Kontroverzný tatarák rozdeľuje Slovákov na dva tábory. Vieš, aké riziká so sebou prináša konzumácia tejto pochúťky?

  • Tatársky biftek patrí medzi najobľúbenejšie jedlá Slovákov
  • V roku 2016 hygienici zakázali predaj tohto pokrmu vo viacerých podnikoch, no Slováci sa tataráku zriecť nechceli
  • Vznikla tak petícia, ktorej cieľom bolo vybojovať jeho zachovanie na jedálnych lístkoch
  • Aké riziká so sebou prináša tento pokrm?
pjimage - 2021-03-28T165715.592
Screenshot/Instagram/jezkuv_statek Screenshot/Instagram/u_holuba
  • Tatársky biftek patrí medzi najobľúbenejšie jedlá Slovákov
  • V roku 2016 hygienici zakázali predaj tohto pokrmu vo viacerých podnikoch, no Slováci sa tataráku zriecť nechceli
  • Vznikla tak petícia, ktorej cieľom bolo vybojovať jeho zachovanie na jedálnych lístkoch
  • Aké riziká so sebou prináša tento pokrm?

V roku 2018 zakázali slovenskí hygienici podávanie tatárskeho bifteku vo viacerých podnikoch v hlavnom meste. To spôsobilo vášnivú diskusiu hygienikov, lekárov, kuchárov a laikov o tom, či je toto jedlo zdraviu prospešné. 

Slovensko sa tak rozdelilo na dva tábory. V prvom boli hygienici, ktorí stáli za názorom, že surové mäso nemá na tanieri čo robiť. Druhý tábor pozostával prevažne zo zákazníkov, ktorí sú ochotní za tento pokrm zaplatiť viac ako 10 eur. Ako to teda s tatarákom naozaj je? Jesť či nejesť?

zdroj: Screenshot/Instagram/Plzenskyzrout

Surové mäso?

Väčšine Slovákov je recept tataráku dobre známy. Pozostáva zo surovej hovädzej sviečkovice, vaječných žĺtkov, horčice, cesnaku a viacerých druhov korenín. Podáva sa s hriankami potretými cesnakom. Aj napriek tomu, že samotná príprava jedla nie je náročná, v podnikoch si za tatarák priplatíte.

V Bratislave ti mimo pandémie tatarák naservírujú v takmer všetkých podnikoch. Napríklad v Mamut Pube v Starom Meste ťa vyjde na 12,90 eur a tak isto aj v Bratislava Flag Ship Restaurant. Väčšinou ide o porcie, ktoré majú 120 gramov.

zdroj: Screenshot/Instagram/Trnkovaveru

Zákaz od roku 2007

O zákaze podávania tepelne nespracovaného mäsa hovorí vyhláška z roku 2007. V máji 2017 vstúpila do platnosti vyhláška, ktorá pravidlá pre podávania tatarského bifteku upravila. Novela upravila viaceré postupy v prevádzkach verejného stravovania. Hlavnou zmenou bolo, že prevádzky budú môcť pripravovať a podávať jedlá z tepelne neupraveného mäsa, rýb a iných morských živočíchov. 

Do týchto pokrmov je však povolené pridávať vajcia, ktoré pochádzajú z registrovaných a kontrolovaných chovov. „Takéto pokrmy možno podávať bezprostredne po  ich príprave a  len v prevádzkach verejného stravovania,“ zdôraznila vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky MUDr. Iveta Trusková, PhD.

zdroj: Screenshot/Instagram/Andrejka.Karelova

Ďalšou zmenou bolo nariadenie, ktoré prevádzkam prikazovalo zabezpečiť označenie všetkých zdravotných rizík, ktoré môžu byť konzumáciou týchto jedál spôsobené. Na jedálnych lístkoch by sa tak mala nachádzať už známa formulka so znením: ,,Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali tehotné a dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.“

Ohnisko parazitov a baktérií?

Je známe, že rôzne baktérie a parazity pochádzajú najmä z čriev zvieraťa. V surovom mäse je ich výskyt omnoho väčší a u ľudí môžu spôsobiť rôzne ochorenia. Podľa odborníkov je však stres úplne zbytočný. Vedúci Katedry hygieny a technológie  potravín z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach Peter Turek tvrdí, že ak je mäso pripravené podľa zásad správnej hygienickej praxe, nie je škodlivé. 

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM
Čítaj ďalej po zakúpení predplatného

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Zdroje: ÚVZ SR, Košice dnes, RÚVZTV, ŠVPS SR, TV Košice, Amart.sk, SME

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech