Gen­tle Jam — Slo­ven­ka vlast­no­ruč­ne vyrá­ba uni­kát­ne a super­kva­lit­né dže­my s alko­ho­lom

Jakub Jablonický / 27. októbra 2016 / Business

Naj­zvlášt­nej­šou vecou na dže­mo­ch s alko­ho­lom je to, že to na Slo­ven­sku ešte niko­mu pred­tým nena­pad­lo :)

Iveta Hrabovská je bývalá moderátorka regionálnych televízií a produktová špecialistka, ktorá sa jedného dňa rozhodla pridať do džemu alkohol. Ako sa neskôr ukázalo, zmenilo to k lepšiemu nielen chuť džemu, ale aj jej život.

„Prvý džem som uvarila v roku 2014. Bol marhuľový a obsahoval Bourbon whisky. Hoci som ho robila podľa jedného zahraničného receptu, vôbec mi nechutil. Bol veľmi sladký a alkohol tam nebol vôbec cítiť. Preto som sa rozhodla urobiť si vlastný recept. Alkoholové džemy mi riadne zachutili, a keď som zistila, že v celej Európe nie je nikto, kto vyrába takéto čisto alkoholové delikatesy, rozhodla som sa ísť do toho na 100%,” povedala pre portál Podnikajte.sk Iveta Hrabovská.

1c6fc8bc32-912c81a9bc1625169fcdc9457a4a2be2

A tak vznikol Gentle Jam. Názov týchto unikátnych produktov vznikol kombináciou slov „gentleman“ a „jam“, a má evokovať už spomínaný pocit jedinečnosti a akejsi honosnosti.

Gentle Jam teda nie sú iba džemy s trochou tuzemáku. Iveta si na nich naozaj dáva záležať a vlastnoručne vytvára unikátny, až takmer luxusný produkt. A keď hovorím vlastnoručne, myslím tým, že Iveta stojí hodiny nad hrncami a mieša. Vo firme je totiž iba ona a jej manžel, ktorý sa stará o biznisovú stránku vecí.

c638784cf2-677bec81c87da155d17951a8455e9420

Do džemov nepridáva žiadne zahusťovadlá, arómy ani nič podobné. Do najkvalitnejšieho dostupného ovocia pridáva ten najkvalitnejší alkohol. Vznikajú tak kombinácie ako ríbezľový džem s ginom Hendrick‘s alebo hruškový džem s Bentiannou. Samozrejmosťou je slivkový džem so slivovicou.

„V Gentle Jam nešetríme. Ľudia u nás musia siahnuť hlboko do vrecka, tým sa netajíme. Hlboko však siahame aj my. Keď nakupujeme ovocie a zeleninu, vyhľadávame najlepších pestovateľov. Keď kupujeme alkohol, mierime k regálom s najlepšími značkami. Do varenia dávame alkohol, ktorý by si bežný človek nekúpil ani na špeciálne príležitosti.“

22e1ea4381-3b79ee9f0e197fbe6b5aed7b462c4b46

Popri džemoch s názvami ako „Džejárova milenka“ (Marhuľa + Bourbon) a „Pompézna jahoda“ (Jahoda + Šampanské) vyrába Iveta aj omáčky čatní. Ide o korenistú pochúťku, ktorá síce vyzerá ako džem, no chutí buď sladko-kyslo alebo slano-pikantne.

A práve s jednou z týchto omáčok vyhrala zlatú hviezdu Great Taste 2016, ktorá sa považuje za gastronomického Oscara. 400 členná porota plná odborníkov v nej naslepo vyberá spomedzi vyše 10 000 produktov.

Gentle Jam v súťaži zabodoval so sladkou čili paradajkovou omáčkou s vínom Cabernet Sauvignon, ktorá sa predáva pod názvom „Čertove pokušenie“. Stala sa tak prvou slovenskou značkou vyrábajúcou džemy, ktorej sa toto ocenenie podarilo získať.

certove-pokusenie4

Gentle Jamuž má veľkoobchod na Slovensku a distribuujú do Českej republiky. Svoje produkty sa im už podarilo dostať na luxusné lode a okrem toho majú rozbehnutý špciálny personalizovaný koncept pre hotely.

Jeden pohár džemu obsahuje od 1,4% do 11% alkoholu. Ak si chcel teda spojiť príjemné s užitočným a doslova sa opiť rožkom (s džemom), tak budeš asi sklamaný. No unikátna chuť džemu dotvorená kvalitným alkoholom stojí za to sama o sebe.

V kombinácii s Ivetinym podnikateľským duchom sú Gentle Jams odsúdené na úspech. A Slovensko má ďalší kvalitný produkt, za ktorý by sa nemuseli hanbiť nikde vo svete.

52335232b1-206634fee460336494db66064f006c70

zdroj fotografií: gentlejam.sk

Pridať komentár (0)