Manželia z Veľkého Kýru založili naozaj pikantný biznis, stoja za slovenskou čili farmou

Linda Cebrová / 12. apríla 2017 / Zo Slovenska

zdroj: facebook.com/Chillihell

Široký výber pikantných dobrôt z tejto farmy ťa určite príjemne prekvapí. Najmä, keď sú všetky vyrobené z vlastnej úrody štipľavých papričiek vypestovaných priamo na čili farme neďaleko Nitry.

Možno patríš aj ty do skupiny ľudí, ktorí sa pustili do takzvaného bytového poľnohospodárstva. Mať na parapete v kvetináči zasadenú pažítku, bazalku alebo čili zvládne zrejme väčšina z nás. Vieš si však predstaviť, že by sa z tvojej nevinnej záľuby v bylinkách vykľul prosperujúci rodinný biznis?

foto:facebook.com/Chillihell

Máriu Pavlíkovú s manželom odjakživa bavilo pestovanie čili, ktoré sa nakoniec stalo aj ich najväčším hobby. Keďže obaja milujú čilli papričky, najskôr sa ich rozhodli pestovať pre vlastnú spotrebu. Časom sa však ich úroda začala zväčšovať, preto začali čili rozdávať aj priateľom. Dnes už tejto záľube venujú väčšinu svojho času a plody ich práce si môžeš kúpiť na ich stránke Chilli Hell.

foto:facebook.com/Chillihell

Tým, že mladý pár chcel odjakživa robiť niečo, čo ich baví, nebol dôvod prečo neurobiť z ich najväčšej záľuby zároveň aj prácu. Časom sa im podarilo založiť unikátnu Slovenskú čili farmu. Okrem najpálivejších odrôd zapísaných v Guinessovej knihe rekordov tu pestujú aj rôzne chuťovo a tvarovo zaujímavé druhy.

foto:Instagram/Chilli Hell

Farma sa nachádza na južnom Slovensku v malom meste Veľký Kýr. Ich pestovanie je špecifické najmä tým, že takmer všetky odrody čili papričiek pochádzajú z exotických oblastí, ako India, Karibik, Mexiko, ale aj Afrika.

foto:facebook.com/Chillihell

Pestovať čili papričky vo veľkom však nie je med lízať. Ak chcú zožať dokonalú úrodu tej najvyššej kvality, je potrebné rastlinám vytvoriť podobné podmienky ako majú vo svojej domovine. Najnáročnejším obdobím sa preto stáva zima a skoré jarné mesiace. Nie je totiž veľmi jednoduché vytvoriť podmienky ako v Mexiku, keď u nás teplota klesá pod bod mrazu.

foto:facebook.com/Chillihell

„Našou vášňou je nielen pestovanie najpálivejších odrôd, ale aj iných, chuťovo či tvarovo zaujímavých kúskov. Preto každý rok pribudnú do našej zbierky nové odrody. Vlani sme ich pestovali viac ako 70. Čo však vôbec ešte nie je veľa v porovnaní s tým, že na svete ich existuje niekoľko tisíc,“ prezradili manželia.  

Trend bio pestovania sa našťastie rozmohol aj na Slovensku. Mnoho z nás si radšej nejaký ten cent priplatia a kúpia si namiesto cesnaku z južnej Číny ten od deduška na miestnom trhu. Ekologické pestovanie neobchádza ani slovenskú čili farmu. Všetky výrobky, ktoré opustia jej brány, sú vypestované aj spracované bez použitia pesticídov.

foto:facebook.com/Chillihell

V Chilli Hell portfóliu sa bude vyžívať každý milovník štipľavého. Nájdeš tu domáce čili omáčky, zavárané aj sušené čili rôznych odrôd. Všetky výrobky sú domácej výroby, bez použitia umelých farbív či konzervantov.

Pridať komentár (0)