Lekár Bajer varuje: 88 % Slovákov konzumuje žalostne málo zeleniny. Aj halušky môžu byť zdravé

  • Dlhovekosť si nevyžaduje odriekanie obľúbených jedál
  • Podstatné je hlavne množstvo, pravidelnosť a rovnováha
Mudr. Boris Bajer a bryndzové halušky
Archív/Boris Bajer, Redakcia
  • Dlhovekosť si nevyžaduje odriekanie obľúbených jedál
  • Podstatné je hlavne množstvo, pravidelnosť a rovnováha

Dlhovekosť neurčuje len počet prežitých rokov, ale najmä ich kvalita, teda to, ako človek starne po fyzickej aj duševnej stránke. Ideál dlhého a kvalitného života však nenápadne narúšajú výživové zlozvyky, ktoré moderný človek prijíma ako normu.

Dáta zo Štatistického úradu ukazujú, že na tanieroch Slovákov pribúda tuk, obilniny a zemiaky, zatiaľ čo zelenina, ryby, vajcia či mliečne výrobky ustupujú do úzadia. Súčasne rastie aj konzumácia sladených nápojov a alkoholu.

Tieto posuny v stravovaní neostávajú bez následkov. Takmer polovica úmrtí na Slovensku súvisí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Spolu s nimi sa zvyšuje incidencia zhubných nádorov, neurodegeneratívnych porúch ako Alzheimerova a Parkinsonova choroba, ako aj civilizačných ochorení, vrátane cukrovky 2. typu a obezity.

„Strava je vo vzniku týchto chorôb zásadným faktorom,“ hovorí MUDr. Boris Bajer, PhD., lekár, výživový špecialista a autor knihy 100 receptov dlhovekosti.

Zmena životného štýlu pritom dokáže zázraky a to aj v pokročilom veku. „Máme pána, ktorý v 60-ke, po diagnóze rakoviny – ale našťastie v dobrom štádiu a bez metastáz – úplne zmenil svoj život, začal športovať, dobre sa stravovať, nehnevať sa toľko na všetko, meditovať a lepšie spať,“ hovorí Bajer.

„Po roku sa jeho výsledky z rozšírenej lekárskej prehliadky natoľko zmenili, že ak by ste nevideli pacienta, zaručili by ste sa, že ide o dve úplne odlišné osoby. Nikdy nie je neskoro zlepšiť svoju životosprávu,“ dodáva.

Stravovacie návyky ohrozujúce dlhovekosť

Stravovacie zvyklosti Slovákov a Čechov sa historicky vyvíjali ruka v ruke. Hoci Česi preferujú pivo a Slováci zase tvrdý alkohol, zloženie jedálničkov oboch národov zostalo takmer identické.

Dominujú v ňom hlavne nasýtené tuky, rafinované sacharidy a spracované potraviny, zatiaľ čo príjem vlákniny klesol na minimum. Takto nastavená strava narúša rovnováhu črevného mikrobiómu, podporuje chronický zápal a v konečnom dôsledku urýchľuje proces starnutia.

„Tuky samy osebe nie sú problémom. Rozhoduje kvalita a pomer. V jedálničku pribúdajú lacné rastlinné oleje s vysokým obsahom omega-6 mastných kyselín, transmastné kyseliny zo stužených tukov, viackrát prepaľované oleje a spracované výrobky typu fast food, napolitánky a pod.,“ upozorňuje Bajer.

Ideálny pomer omega-6 k omega-3 mastným kyselinám sa podľa viacerých štúdií pohybuje medzi 1:1 a 4:1, avšak typická západná strava často dosahuje pomer až 20:1.

Návrat k vyváženejšiemu príjmu omega-6 a omega-3 mastných kyselín predstavuje zásadný krok v prevencii zápalových stavov. Navyše, pravidelný príjem omega-3 mastných kyselín preukázateľne podporuje dlhovekosť.

Bajer ďalej upozorňuje, že hoci máme prístup k širokej škále sezónnych a lokálnych potravín, ich spotreba zostáva žalostne nízka. Odporúčaných 400 g ovocia a zeleniny denne konzumuje iba 12 % Slovákov, zatiaľ čo 40 % populácie neprijme ani jeden kus za deň.

„Lokálne a sezónne ovocie a zelenina, množstvo strukovín (polievky, nátierky, kaše), pohánka, kvalitné mliečne potraviny, vajíčka, sladkovodné ryby, celozrnné obilninové kaše, bryndza, kapusta. Máme tu toho veľa dobrého,“ podotýka Bajer.

Nejde o zákazy, ale o pravidelnosť a množstvo

Pri tradičných slovenských jedlách, ako sú bryndzové halušky, nie je riešením ich vylúčenie z jedálnička, ale úprava zloženia a spôsobu prípravy. „Halušky si viem spraviť zmiešaním bryndze s cottage syrom, čím získam menej tučný, ale bielkovinovo výdatnejší variant,“ hovorí Bajer.

Nie je dôležité len to, čo jeme, ale aj ako, koľko a s čím. „Poviem príklad – zoberiem si najkvalitnejší celozrnný kváskový domáci remeselný chlieb, natriem naň 5 deka masla, pridám údenú salámu a žiadnu zeleninu. Vedľa toho dám obyčajný biely rožok, no natriem ho strukovinovo-tuniakovou nátierkou a pridám k nemu poriadnu dávku zeleniny. Ktorý tanier bude zdravší? Vždy je to o okolnostiach,“ vysvetľuje Bajer.

Zároveň zdôrazňuje: „Žiadne jedlo nie je zakázané a žiadne by sme nemali jesť s výčitkami. Ide len o pravidelnosť konzumácie a množstvo porcií.“ Ak teda do našich tradičných jedál pridáme viac zeleniny či celozrnných obilnín a budeme ich konzumovať s mierou, môžu mať miesto aj v strave zameranej na dlhovekosť.

Za základ jedálnička podporujúceho zdravie považuje Bajer tradičné raňajkové kaše. „Moja prababka ich jedávala pravidelne. Dnes však z jedálničkov ustupujú a nahrádzajú ich spracované, instantné verzie plné cukru, ktoré sa len tvária zdravo,“ dodáva.

Výskum publikovaný v British Journal of Nutrition potvrdzuje, že pravidelná konzumácia celých obilnín – ako ovsené vločky, pohánka či pšeno – sa spája s nižším rizikom srdcovo-cievnych ochorení a predĺžením života. Aj malé, ale dôsledné zmeny teda dokážu zlepšiť kvalitu života a predĺžiť jeho aktívnu fázu.

Čítajte viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: MUDr. Boris Bajer, PhD., British Journal of Nutrition

Najnovšie videá

Trendové videá