Je toto najzdravšia reštaurácia, ktorú máme na Slovensku? Podchytila takmer všetko

  • Živá Planéta - reštaurácia, ktorá dodávané jedlo laboratórne testuje a svojim pestovateľom vidí do dvora
  • Nie je zdravé jedlo ako zdravé jedlo
  • Slovákom pomôže najmä zmena mentality
zdroj: Patrick Linhart
  • Živá Planéta - reštaurácia, ktorá dodávané jedlo laboratórne testuje a svojim pestovateľom vidí do dvora
  • Nie je zdravé jedlo ako zdravé jedlo
  • Slovákom pomôže najmä zmena mentality

V Bratislavskom Freshmarkete už nejakú dobu funguje pravdepodobne najzdravšia reštaurácia na Slovensku s názvom Živá Planéta. Jej majiteľmi sú odborník na výživu Peter Planieta a potravinový kritik Patrick Linhart.

Patrick Linhart si urobil gastro tour po slovenských reštauráciach, no nikde sa vedel najesť. Planieta už dlhšie prevádzkoval  reštauráciu Živa Food, do ktorej Linhart vstúpil, keď sa spoznali a rozhodli sa spojiť sily.

Zľava: Potravinový kritik Patrick Linhart a výživový poradca Peter Planieta
zdroj: Startitup.sk/Lenka Sidorová

Takmer všetko zo Slovenska

Reštaurácia ponúka jedlá výlučne od slovenských pestovateľov a farmárov v rádiuse cca 70 km od Bratislavy, teda čo najlokálnejšie. Ale byť slovenským výrobcom nie je všetko, potraviny musia byť pestované šetrným spôsobom a v bio kvalite. Linhart a Planieta podrobia laboratórnej analýze zeleninu, strukovinu či mäso od každého výrobcu, predtým ako to začnú ponúkať zákazníkom. Svoje zdroje tak majú overené a každý nový producent, ktorý by mal záujem o dodávanie potravín, musí tento proces absolvovať.  „Za každým produktom je tvár,“ uviedol Linhart pre Startitup.sk.

V prípade, že nikto zo slovenských výrobcov nespĺňa ich prísne podmienky, niektoré produkty zoberú od vhodných farmárov z Česka, teda čo najbližšie k SR. „V súčasnosti sa nám darí brať 90% potravín zo Slovenska,“ spresnil Linhart. „Certifikát Bio nie je záruka, musíme to vidieť na vlastné oči. Vyberáme si najlepších z najlepších,“ dodal. Z Čiech odoberajú napríklad tempech a tofu, ktoré zvyknú byť v SR kamuflované, neprešli svalovým testom a podobne.

zdroj: Patrick Linhart

V Živej planéte sa najedia mäsožravci aj vegáni. Jesť „zdravo“ (napr. veľa zeleniny) nestačí, dôležité je, či sú potraviny kvalitné a voči tej kvalite musíme mať dôveru.

Kvalitných pestovateľov a farmárov si majitelia reštaurácie podchytili tak, že si „prenajali polia“, teda producent sa nemusí obávať toho či svoju úrodu predá. V podstate ide o komunitný projekt. Dopredu sa dohodnú na množstve, pestovateľ dostane dopredu finančnú zálohu  a vie si svoje hospodárenie efektívne plánovať. Samozrejme, je tu isté riziko, že úroda a tá bio zvlásť,  sa nemusí vždy urodiť podľa plánov v tabuľke, nuž, taká je príroda a s tým by sa mali všetci zmieriť. „Zháňanie poctivých potravín je boj,“ priznal Linhart, ktorý niekedy „uteká“ vyzdvihnúť potraviny  na menu aj o 7 ráno.

zdroj: Patrick Linhart

Na to, aby vyrástlo napr. zdravé prasa, treba čas a vhodné podmienky, preto k zdravému stravovaniu neodmysliteľne patrí aj striedmosť. Také ryby v jedálničku Živej planéty zatiaľ nenájdete vôbec, na Slovensku totiž nie je vhodný chovateľ. Približne raz za mesiac je v ponuke divina ako limitovaný tovar.

zdroj: peterplanieta.com

Stravovanie podľa 5 elementov

Jedlo je najlepší liek. Rôzne potraviny vplývajú/vyživujú iné orgány. Aby bolo telo rovnomerne vyživené, teba sa pestro stravovať. „Naša filozofia je dvojitá. Číslo jedna je, aby sme mali najvyššiu kvalitu, akú môžeme zohnať a číslo dva je, aby sme zabezpečili ľuďom vyváženú energetickú úroveň jedla,“ vysvetlil Planieta, ktorý na to odborne dohliada. Týždenné obedové menu je postavené podľa piatich elementov, teda tak, aby si človek mohol každý deň posilniť inú sústavu orgánov.

Zákusky

Živá Planéta ponúka aj super zdravé a chutné zákusky. Pečie ich samotná Martina Grňová, ktorá vyhrala MasterChef. Rozhodla sa piecť vlastné koláčiky a to bez múky, bez cukru, bez mlieka, bez aditív či GMO.

Zdravé jedlo nezávisí len od dodávateľov ale aj od vás

Každá sezóna prináša iné plody. Dnešný zákazník, je však zvyknutý, že všetok sortiment ovocia a zeleniny je mu vždy dostupný. „Keď vám ponúknem šalát z dvoch sezónnych zelenín, pôjdete vedľa, dať si tej farebnejší,“ priblížil Planieta konanie mnohých zákazníkov. „Málo kto sa v reštaurácii spýta, odkiaľ máte zeleninu, akú soľ používate, aké korenie, aký olej a iné… to sú dôležité veci. 95% jedální varí s rafinovaným tukom. Keby som jedol jednu chemickú mrkvu, tak to nie je až taký problém, lenže problém, je že ten chemický koktail ľudí zabíja,“ vysvetlil.

Veľa o danom podniku zákazníkovi napovie už len nápojový lístok. Zariadenie, ktoré ponúka napr. Coca Colu a podobné nezdravé nápoje, v najväčšou pravdepodobnosťou neponúka ani zdravé jedlo. Toxicita je dnes obrovská. „Ja hovorím, pozrite sa na pani kuchárky, ako vyzerajú a bude vám jasné, aké jedlo varia,“  povedal Planieta.

Jedlo zo Živej planéty vie hovoriť samo za seba. Stravujú sa ním aj vrcholoví športovci, celebrity ale aj riaditelia podnikov, ktorí si doprajú lepšiu stravu.

„Ja chcem, aby všetky reštaurácie boli také, nie iba naša, nemám problém s konkurenciou. A ja som rád, keď od nás kopírujú to dobré. Chceme byť vzorom, ukázali sme, že sa to dá aj bez podvádzania. Tu nejde o biznis, tu ide o osvetu,“ uzavrel Linhart, ktorý je ochotný sa podeliť o zoznam dodávateľov, čo je vlastne podstatou – podporovať poctivých slovenských výrobcov. „Buď si kopírovaný alebo kopíruješ ale človeka nenahradíš. Keď do toho niekto nedáva srdce, nevydrží dlho,“ vysvetlil Planieta, ktorý prevádzkuje obchod Planéta Natur, kde si ľudia môžu nakúpiť kvalitné potraviny do vlastnej kuchyne.

zdroj: Pixabay

Mentalita

Patrick Linhart žil dlhé roky v Írsku, kde otváral reštaurácie. Tam je situácia úplne iná ako na Slovensku. Íri jedia zdravšie ale vydupali si to. Za všetkým je mentalita, na ktorú narazili veľké obchodné reťazce, pôsobiace aj na Slovensku. Tak ako aj u nás, ponúkli  len 10 – 20% írskych produktov a zvyšok doplnili tovarom zo zahraničia. Írska verejnosť ich ale začala bojkotovať a sila masy zapríčinila, že tieto reťazce rýchlo išli do krachu. Keď chceli prežiť, museli Írom ponúknuť väčšinovú časť potravín od domácich producentov. A Nórsku tiež pohoreli.

Zdravé potraviny sú dobre dostupné aj vo Švajčiarsku. Rusko je od zahraničných menej kvalitných tovarov chránené embargom, okrem toho zakázali GMO a pestujú si svoje. V Maďarsku je tiež zakázané GMO a Česi sú veľmi vpredu vývojovo,“ uviedol Linhart.

Bez odpadu

Živá palnéta sa snaží v čo najväčšej miere fungovať bez tvorenia odpadu. Stáli odberatelia menúčok  majú dve série obedárov, ktoré striedajú – v jednom im príde obed, a ten druhý prázny odovzdajú reštaurácii, aby v ňom mohli dostať obed na druhý deň.

Okrem toho sa snažia čo najviac potravín kupovať nebalených či v prepravkách, a toto je oblasť, kde tiež treba ešte veľa bojovať.

zdroj: Startitup.sk/Lenka Sidorová

Novinka

Planieta Linhart prezradili, že chystajú nový projekt. Chcú otvoriť prevádzku s jedlami z čias Československa. Tie budú pripravať podľa tradičnej receptúry ale aj suroviny majú byť vypestované či odchované tradičným čistým spôsobom, v normách ČSN, pričom v tej súčasnej verzii budú figurovať najmä slovenskí producenti. Nájsť takýchto dodávateľov je obrovská námaha ale už majú dvoch.

Slovenské poľnohospodárstvo potrebuje reštart

Na Slovensku sa množstvo potravín takmer prestalo pestovať. Veľmi náročné je zohnať od lokálnych producentov napríklad šošovicu, brokolicu či cesnak. Aj preto je potrebné podchytiť  týchto posledných „bojovníkov“ a v konečnom dôsledku prilepšiť sami sebe. Linhart a Planieta stále hľadajú novín dodávateľov, pretože záujem ľudí o zdravé a etické jedlo je stále väčší, ale tých pár poctivých farmárov už pomaly nestíha s produkciou. To je možno dobrá inšpirácia pre mladých ľudí, ktorí stále hľadajú svoje miesto.

Najnovšie video