Káva ti môže predĺžiť život, no nesmieš prekročiť magickú hranicu počtu šálok. Hlavné výhody jej pitia sú nepopierateľné

  • Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete
  • Jej pitie je podľa vedcov prospešné pre naše zdravie
  • Okrem prísunu energie prináša aj iné výhody
  • Káva môže pozitívne ovplyvniť tvoje zdravie, v tomto článku sme spísali dôvody
káva
Pexels, Unsplash
  • Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete
  • Jej pitie je podľa vedcov prospešné pre naše zdravie
  • Okrem prísunu energie prináša aj iné výhody
  • Káva môže pozitívne ovplyvniť tvoje zdravie, v tomto článku sme spísali dôvody

Dôkazy v prospech kávy sú silnejšie ako kedykoľvek predtým. Štúdia za štúdiou naznačuje, že zo svojho obľúbeného ranného nápoja môžeš mať viac, ako si si myslel.

Okrem kofeínu, ktorý pre nás predstavuje prísun dennej dávky energie, káva obsahuje antioxidanty a ďalšie účinné látky. Tie môžu znižovať vnútorné zápaly a chrániť pred chorobami, tvrdia odborníci na výživu z Johns Hopkins University School of Medicine.

Káva ti môže predĺžiť život

Štúdia, ktorá bola publikovaná na portáli ACP Journals, naznačuje, že konzumácia kávy je spojená s nižším rizikom úmrtia z rôznych príčin.

Európska štúdia sa tiež zaoberala vzťahom medzi konzumáciou kávy a úmrtnosťou vo vybraných európskych krajinách. Experti skúmali návyky v pití kávy u viac ako 521 000 ľudí. Výsledky štúdie dokazujú, že väčšia konzumácia kávy znižuje riziko rakoviny, srdcových chorôb a iných príčin úmrtia.

Štúdie tiež uvádzajú, že pitie jednej až dvoch šálok kávy denne môže pomôcť odvrátiť srdcové zlyhanie, keď má oslabené srdce problémy s prečerpávaním dostatočného množstva krvi do tela.

zdroj: Unsplash/Jenny Ueberberg

Znižuje riziko Alzheimera či Parkinsonovej choroby

Štúdia, ktorá bola vydaná v renomovanom časopise BMC Public Health, zistila, že pitie akéhokoľvek druhu kávy vedie k zníženému riziku rozvoja chronických ochorení pečene. Najväčší prínos dosiahli tri až štyri šálky kávy za deň.

Výskum ukázal, že u konzumentov kávy je väčšia pravdepodobnosť, že hladina pečeňových enzýmov bude v zdravom rozmedzí, ako u ľudí, ktorí kávu nepijú.

Harvard vo svojej správe o káve zas uvádza, že existujú dôkazy, že vyššia spotreba kofeínu je spojená s nižším rizikom rozvoja Parkinsonovej choroby. Kofeín sa spája nielen s nižšou pravdepodobnosťou vzniku Parkinsonovej choroby, ale môže tiež pomôcť osobám s týmto ochorením lepšie ovládať svoje pohyby, uvádza portál Hopkins Medicine.

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Zdroje: archív Startitup, goodnewsnetwork.org, hopkinsmedicine.org, tandfonline.com, hsph.harvard.edu, bbc.co.uk, theguardian.com, acpjournals.org

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá