Kávu začal pražiť u babky v garáži. Dnes má špičkový stroj, úspešnú firmu a množstvo spokojných zákazníkov

  • Postupne. Tak vznikala malá rodinná pražiareň inCUPle
  • Martin Kováč začínal pražiť kávu na popkornovači, zdokonaľoval sa na malej pražičke u babiny v garáži
  • Dnes má špičkový stroj od svetového výrobcu vo vlastnej pražiarni spojenej s kaviarňou
zdroj: Tomás Turek
  • Postupne. Tak vznikala malá rodinná pražiareň inCUPle
  • Martin Kováč začínal pražiť kávu na popkornovači, zdokonaľoval sa na malej pražičke u babiny v garáži
  • Dnes má špičkový stroj od svetového výrobcu vo vlastnej pražiarni spojenej s kaviarňou

Aby sa toto mohlo udiať, najskôr si spoločne s priateľkou Katkou zarábali prípravou kávy na festivaloch a šetrili, neskôr sa pridala mamina Janka, ktorá verila synovej vízii tak, že odišla z korporácie, kde pracovala 17 rokov, aby spoločne mohli začať napĺňať svoje sny. Otec, stolár, zase pomohol s rekonštrukciou prevádzky a výrobou dreveného servisu.

Pôvodne rodinný dom, neskôr potraviny, sa vďaka rozsiahlej rekonštrukcii premenil na utešený priestor: kaviareň je od pražiarenskej časti oddelená drevenou stenou s oknom. Takže počas toho, ako si zákazníci na raňajky vychutnávajú croissant s cappuccinom, môžu sledovať život pražiarne: ako Martin vyberá vrecia kávy zo skladu a začína pražiť, ako babina plní vrecká čiernym zlatom či ako Katka rieši marketing.

zdroj: Tomáš Turek

zdroj: Tomáš Turek

Učili sa postupne, všetci všetko: pražiť a pripravovať kávu, podnikať, robiť marketing, spĺňať legislatívne podmienky, počúvať zákazníkov a meniť ich staré zlozvyky, ponúkli im možnosť objavovať, ako chutí kvalitná, čerstvo pražená káva.

Ako sa zdokonaľovali – v každej oblasti – pribúdali spokojní zákazníci, a tak sa pôvodne trojčlenný tím rozrástol o dvoch nových ľudí, Patrika a Dadu, ktorých tento projekt ihneď chytil za srdce a pridali sa do rodiny.

Ktorá káva chutí Patrikovi najviac? „To je ťažká otázka, to ako keby sa niekto opýtal rodiča, ktoré dieťa má radšej, odpoveď by bola všetky. A tak to mám aj ja s kávou, pre mňa sú všetky srdcovky, dôležité je, aby bola správne pripravená.“

zdroj: Tomáš Turek

A čo priviedlo Dadu do inCUPle: „Pracovať v pražíarni som sa nerozhodla sama. Dostala som príležitosť od skvelých ľudí, ktorí vo mne veria, zasvätili ma do sveta kávy, naučili ma pracovať s ľuďmi, dodali mi sebavedomie a ukázali mi, že do práce sa dá chodiť s radosťou.“

„Rodinná pražiareň“ v inCUPle dostáva úplne iný rozmer: pri balení kávy babina, otec to vždy istí z technickej stránky a aj najmladší člen rodiny, Michal, nie je výnimka a v príprave kávy sa našiel, čoskoro ho čaká súťaž v latté art.

Martin sa špecializuje na stredné praženie, tzv. medium roast, ktorý chutí každému – aj skúsenému kávomilcovi i ľuďom vychovaných na „turkoch“. Tento spôsob praženia uchová charakter kávy, no zároveň vystúpia do popredia obľúbené čokoládové či kakaové tóny.

V balíčkoch s označením inCUPle nájdete v drvivej väčšine výberovú 100 % arabicu (v hodnotení SCA viac ako 80 bodov), nechýbajú však ani špeciálne sezónne zmesi, napríklad počas leta svieža, ovocnejšia, v zime zase voňavejšia, plnšia.

Rovnako aj káva, tiež vás opantá postupne, najprv vôňou, ktorá vedomá si svojich kvalít ukradne si vašu pozornosť. Keď sa pozriete na crému, zaujme svojou zlato-hnedou farbou, plnými líniami a hustotou. Po prvom hlte sa na jazyku spustí vášnivé, no zároveň milimetrovo presné tango chutí: príjemná acidita sa výborne dopĺňa s čokoládovo-horkými tónmi, aby vás na záver dostal dojazd ovocných chutí s náznakom medu. Také je Peru od inCUPle, vyskúšať však môžete tiež Dominikánsku republiku, Costa Ricu, Honduras, Indonéziu či Keňu.

zdroj: Tomáš Turek

Keď boli vyladené všetky procesy spojené s kávou, do ponuky kaviarne inCUPle postupne pribúdali aj ďalšie vychytávky, pri ich výbere sa snažili myslieť lokálne: sypané čaje, čokoláda Lyra, slovenské vína, vlastné ekologické poháre, koláče od miestnej cukrárky, pražené oriešky, čerstvé mlieko z neďalekej farmy pod Vtáčnikom.

Okrem toho pribúdali tiež akcie pre ľudí, napríklad tento rok sa konal už druhý ročník podujatia DEŇ KÁVY, počas ktorého sa mohli ľudia ponoriť do príbehu výberovej kávy, vyskúšať cupping či ochutnať dobré jedlo formou street foodu.

zdroj: Tomáš Turek

Čarovné na tomto príbehu je, že sa odohráva v malej obci Kamanová, neďaleko Topoľčian. Ak budete mať cestu okolo, spomeňte si na toto miesto a urobte si príjemnú prestávku na kávu a určite si zoberte balíček so sebou. Alebo to môžete urobiť čoskoro aj v Topoľčanoch, pretože práve tu sa postupne dokončuje druhá prevádzka, ktorou tím inCUPle plánuje svojich hostí príjemne prekvapiť.

InCUPle nájdete na Instagrame aj Facebooku.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie video