Startup otvoril prvú prevádzku, v ktorej ti hamburgery servírujú roboti

  • Roboty neprenikajú len do obrovských tovární na výrobu automobilov
  • Začínajú sa využívať aj v iných sférach, napríklad pri príprave chutných hamburgerov
  • Americky startup sa totiž rozhodol nahradiť ľudskú obsluhu talentovaným robotom
hamburger
youtube
  • Roboty neprenikajú len do obrovských tovární na výrobu automobilov
  • Začínajú sa využívať aj v iných sférach, napríklad pri príprave chutných hamburgerov
  • Americky startup sa totiž rozhodol nahradiť ľudskú obsluhu talentovaným robotom

Písal sa rok 2016, keď sa na svetlo sveta sa dostala informácia o spoločnosti Momentum Machines, ktorá plánovala prevrat v príprave jedla. Jej inovatívnym riešením bol totiž robot schopný pripraviť až 400 hamburgerov v priebehu jednej hodiny. Suroviny pritom nebolo potrebné vopred pripravovať. Stroj mal byť totiž schopný urobiť si všetko sám. Od krájania surovín až po následne zabalenie. Od tejto bombastickej správy ubehli dva roky a ľudia na ňu zabudli. Tvorcovia však potajme pracovali na finálnej verzii.

Z určitých požiadaviek museli zľaviť. Robot si totiž neporadí úplne sám a jeden pár rúk je jednodcucho nevyhnutný. Startup prešiel v priebehu rokov kompletnou premenou a dokonca zmenil názov. Momentum Machines totiž neznelo dosť príťažlivo. Tvorcovia sa tak rozhodli pre zmenu a nazvali ho Creator. Tento názov ide pekne ruka v ruke s ich prvotnou myšlienkou a púta pozornosť. Ľudia, ktorí za startupom stoja sa rozhodli, že by nebolo vôbec zlé modernizovanú verziu stroja otestovať priamo v praxi.

Dokonalý hamburger za 6 dolárov

Testy v laboratóriu majú totiž ďaleko od skutočnej prevádzky. Ako to teda vyriešili? Rozhodli sa pre San Francisco, kde otvorili prvú skúšobnú prevádzku. Nie je však pre každého. Jej služby môžu zatiaľ využívať iba vybraní zákazníci, a to len počas niekoľkých dní. Taktiež sa musia vopred ohlásiť. Jednoducho povedané, je to skôr test ako plnohodnotné nasadenie.

Ako to celé funguje? Je to pomerne jednoduché. Hladný záujemca vojde do prevádzky, kde mu cestu skríži elektronický prístroj. Tu si navolí hamburger, po ktorom mu srdce piští. Kreativite pri výbere sa medze nekladú. Na tomto mieste následne zaplatí. Hneď po tom sa neúnavný robot pustí do práce. Každý burger sa pripravuje z čerstvých surovín. Ako prvá sa rozkrojí chrumkavá žemľa, ktorá sa natrie maslom. Na inom mieste sa už pripravuje mäso, ktorého vôňa sa šíri po celej prevádzke. Robot sleduje priebeh prípravy a zároveň pracuje na viacerých frontoch.

Zelenina sa krája až tesne pred dopečením mäsa. Cieľom je totiž maximálna čerstvosť. Robot následne hamburger poskladá a vloží do pripravenej krabice. A v tomto momente nastupuje na scénu ľudská obsluha, ktorá donesie pochúťku priamo k zákazníkovi. Výroba jedného hamburgeru trvá asi 5 minút. Robot teda nie je taký rýchly ako sa spočiatku plánovalo. Dôležitá je totiž maximálna kvalita, a ta je dokonalá. Testovacia prevádzka nebude trvať večne. Po lete by mala reštaurácia otvoriť svoje brány pre širokú verejnosť.

zdroj: czechcrunch.cz , czechcrunch.cz

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK