Malá obec na Slovensku ukrýva dom, ktorý je hotovým architektonickým skvostom

  • Ak architekt robí pre seba alebo pre svojich blízkych, je to asi to najťažšie zadanie
  • Na druhej strane, má možnosť slobodne prejaviť svoju osobnosť a vlastné názory na kvalitné bývanie
zdroj: Tomáš Manina
  • Ak architekt robí pre seba alebo pre svojich blízkych, je to asi to najťažšie zadanie
  • Na druhej strane, má možnosť slobodne prejaviť svoju osobnosť a vlastné názory na kvalitné bývanie
Podľa článku od autora Štefan Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Peter Štercel, Ing. arch. Andrej Švec, Spolupráca: Ing. Ondrej Klučár, Ing. Andrea Prievalská

Pozemok sa nachádza v centre malej obce Veľké Úľany na juhozápadnom Slovensku. Parcela je špecifická svojím nepravidelným zužujúcim sa tvarom. Svojou polohou zasahuje do ochrannej zóny dôležitej obecnej pamiatky (kalvárie) s vysokým porastom.

zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina

Koncepcia návrhu vychádza zo zachovania pôvodnej atmosféry pozemku v čo najväčšej miere. Hmota rodinného domu vychádza z tradičného tvaru domu umiestneného medzi existujúce stromy. Snaha o symbiózu s existujúcou zeleňou vyústila do spojenia plochej a šikmej strechy. Dvojpodlažná stavba zámerne rešpektuje uličnú líniu, pričom svojou polohou si otvára výhľad na celý pozemok. Prudší spád strechy smerom na juh podporuje ľahkosť záhrady a vytvára jej príjemné pozadie. Ľudská mierka priniesla do záhrady vzdušnosť, naopak objekt ju pri vstupe potláča a pôsobí menej osobne, no stále atraktívne.

zdroj: Tomáš Manina

Rodinný dom sa navrhoval s otvorenou dispozíciou komfortne pre maximálne 4 člennú rodinu. Na prízemí sa nachádza predsieň prístupná priamo z úrovne parkovacieho státia pre automobily (zatrávňovacia dlažba). Hneď po vstupe sa ponúka priehľad do záhrady cez obývaciu izbu a veľké presklenia. Hygiena s WC tvorí najsevernejší cíp objektu, pričom sa k nej vstupuje chodbou so šatníkom a technickým vybavením.

Priestor dennej časti je čiastočne vizuálne rozdelený hmotou schodiska. Jedáleň s kuchyňou a obývacou izbou tvorí jeden prevádzkový kruh na ktorého obvode sa nachádza najsilnejší architektonický prvok: prepojenie exteriéru a interiéru. Otvorenie spálne do priestoru dodáva časti domu vzdušnosť. Poschodie slúži ako nočná zóna domu s dvomi samostatnými izbami.

Z dennej časti sa vychádza na terasu a do záhrady. Záhrada je navrhnutá v kontexte okrasných a úžitkových rastlín. Výberu a výsadbe záhrady, ako aj ošetreniu existujúcich stromov sa venovala značná pozornosť pri realizácii.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

Stavebné riešenie objektu len dopĺňa pôvodnú myšlienku zachovania existujúcich stromov.
Objekt je založený na železobétonovej základovej doske s použitím tepelnej izolácie penového skla, aby neporušil koreňovú sústavu pod domom a mohla sa tak zachovať pôvodná vysoká zeleň na pozemku. V interiéri aj exteriéri sa vo výraznej miere použili len materiály vo svojej prirodzenej podobe ako drevo, kameň, oceľ, betón. Akcentácia vstupnej a dvornej fasády sa docielila dreveným obkladom, ktorý je ponechaný prirodzenej oxidácií. Oplotenie sa riešilo len v časti záhrady do výšky „lakťa“, pričom sa kombinovali plné plochy gabiónu s výplňou s prázdnymi.

Objekt pôsobí malo, kompaktne a využíva pôvodné stromy pre zachovanie príjemnej klímy v interiéri a blízkom okolí stavby. Prelínanie exteriéru a interiéru sa vďaka otvorenej dispozícií docielilo v celej stavbe.

zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina
zdroj: Tomáš Manina

Na záver pridávame aj videoprehliadku domu a jeho okolia:

 

zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video