Francúzi si nevedia vynachváliť exkluzívny syr zo Slovenska. Na farme ho začali vyrábať z núdze

  • Rodina Hliadlovských učí ľudí ako si správne vychutnať syr do poslednej omrvinky
  • Na ich rodinnej farme Braunvieh vyrábajú ako jediní na Slovensku syr, ktorý sa neje, ale degustuje
 srcset
Braunvieh Mliečna Farma
  • Rodina Hliadlovských učí ľudí ako si správne vychutnať syr do poslednej omrvinky
  • Na ich rodinnej farme Braunvieh vyrábajú ako jediní na Slovensku syr, ktorý sa neje, ale degustuje

Ak sa ocitneš v Slovenskej Ľupči, určite sa ti oplatí zablúdiť do Podbarišťa. Práve tam sa nachádza Mliečna farma Braunvieh rodiny Hiadlovských, na ktorej už niekoľko rokov vyrábajú syr podobný talianskemu parmezánu. Syr, ktorý nazvali Hiadlovec, začali vyrábať v roku 2008, pravdupovediac, z núdze. Vtedy totiž klesla výkupná cena mlieka na pár centov za liter a oni by z toho nevyžili.

Recept vymýšľali systémom pokus – omyl. Mali síce nejaký základ, no vyvíjali ho niekoľko rokov. Prvé syry boli tvrdé ako skala a nikdy poriadne nevedeli, čo z toho bude. Ich postupy si vždy zapisovali, až nakoniec vykreovali vlastnú receptúru. Dnes denne tak vyrobia aj 20 kilogramov syra troch druhov.

Hiadlovec zo Slovenskej Ľupče je na Slovensku jediný svojho druhu. Podobný syr môžeš ochutnať len v syrových veľmociach, akými sú Francúzsko, Španielsko či Taliansko. Cena sa pohybuje od pätnásť do tridsať eur za kilogram a závisí od jeho typu. Na naše pomery je to nadštandardná cena, avšak výroba si vyžaduje zvýšenú starostlivosť kvôli najvyššej kvalite. Hoci ešte všetci Slováci ich syr nepoznajú, Hiadlovskí si začínajú vytvárať vlastnú syrovú sieť.

Slovenský syr učaroval Francúzom

„Manželka bola nedávno vo Francúzsku reprezentovať Banskobystrický geomontánny park s naším syrom. Boli tam aj Taliani, Maďari, Holanďania a náš Hiadlovec bol napokon vyhlásený za exkluzívny. Francúzi, čo ho koštovali, sa aj vrátili a dali si ešte raz. Aj k nám na farmu pravidelne chodí jeden Rakúšan, aby si nakúpil do zásoby,“ hovorí jeden z majiteľov pre Bystrické noviny.

Hiadlovskí sa pravidelne zúčastňujú aj syrárskych veľtrhov, kde sa zvyknú stretávať syrári z celého Slovenska. Spoločne tu dávajú na stôl toľko syra, že by v supermarketoch zaplnili hneď niekoľko chladiacich boxov. Pritom väčšina syrov, ktoré dnes v obchodoch vidíme, pochádza zo zahraničia, čo je hanba. Ak by pritom v reťazcoch dostávali príležitosť aj miestni výrobcovia, tak ako sa to robí aj v iných krajinách, veci by sa mohli zásadne pohnúť dopredu a domáci farmári by mohli prosperovať a nie rátať každý cent. Bez podpory to však majú výrobcovia u nás veľmi ťažké.

Aj všetky prestavby a technológie si Hiadlovskí platia z vlastných peňazí či úverov.„Nedávno som si uvedomila, že už dvadsať rokov som nedostala výplatu,“ hovorí Iveta Hiadlovská. Aj napriek tomu, že od štátu nedostali ani cent v podobe dotácií a nepochodili ani so žiadosťou o príspevok z európskych fondov, majú smelé plány. Chystajú sa začať s výrobou podobných syrov aj z ovčieho mlieka, pomaly budujú penzión s reštauráciou a degustačnou miestnosťou.

Zdroje: bystrickenoviny.sk, Facebook/ Braunvieh Mliečna Farma

Najnovšie video