KVÍZ: Bryndzové halušky nie sú jediným tradičným jedlom. Ako dobre poznáš gastronómiu rozličných regiónov?

  • Bohatý reliéf Slovenska nám ponúka priestory pre pestovanie a chov rôznych plodín a zvierat, čo ovplyvnilo jedálniček v regiónoch
  • Je pravdepodobné, že niektoré zo slovenských jedál možno nespoznáš
  • Bohatý reliéf Slovenska nám ponúka priestory pre pestovanie a chov rôznych plodín a zvierat, čo ovplyvnilo jedálniček v regiónoch
  • Je pravdepodobné, že niektoré zo slovenských jedál možno nespoznáš

V minulosti bolo Slovensko krajinou roľníkov, až 90% ľudí žilo na vidieku, iba zvyšných 10% v meste. To malo vplyv nielen na našu samostatnosť a históriu, ale aj typický jedálniček, ktorý je dodnes vytvorený z plodín, ktoré sme schopní na našom území vypestovať, no cítiť v ňom aj značnú mieru multietnicity.

Slovenské bryndzové halušky nie sú vôbec typickým jedlom. Najčastejšou stravou boli pre slovenský národ kaše: „Národným jedlom boli jednoznačne kaše – pohánková, jačmenná, z prosa. Servírovali sa na sladko aj na slano a tieto kaše boli aj obradové rituálne jedlá, napríklad na Vianoce,“ prezradila pre Dobré Noviny etnologička Katarína Nádská.

Halušky si náš národ obľúbil vďaka valachom z Rumunska. Boli také populárne, že ich ľudia začali pasovať za národné jedlo. Keďže sme ti o nich čo-to prezradili, v kvíze ich vynecháme.

Na aké slovenské jedlo sa pozeráš?

 data-srcset Youtube/Kuchyňa Lidla reprofoto
Správne! Nesprávne!

Ovocné polievky sú na Slovensku značne obľúbené, hlavne v letných mesiacoch. Vďačíme za ne Maďarom, a teda sú známejšie na juhu Slovenska. Varia sa z ovocia a ovocných štiav, no jedna zo sladkých ovocných polievok je špecifická aj pre vianočné obdobie. Rusíni ju nazývajú slivčanka a je vyrobená zo sliviek, tmavej fazule a lekváru.

Je kapustnica iba sviatočným jedlom?

 data-srcset Youtube/Jeme s Matúšom reprofoto
Správne! Nesprávne!

Kapustnica je kyslá hustá slovenská polievka, ktorú pozná každý. Jej zloženie sa líši od regiónu, v jednom sú neodmysliteľnou súčasťou hríby, inde zase mäso, existuje aj variant so zeleným hráškom. Je sa tradične na Vianoce či Veľkú Noc.

Z akého cesta sa vyrábajú šúľance?

 data-srcset Youtube/ Recepty, nápady a inšpirácie reprofoto
Správne! Nesprávne!

Z klasického zemiakového cesta podobne ako lokše. V tradičnej receptúre sú hlavnou zložkou varené strúhané zemiaky.

Z ktorého regiónu pochádza trdelník?

 data-srcset Youtube/Family Friendly Cooking reprofoto
Správne! Nesprávne!

Skalický trdelník je sladký kysnutý pekárenský výrobok, ktorý je typický pre región Záhorie na Slovensku. Ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských tradičných výrobkov sa mu podarilo získať ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou v rámci celej Európskej únie.

Odkiaľ k nám pricestovali parené buchty?

 data-srcset Youtube/Kuchyňa Lidla reprofoto
Správne! Nesprávne!

Skutočná krajina pôvodu je Poľsko, pre Slovensko sú špecifické pečené pekárenské výrobky z kysnutého cesta. Parené buchty miluje každý, a preto ich nájdeš v takmer každej typickej slovenskej reštaurácii.

Langoš má aj druhý názov, ktorý na Slovensku označuje jedno z tradičných jedál, vieš aký?

 data-srcset Youtube/cuketka.sk reprofoto
Správne! Nesprávne!

Langoše k nám prišli z Maďarska a sú veľkou pochúťkou na kúpaliskách a festivaloch. Jedná sa o smaženú placku z kysnutého cesta podávanú s cesnakom, syrom, smotanou a kečupom. Jeho druhým názvom je aj podplamenník, napriek tomu, že tento názov si spájame s pečeným koláčom z kysnutého cesta.

Ako Slováci nazývajú toto chutné jedlo, na ktoré sa pozeráš?

 data-srcset Youtube/Nelkafood reprofoto
Správne! Nesprávne!

Jeho názov je podplamenník alebo podpecník. Je to tradičný chlebový posúch obohatený o oblohu napríklad z bryndze, kyslej smotany, slaniny a cibule, ktorý sa pečie v peci. Táto pochúťka sa dá pripraviť aj v klasickej rúre.

Ako sa nazývajú zemiakové placky na strednom Slovensku?

 data-srcset Zenyvmeste/nalepsie-zemiakove-placky
Správne! Nesprávne!

Najčastejšie sa pre označenie tejto zemiakovej smaženej pochúťky používa na Strednom Slovensku výraz Haruľa.

Aké polievky sa na Slovensku podávajú v chlebe?

 data-srcset Youtube/ Recepty, nápady a inšpirácie reprofoto
Správne! Nesprávne!

Najčastejšie sa môžeš stretnúť s týmto špeciálnym spôsobom podávania pri cesnakovej a hustej krémovej zemiakovej polievke, zriedkavo aj pri gulášovej polievke.

Sú lokše prílohou alebo hlavným jedlom?

 data-srcset Youtube/Moja Kuchyňa reprofoto
Správne! Nesprávne!

Konzumácia lokší, placiek zo zemiakového cesta, sa výrazne líši. Zatiaľ čo na východnom Slovensku sa lokše jedia často potreté maslom a s pohárom mlieka, tradičné sú aj plnené kapustou, kačacinou, sú podávané ako príloha ku kačacine a červenej kapuste a pod.

Bryndzové halušky nie sú naším jediným tradičným jedlom. Ako dobre poznáš gastronómiu rozličných regiónov?
Gratulujeme! Si dobrý kuchár, alebo máš len mlsný jazyk?

 data-srcset

Nevadí, Veríme, že to nabudúce zvládneš lepšie.

 data-srcset

Zdroje: Dobré Noviny, SME, Recepty.aktuality

Najnovšie video