Toto je 7 streetfodov, kde sa naješ kvalitne a za prijateľné ceny

  • Burgre, hot dogy, hranolky. Tieto typické street foodové jedlá sa na nás hrnú zo všetkých strán
  • Milovníci pouličného jedla už iste zistili, že nie všetko, čo dobre vyzerá, je aj kvalitné a chutné
  • Šikovní Slováci, pre ktorých je jedlo vášňou, dokazujú, že aj u nás sa dá najesť kvalitne a za priateľské ceny
Unsplash
  • Burgre, hot dogy, hranolky. Tieto typické street foodové jedlá sa na nás hrnú zo všetkých strán
  • Milovníci pouličného jedla už iste zistili, že nie všetko, čo dobre vyzerá, je aj kvalitné a chutné
  • Šikovní Slováci, pre ktorých je jedlo vášňou, dokazujú, že aj u nás sa dá najesť kvalitne a za priateľské ceny

Bratislavská street foodová scéna sa za posledné roky vyšvihla na vysokú úroveň. V našom hlavnom meste každoročne pribúdajú nové prevádzky, kde vám naservírujú vynikajúce jedlo za priateľské ceny. Ako však rozlíšiť kvalitný street food od obyčajného nezdravého fast foodu? V tomto článku vám predstavíme osem bratislavských prevádzok, ktoré to s pouličným jedlom myslia naozaj vážne.

Grizzly Tacos

Každý milovník mexickej kuchyne vám povie, že v Grizzly Tacos ochutnáte to najlepšie tacos v Bratislave. Za drobnou prevádzkou na Mariánskej ulici stoja súrodenci Peter a Lucia. Pripravia vám tam skvelé tacos či burrito z domácej kukuričnej placky s plnkou podľa tvojho výberu. Naje sa tu mäsožravec milujúci pulled pork, ale aj vegán, ktorý si rád pochutná napríklad na náplni zo sladkých zemiakov a cukety. Ceny sa tu pohybujú od 4,50 do 6 eur.


Vegan kiosk

Ak si vegetarián alebo vegán a hľadáš street food, nič lepšie ako Vegan kiosk v našom hlavnom meste nenájdeš. Stánok stojaci na Kamennom námestí majú na starosti kamaráti Axel a Anton, ktorým v Bratislave chýbalo kvalitné vegánske pouličné jedlo, a tak si jedného dňa otvorili vlastnú street foodovú prevádzku. Všetko, čo u nich ochutnáš, je robené úprimne, s vášňou a láskou ku zvieratám.

Namiesto mäsa používajú strukovinové placky, tofu, tempeh či vegánske syry a ponuku pravidelné obmieňajú. Najobľúbenejší je classic vegan burger za päť eur (majú aj double verziu pre extrémne hladných ľudí), či lacnejší, no rovnako sýty veg dog a wrap. V chladných mesiacoch si pochutnáš na vegánskych polievkach a na milovníkov sladkého čaká vynikajúci banana bread.


Burger bar

Väčšina gurmánov by tento nenápadný “stánok” prešlo bez povšimnutia. Určite by si ho nenašiel na potulkách po Starom meste. Stojí na rušnej Továrenskej ulici neďaleko Mlynských nív v blízkosti administratívnych budov. Je to však miesto, o ktorom vie každý bratislavský fajnšmeker, ktorý nedá dopustiť na fantastické burgre za príjemnú cenu. V tomto prípade naozaj ide o ideálny pomer kvality a ceny.

Za jeden burger zo 100% hovädzieho mäsa, podávaného v kváskovej žemli s čerstvou zeleninou a majonézou, zaplatíš 6,50 eur (za vegetariánsky 5,50 eur). Čakaj špeciality ako chorizo hovädzí/kurací burger, nivový veggie burger, hermelínové špeciály či rôzne šaláty. Avšak, oplatí sa prísť skôr, inak sa vám môže stať, že hodinu pred zatváracou dobou ti zvýši akurát tak rajčina.


Barskde

Kto neochutnal najlepší pastrami sendvič v meste, nie je skutočný milovník mäsa. Základom pastrami sendviču sú plátky konzervovaného hovädzieho mäsa, uložené medzi krajcami opečeného chleba, podávané s kyslými uhorkami. Street food Barskde funguje vďaka dvom študentom už niekoľko rokov a žne úspech, kdekoľvek sa objaví. Začali pohyblivým prívesom, neskôr pokračovali prevádzkou na Sedlárskej ulici v centre Bratislavy, a dnes ich street food nájdeš aj v nákupných centrách Aupark a Eurovea. Ich foodtruck môžeš vídať aj hudobných festivaloch či rôznych pouličných akciách.


NYC Corner

Obľúbený stánok s hot dogmi patrí už medzi overené stálice bratislavskej street foodovej scény. Za jeho vznikom stojí Oto Kóňa, podnikateľ a zakladateľ nemenej úspešnej siete prevádzok s hamburgermi Regal Burger. Ten sa v roku 2016 rozhodol priniesť Bratislavčanom kvalitné hot dogy za prijateľné ceny, čím trafil do čierneho. Základom sú párky z viac ako 90% mäsa, čerstvé rožky priamo od pekára a dressingy od výmyslu sveta. Napriek tomu, že od svojho vzniku zvýšili ceny, na svoje obľúbené “blue cheese” a “bacon cheese” hot dogy stoja aj dnes zástupy ľudí.


Ty Somaru

Heslom tejto prevádzky je: “Dobré mexické jedlo a zlý humor.” Majiteľov Kuba Jurkoviča a Jakuba Ptačina inšpiroval výlet do Mexika a vlastnú prevádzku napokon rozbehli bez akýchkoľvek predošlých skúseností s gastrom. Prázdny výklad Tesca na Kamennom námestí pretvorili na štýlový podnik s burritami a quesadillami, a zákazníci im začali okamžite pribúdať. Okrem štipľavého humoru ľudí lákajú aj na štipľavé omáčky a originálne nápoje. Za mäsovú či vegánsku quesadillu zaplatíš šesť eur.


Bratislavský trdelník

Novinkou, o ktorej sa zatiaľ veľmi nehovorí, je šikovne skrytá prevádzka vo dvore Laurinskej ulice, v ktorej vám naservírujú trdelník “na úrovni”. Jej majiteľ Marcel chcel Bratislavčanom ponúknuť kvalitnejšiu a zdravšiu verziu tejto skalickej delikatesy. Namiesto bravčovej masti používa kokosový olej a okrem obľúbeného škoricového či orechového trdelníka, pečie aj parmezánový s chilli či tekvicový. Trdelník si môžeš zobrať buď so sebou, alebo si ho vychutnať priamo v prevádzke, nakrájaný na kolieska s omáčkami, pohárom vínka či horúcou čokoládou.


Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá