmer nič navyše (vláknina, vitamíny, minerály, bielkoviny).“

Taktiež v našej krajine prevláda početná konzumácia údenín a spracovaného mäsa. 

Jesť príliš málo sa nemusí vyplatiť

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá