Lucas a Barbara sa presťahovali z Buenos Aires na Slovensko. Tu ľudia šalejú z ich fantastického empanadas

  • Životní, ale aj podnikateľskí partneri Lucas a Barbara, vymenili život v Latinskej Amerike za Bratislavu
  • V našom hlavnom meste sa rozhodli rozbehnúť biznis s niečím, čo im ide výnimočne dobre, a v našich končinách sa hľadá ťažko
  • Priniesli sem kus Latinskej Ameriky, vďaka ponuke ich klasickej pochúťky s názvom empanadas
lat-1090x610
Latinas
  • Životní, ale aj podnikateľskí partneri Lucas a Barbara, vymenili život v Latinskej Amerike za Bratislavu
  • V našom hlavnom meste sa rozhodli rozbehnúť biznis s niečím, čo im ide výnimočne dobre, a v našich končinách sa hľadá ťažko
  • Priniesli sem kus Latinskej Ameriky, vďaka ponuke ich klasickej pochúťky s názvom empanadas

Počul si už o malej rodinnej značke Latinas? Stoja za ňou dvaja nadšenci latinskoamerickej kuchyne, ktorí sa ju rozhodli sprostredkovať aj Slovákom. 

Za týmto projektom stojí mladý sympatický pár, ktorý tvorí Lucas Martinez Tanoira z argentínskeho Buenos Aires a Barbara Lima, pôvodom z brazílskeho Sao Paulo. Na Slovensko, konkrétne do Bratislavy, prišli potom, ako sa sem rozhodla z pracovných dôvodov presťahovať Barbarina rodina. 

Argentínu vymenil za Slovensko

Prvotný nápad na založenie projektu Latinas s ponukou klasickej pochúťky empanadas mal Lucas. Tento mladík však nie je v gastro biznise žiadnym nováčikom, vareniu sa venuje už 13 rokov. Tri roky pracoval ako kuchár pre prestížny Four Seasons Hotel v Buenos Aires. Okrem toho pôsobil aj v rámci pár ďalších malých biznisov v Argentíne.

V Bratislave sa stal šéfom v známom steak house El Gaucho. Jeho priateľa Barbara je študentkou odboru European Studies na Univerzite Komenského. Mladá Brazílčanka popri štúdiu taktiež brigáduje a počas jej voľného času sa venuje správe sociálnych sietí a marketingu Latinas.

„Sme skutočne vďační za to, že nás Slovensko ako krajina prijalo. Kvalita života je tu dobrá, a je možné ju ďalej rozvíjať. Aj rytmus života je tu oveľa pomalší ako v našich domovských krajinách, tam ľudia žijú rýchlo a idú s dobou. Naopak, na Slovensku si ľudia dávajú na čas, čo so sebou prináša benefity, ale aj negatíva,“ opisujú.

Vybudovali jediný salaš na západnom Slovensku, ich poctivá kuchyňa láka tisíce ľudí z celej krajiny

Problémom je najmä jazyk

Lucas a Barbara priznávajú, že presadiť sa v slovenskom gastro biznise, ešte k tomu počas pandémie, nebolo vôbec jednoduché.

„Väčšinu času stále zápasíme s komunikáciou v slovenčine. Rozhodnutie vybudovať firmu počas covidovej éry ovplyvnilo aj veľa našich rozhodnutí, ale veríme, že sa nám z nich podarí vyťažiť čo možno najviac. Čo sa týka Slovákov, sú skutočne vnímaví a láskaví, od začiatku sme dostávali veľkú podporu od podnikateľov z iných segmentov, dokonca nám pomohli urobiť prvé kroky,“ hovorí o začiatkoch podnikania Lucas.

zdroj: Latinas

„Z pandémie sa nám podarilo vyťažiť maximum, bol to dobrý spôsob, ako naštartovať Latinas. Mohli sme sa viac sústrediť na produkt, nakoľko ponúkame len rozvoz. Samozrejme očakávame, že sa to čoskoro skončí, aby sme mohli ďalej napredovať,“ dopĺňa Barbara.

Tím Latinas si momentálne prenajíma kuchyňu reštaurácie na Mlynských Nivách v Twin City. Prezradili nám, že premýšľali aj nad otvorením pojazdného street-foodu. Aktuálne je však ich hlavným cieľom otvoriť si vlastnú prevádzku reštaurácie, kam si ľudia budú môcť prísť vychutnať príjemnú latinskoamerickú hudbu a jedlo.

zdroj: Latinas

Aj keď podnikanie na Slovensku má pre cudzincov veľa nástrah, empanadas od Latinas si mnoho ľudí v Bratislave doslova zamilovalo. Ak by si nevedel, empanadas je pokrm, ktorý je tradičnou súčasťou latinskoamerickej kultúry.

Pripravuje sa v rôznych variáciách, v závislosti od danej krajiny. Lucas nám priblížil, že táto pochúťka je pre ľudí z Latinskej Ameriky tým, čím sú pre Slovákov bryndzové halušky.

„Momentálne nie je na Slovensku jednoduché natrafiť na empanadas. Práve preto sme sa túto tradičnú pochúťku rozhodli priniesť aj sem. V budúcnosti plánujeme rozšírenie ponuky o ďalšie latinskoamerické špeciality. Hlavným cieľom je, aby sa ľudia v našej budúcej reštaurácii cítili, akoby práve boli v Latinskej Amerike,“ hovorí Lucas.

Obľúbená reštaurácia Bratislavčanov po dlhých rokoch definitívne končí, zložila ju korona

Tajomstvo pravých empanadas

Empanadas sa pripravujú z jednoduchého cesta, ktoré sa vyrába z múky, masla, vody a soli. Plnené sú rôznymi príchuťami, natrafíš na hovädzie, kuracie, ale aj vegetariánske.

„Každá empanada má iný vzhľad, aby ich bolo ľahšie rozpoznať. Podľa preferencii zákazníka môžu byť pečené alebo vyprážané,“ objasňuje.

zdroj: Latinas

Podľa Lucasa je pri príprave empanadas najdôležitejšie, aby človek vedel, ako vypracovať cesto, nakoľko je najdôležitejšou súčasťou tejto pochúťky. „Je jemné, takže pri pridávaní plnky musíte mať istotu, že nepraskne, a bude aj dobre vyzerať.“

Každá krajina v Latinskej Amerike má svoju vlastnú verziu a všetky sú podľa Lucasa úžasné. „My sa zameriavame na argentínske empanadas, ale neexistuje spôsob, ako zmerať, ktorá z nich je najlepšia, všetky sú dobré. V Argentíne patria medzi tie najlepšie tie z bistra Tucumane. Sú plnené hovädzím mäsom, ktoré sa v ústach doslova rozplýva,“ opisuje.

zdroj: Latinas

Aj keď mäsové empanadas majú svoje čaro, narastajúci počet vegetariánov a vegánov vplýva aj na ponuku jedál od Latinas. „Snažíme sa prispôsobovať plnky empanadas tak, aby si na nich pochutnali aj vegetariáni a v súčasnosti skúšame už aj vegánske varianty.“

Momentálnym bestsellerom v Latinas je Empanada s karamelizovanou cibuľkou, ktorej sa predáva bezkonkurenčne najviac, a ľudia ju podľa Lucasa milujú.

Poriadny záujem je aj o hovädzie empanadas, ktoré sú podľa Lucasa na dobrej ceste stať sa top produktom ponuky Latinas. Barbara približuje, že v silný deň predajú aj 150 empanadas, pričom jednu predávajú za 2 eurá. Kombo s deviatimi dostaneš za 16 eur.

Slováci majú dobrú chuť 

Aj keď mnoho majiteľov reštaurácií je toho názoru, že na Slovensku je potrebné o zákazníka bojovať najmä cenou a veľkosťou porcie, Lucas a Barbara majú rozdielnu skúsenosť. „Slovenská gastro scéna rýchlo rastie, na trhu je dostatok priestoru pre všetkých, drahších aj lacnejších,“ tvrdia.

Jedlo na Slovensku ako také je podľa Lucasa vynikajúce, a reštaurácie ho stále vylepšujú a objavujú nové chute. „Avšak ešte vždy tu chýba rozmanitosť. Slováci vedia oceniť kvalitné jedlo, majú skutočne dobrú chuť aj čo sa týka latinskoamerických jedál. Aj preto bolo jednoduché prispôsobiť sa ich gustu,“ konštatuje.

Aj keď Latinas momentálne fungujú výlučne formou rozvozu cez Wolt, do budúcna sú odhodlaní expandovať aj do iných slovenských miest. 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech