Káva môže byť až liekom, no daj pozor na magickú hranicu. Okrem nabudenia zvláda množstvo iných vecí

  • Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete
  • Jej pitie je podľa vedcov prospešné pre naše zdravie
  • Okrem prísunu energie však prináša aj iné výhody
ako káva vplýva na človeka
Unsplash/Nathan Dumlao, Andrew Neel
  • Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete
  • Jej pitie je podľa vedcov prospešné pre naše zdravie
  • Okrem prísunu energie však prináša aj iné výhody

Priznaj sa, koľko šálok kávy denne vypiješ? A koľko ľudí ti už v živote povedalo, že by si mal jej pitie obmedziť? 

Možno si doposiaľ ani sám netušil, že tento tekutý pôžitok má aj mnoho priaznivých vplyvov na tvoj život. My ti dnes preto prinášame článok, v ktorom sa dozvieš, na čo všetko káva vplýva pozitívne. Možno budeš aj sám prekvapený.

Okrem kofeínu, ktorý pre nás predstavuje prísun dennej dávky energie, káva obsahuje antioxidanty a ďalšie účinné látky. Tie môžu znižovať vnútorné zápaly a chrániť pred chorobami, tvrdia odborníci na výživu z The Johns Hopkins University School of Medicine.

Káva ti môže predĺžiť život

Štúdia, ktorá bola publikovaná na portáli ACP Journals, naznačuje, že konzumácia kávy je spojená s nižším rizikom úmrtia z rôznych príčin.

Európska štúdia sa taktiež zaoberala vzťahom medzi konzumáciou kávy a úmrtnosťou vo vybraných európskych krajinách. Experti skúmali návyky v pití kávy u viac ako 521 000 ľudí. Výsledky štúdie dokazujú, že väčšia konzumácia kávy znižuje riziko rakoviny, srdcových chorôb a iných príčin úmrtia.

Štúdie uvádzajú aj to, že pitie jednej až dvoch šálok kávy denne môže pomôcť odvrátiť srdcové zlyhanie, keď má oslabené srdce problémy s prečerpávaním dostatočného množstva krvi do tela.

zdroj: Unsplash/Jenny Ueberberg

Znižuje riziko Alzheimera či Parkinsonovej choroby

Štúdia, ktorá bola vydaná v renomovanom časopise BMC Public Health, zistila, že pitie akéhokoľvek druhu kávy vedie k zníženému riziku rozvoja chronických ochorení pečene. Najväčší prínos dosiahli tri až štyri šálky kávy za deň.

Výskum ukázal, že u konzumentov kávy je väčšia pravdepodobnosť, že hladina pečeňových enzýmov bude v zdravom rozmedzí, ako u ľudí, ktorí kávu nepijú.

Harvard vo svojej správe o káve zas uvádza, že existujú dôkazy, že vyššia spotreba kofeínu je spojená s nižším rizikom rozvoja Parkinsonovej choroby. Kofeín sa spája nielen s nižšou pravdepodobnosťou vzniku Parkinsonovej choroby, ale môže pomôcť osobám s týmto ochorením lepšie ovládať svoje pohyby, uvádza portál John Hopkins Medicine.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Archív Startitup, Good News Network, Johns Hopkins Medicine, Taylor & Francis Online, The President and Fellows of Harvard College, BBC, The Guardian, ACP Journals, Johns Hopkins Medicine

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá