Cena gastrolístkov sa zmení. Od júna bude platiť nová cena

  • Gastrolísky majú mnohé plusy, ale aj poriadne mínusy.
  • Vláda sa ich však zrušiť vôbec nechystá
  • Práve naopak, ich cena od júna porastie, predpokladá ministerstvo práce
gastrolístky
flickr.com
  • Gastrolísky majú mnohé plusy, ale aj poriadne mínusy.
  • Vláda sa ich však zrušiť vôbec nechystá
  • Práve naopak, ich cena od júna porastie, predpokladá ministerstvo práce

Gastrolístky sú predmetom diskusií už pekných pár rokov. Jedna strana ich považuje za fantastickú vec, ale tá druhá tvrdí, že majú skôr negatíva a nič pozitívne neprinášajú. Podľa kritikov na gastrolístkoch zarábajú predovšetkým firmy, ktoré ich vydávajú. Zamestnávateľ totiž pri nákupe platí vydavateľovi o niekoľko percent naviac. Okrem toho zamestnanci mnohokrát gastrolístky nevyužívajú na účel, na ktorý sú určené, čo je vlastne teplé jedlo, ale nakupujú za ne tovar v obchodoch.

Vďaka gastrolístkom majú reštaurácie vyšší počet stravníkov. To tvrdia vydavatelia stravných lístkov. Niektoré reštaurácie sa však bránia. Práve kvôli nízkej cene lístkov musia poriadne improvizovať, aby v danej cene dokázali pripraviť plnohodnotný obed. Preto majú často tieto obedy nižšiu kvalitu prípadne porcie. Šetrenie sa jednoducho musí niekde prejaviť. Okrem toho platia reštaurácie vydavateľom provízie vo výške 5 – 7 %.

Gastrolístky zneužívajú dokonca aj niektoré reštaurácie, ktoré ich od stravníka prevezmú a následne ich využívajú na nákup surovín v supermarketoch. Pravdepodobne pre tieto a ešte ďalšie benefity gastrolístky bodujú u zamestnancov, samotných vydavateľov a niektorých reštaurácií. Až 8 8% ľudí gastrolístky víta a má ich v obľube. Vláda preto stravné lístky vôbec nezrušila a ani sa to nechystá urobiť. Práve naopak, ministerstvo práce plánuje v najbližších mesiacoch zdvihnutie ich ceny zo súčasných 3,38 eura na 3,60 eura. Dôvod zdvihnutia ceny je úplne jednoduchý.

Posledné zvýšenie prebehlo v roku 2016

Cena gastrolístkov sa odvíja od nárastu cien jedál a nápojov. Štatistický úrad tieto výkyvy sleduje, a ak cena za vybrané jedla prekoná hranicu 5 %, tak sa navýši aj cena stravných lístkov. Táto hranica bola prekonaná v januári tohto roka. V tom čase bol kumulovaný index jedál a nealko nápojov vo výške 105,1 %, čo je nárast o 5,1 %. Nové opatrenie nie je zatiaľ zapracované do Zbierky zákonov. Návrh má podobu predbežnej informácie a svoj názor bude môcť vyjadriť aj samotná verejnosť. Návrh musí následne schváliť vláda.

Zmena nadobudne platnosť v prvý deň nasledujúceho mesiaca po tom, čo bude návrh zapracovaný do Zbierky zákonov. Na zvýšenie množstva peňazí na jedlo sa môžu tešiť aj majitelia stravovacích kariet, kde sa zmení výška stravného na jeden deň v prípade, že mal zamestnanec sumu na stravné v minimálnej výške. Jednu z výhod, ktoré by malo súčasné navýšenie mať, je zaokrúhlená cena, takže výslednú sumu bude omnoho jednoduchšie spočítať pri použití viacerých lístkov.

Zamestnávatelia musia podľa zákona zaplatiť minimálne 55 % z ceny gastrolístka. V prípade ceny 3,60 eura by mali spoločnosti prispievať minimálne sumou 1,98 eura. Zvyšok si doplatí zamestnanec z vlastného vrecka. Treba však pripomenúť, že mnoho zamestnávateľov prispieva ešte vyššími sumami, ako je dané zákonom. Niekedy uhradia až 100 % ceny gastrolístka. Stravné lístky sú na Slovensku rozšírené už od roku 1991 a tešia sa veľkej popularite. Využíva ich viac ako 800 000 ľudí.

zdroj: pravda.sk , aktuality.sk , iness.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech