Martin zainvestoval 400-tisíc eur do svojej pizzerie v Lučenci: „Zákazníkom som uvaril špagety aj o 2:00 nad ránom“

  • Začínal s otcom, dnes ponúka neapolské pizze, na ktoré ľudia nedajú dopustiť
  • Martin Bari hovorí otvorene o realite podnikania v gastre
Martin Bari
Ristorante Romantik
  • Začínal s otcom, dnes ponúka neapolské pizze, na ktoré ľudia nedajú dopustiť
  • Martin Bari hovorí otvorene o realite podnikania v gastre

Gastronómia ako taká očarila Martina Bariho už počas štúdií na strednej škole. Práve v tom období sa dostal na zahraničnú stáž do bavorského Nemecka. Táto skúsenosť ho podľa jeho slov výrazne obohatila a zároveň nasmerovala jeho ďalší profesijný život. „Presne som vedel, kadiaľ sa môj profesijný život bude uberať,“ hovorí s istotou.

Kľúčovým momentom v jeho kulinárskej dráhe bolo desaťročné pôsobenie v talianskej komunite. Taliansko, jeho kultúra aj jazyk ho oslovili. Aj preto sa rozhodol do Lučenca vrátiť a priniesť sem kúsok stredomorskej krajiny.

A tak sa zrodila myšlienka vytvoriť miesto, ktoré by návštevníkom ponúklo nielen autentickú taliansku kuchyňu, ale aj atmosféru, ktorá ich na chvíľu prenesie do krajiny vína, slnka a pomalého života.

Spoločný začiatok s otcom

Písal sa rok 2008, keď Martin Bari spolu so svojím otcom začali podnikať. „Začal som podnikať s mojím tatkom, ktorý bol pre mňa obrovským vzorom. Verili sme si navzájom a boli jeden druhému oporou v biznise aj v súkromí,“ spomína. Ich podnikateľské začiatky však neboli jednoduché. Rozhodli sa kúpiť už existujúci podnik, ktorý si vyžadoval množstvo práce.

„Bola to skôr sídlisková pizzeria so zmiešanou klientelou a tiež ponukou jedál,“ opisuje stav, v akom podnik prebrali. Postupne zavádzali nové formy fungovania, zmodernizovali interiér aj kuchyňu a zamestnali kvalifikovaný personál. Po určitom čase urobili rozhodný krok: urobili hrubú čiaru za starým Romantikom a dali mu úplne novú tvár.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ristorante Romantik (@ristoranteromantik)

Po siedmich rokoch spoločného pôsobenia a viacerých úspechoch však prišla rana, na ktorú sa nedá pripraviť. Martinov otec po ťažkej chorobe zomrel a pred ním stála najväčšia výzva – pokračovať. „Musel som sa stať ešte silnejším než kedykoľvek predtým,“ priznáva. Práve v tomto období sa ukázala jeho odhodlanosť a schopnosť postaviť sa výzvam čelom.

Čo robí Romantik výnimočným

Ristorante Romantik sa v Lučenci neodlišuje len kuchyňou. Martin Bari kladie dôraz najmä na osobný prístup. „Veľmi rád sa ako majiteľ pristavím pri stole, prehodím pár slov, prípadne nášmu hosťovi odporučím a pomôžem s výberom vína či dezertu,“ vysvetľuje. Hostia sú podľa neho zvedaví a oceňujú, keď im personál vysvetlí, ako sa pripravuje jedlo alebo akou technikou bolo spracované.

unnamed-5
zdroj: Ristorante Romantik

Zákazníkom hovoria aj o tom, ako si každé ráno pripravujú vlastný čerstvo upečený chlieb. „Je to celkom zábava… ostávame ale vždy prirodzení a našou prioritou je hlavne to, aby sa u nás hosť cítil skutočne dobre a užil si celkovú atmosféru podniku,“ dodáva s úsmevom. Podľa neho by návšteva reštaurácie mala byť zážitkom.

Investícia 400-tisíc eur do atmosféry, ktorá prináša návratnosť

Hoci Martin Bari začal v Romantiku podnikať v roku 2008, história samotného podniku siaha až do roku 1993. „Chodieval som sem ako malý zvedavý chlapec na pizzu,“ spomína. Aj preto vnímal potrebu zásadnej zmeny ako niečo nevyhnutné. Po rokoch len čiastočných úprav prišiel zásadný krok – úplný redizajn.

Pred tromi rokmi sa spolu s tímom rozhodol osloviť architektov zo spoločnosti Neopolis. Zadanie bolo podľa neho jasné. „Čisté línie, moderný a svieži vzhľad a použitie svetlého dreva v kombinácii s modernými prvkami.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ristorante Romantik (@ristoranteromantik)

Celková investícia do tejto transformácie prekročila sumu 400-tisíc eur. Martin sa na to však pozerá pragmaticky a optimisticky zároveň: „Hovorí sa, že investícia s návratnosťou do piatich rokov je dobrá investícia, tak ja pevne verím, že sa nám to podarí.“

Optimalizácia ako nevyhnutnosť v meniacich sa časoch

V čase najväčšieho rozmachu mal podnik viac ako 20 členov tímu. Táto doba je však podľa Martina nenávratne preč. V súčasnosti sa zameriavajú na zefektívnenie výkonu. „Tomu sme prispôsobili otváracie hodiny a aj počet zamestnancov,“ vysvetľuje. Optimalizácia sa však netýka len ľudí. Dôležitými sú aj náklady na energie a ceny vstupných surovín.

image8
zdroj: Ristorante Romantik

„Snažíme sa vždy vyrokovať tú najlepšiu cenu, častokrát aj priamo od výrobcu,“ dodáva. Tento prístup im umožňuje držať náklady pod kontrolou, čo je pri rastúcich cenách a inflácii jeden z kľúčových faktorov udržateľnosti.

Pizza ako umelecké dielo – bestseller, ktorý definuje podnik

Neapolská pizza je podľa Martina jednoznačným bestsellerom podniku. „Arte bianca (biele umenie), ako umenie piecť pizzu nazývajú Taliani, vám dáva neobmedzené možnosti ukázať svetu, že pizza má v rebríčku gastroumenia svoju stabilnú pozíciu,“ vysvetľuje s nadšením.

Momentálne pripravujú fúziu, ktorá podľa neho spojí tradičnú neapolskú pizzu s exotickými vplyvmi. Hostia budú môcť ochutnať pizzu s ázijským, mexickým či Amalfi nádychom. K tomu si vyberú tematické pivo podľa vlastnej chuti.

image6
zdroj: Ristorante Romantik

Okrem toho sa návštevníci môžu tešiť aj na nové jarné menu. „Počas víkendov nebudú chýbať naše domáce Spaghetti con le vongole či naša ‚pink‘ carbonara v kombinácii s pestrým výberom drinkov.“ A to nie je všetko. V pláne je aj škola varenia pre všetkých domácich milovníkov gastronómie.

Na otázku, s akou bizarnosťou sa stretol, odpovedá s úsmevom. „Asi stávka dvoch hostí v rámci desaťčlennej partie baviacej sa u nás do neskorej noci. Stávka znela: Uvarí nám majiteľ o 2.00 špagety? Uvaril.“

Jeho pracovný deň je zároveň jeho vášňou. „Práca je pre mňa zároveň koníčkom a len málokedy sa pozerám na hodinky a počítam, koľko hodín som už v práci.“ Každé ráno začína prvý, vychutná si svoje espresso a často odchádza ako posledný.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ristorante Romantik (@ristoranteromantik)

Hovorí, že ak človek do svojej práce vloží srdce, výsledkom je úspech, uznanie a vnútorné uspokojenie. „Keď cítim únavu, booknem si letenku a odletíme na pár dní k moru. Ak mi to čas nedovolí, prečítam si nejakú dobrú knihu a zapálim si cigaru.“

Rentabilita a rovnováha

Ekonomiku podniku vníma Martin ako individuálnu záležitosť. Podľa neho neexistuje univerzálny model, ktorý by určoval, aké vysoké majú byť denné tržby, aby podnikanie dávalo zmysel. „Dôležitá je asi rovnováha medzi nákladmi a tržbami,“ uzatvára túto tému s rozvahou a skúsenosťou.

Martin Bari si počas rokov v gastronómii vypestoval cit pre realitu. Na otázku, čo považuje za najväčší zlozvyk medzi gastropodnikateľmi, odpovedá priamo: „Po prvom úspešnom pol roku si kúpiť drahé hodinky a auto na lízing.“ Tento postoj ilustruje, že udržateľnosť a dlhodobá stratégia majú prednosť pred krátkodobým leskom.

Gastro si podľa neho vyžaduje obrovské množstvo času – často na úkor rodiny a blízkych. „Je to nádherné remeslo, prostredníctvom ktorého rozdávate ľuďom radosť, no častokrát sa konajú lyžovačky či grilovačky bez vás,“ priznáva. Zároveň však vníma aj druhú stránku: „Na strane druhej je to ale kopec krásnych večerov v kruhu priateľov strávených práve vo vašej reštaurácii pri pohári dobre vychladeného prosecca.“

Cenotvorba nie je len o číslach

Pri nastavovaní cien jedál kladie dôraz na dôslednú kalkuláciu. „Od nej sa následne odvíja predajná cena podľa nastaveného percentuálneho koeficientu, s ktorým pracujeme,“ vysvetľuje. Dôležitým faktorom je aj typ použitých surovín a spôsob ich spracovania. „To všetko má vplyv na výslednú cenu jedla. Dnes už asi žiadna reštaurácia nie je úplne lacná,“ konštatuje bez prikrášľovania.

image11
zdroj: Ristorante Romantik

Svoje skúsenosti premieňa na praktické rady pre tých, ktorí sa chcú vydať podobnou cestou. „Rob svoju prácu s láskou, vysokým nasadením a neutíchajúcou túžbou uspieť. S reštauráciou sa musíš ráno prebúdzať a večer s ňou zaspávať.“ Zároveň zdôrazňuje význam neustáleho vzdelávania a kvalitného tímu. „Obklop sa tými najlepšími a buď vždy o krok vpred pred tvojím súperom. Výsledok sa dostaví.“

Hoci Martin Bari vedie úspešný podnik, jeho túžba učiť sa a rásť neutícha. „Aktuálne sa stále vzdelávam a učím techniky prípravy neapolskej pizze od tých najlepších.“ Koncom roka sa plánuje opäť vydať do Talianska, aby absolvoval ďalší kurz. „Chcel by som posunúť svoje skúsenosti s neapolskou pizzou ešte vyššie,“ hovorí s rovnakým zápalom, aký cítiť z celého jeho príbehu.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Najnovšie videá

Trendové videá