Martin založil originálny cyklo streetfood, v ktorom predáva slovenské hot-dogy

  • 21-ročny Martin Jakubis pochádza z Prievidze, vyštudoval Dopravnú Akadémiu v Žiline, no rozhodol sa rozbehnúť svoj vlastný gastro projekt
  • Ide o nevšedný streetfood s názvom Slovenské hotdogy
  • Martin však nepredáva hot-dogy z food trucku alebo v kamennej prevádzke, stačí mu len špeciálne upravený bicykel
zdroj: archív Martin Jakubis
  • 21-ročny Martin Jakubis pochádza z Prievidze, vyštudoval Dopravnú Akadémiu v Žiline, no rozhodol sa rozbehnúť svoj vlastný gastro projekt
  • Ide o nevšedný streetfood s názvom Slovenské hotdogy
  • Martin však nepredáva hot-dogy z food trucku alebo v kamennej prevádzke, stačí mu len špeciálne upravený bicykel

Tento bicykel si Martin svojpomocne vylepšoval 6 mesiacov, potom ako urobil jedno z najťažších životných rozhodnutí a dal výpoveď v dobre platenej práci. Všetko na úkor toho, aby na jar mohol vyraziť so svojim hot-dogovým bicyklom na podujatia naprieč Slovenskom.

Martin sa pritom do nového podnikania pustil na vlastnú päsť. „Nemám žiadneho spoločníka, ktorý by tomu obetoval svoju dušu, ktorú je pri podobných druhoch podnikania potrebné do toho vložiť, pokiaľ to chcete robiť naozaj dobre,” prezradil Martin pre Startitup.

zdroj: archív Martin Jakubis

Čo sa týka počiatočných nákladov na rozbeh biznisu, tie neboli vďaka Martinovej zručnosti príliš vysoké. „Bolo to vďaka tomu, že samotný bicykel som si  navrhol a skonštruoval ja sám doslova z kopy dreva a šrotu, ktoré som zohnal na šrotovisku alebo doma. Najdrahšie boli ako inak potrebné papiere’,“ hovorí.

Martin je momentálne jediný  na Slovensku, kto ponúka občerstvenie z food bicykla. To aj preto, že nároky na hygienu sú v našej krajine podľa mnohých až nezmyselne vysoké a klasický sériový bicykel, ktorý  sa využíva napríklad na predaj kávy nie je na to prispôsobený, preto si aj Martin musel všetko konštruovať na mieru.

zdroj: archív Martin Jakubis

Martin sa rozhodl pre rozbeh vlastného streetfoodu paradoxne kvôli voľnému času, ktorý pri klasickom zamestnaní nemal.

„Venujem sa navádzačstvu zrakovo postihnutého chlapca pri zjazdovom lyžovaním takzvaný paraolympionici, kde sme sa aktuálne dostali do Slovenskej reprezentácie, čo zhltne hlavne počas zimy sveľmi veľa času na sústredeniach a pretekoch v zahraničí. Pokiaľ chceme dosiahnuť svoj spoločný sen a o tri roky sa kvalifikovať na zimné Paralympijské hry do Pekingu. Takto mám pracovné hlavne letné víkendy, behom týždňa mám čas na trénovanie a počas zimy pokiaľ je dobrá pracovná sezóna, budem mať od práce takmer úplný pokoj a budem sa môcť plne venovať navádzačstvu,” objasňuje Martin.

zdroj: archív Martin Jakubis

Pri zakladaní projektu Martina najviac inšpirovala naša krajina, jej kultúra, tradície, príroda a hory. „Z každej strany počúvam ako sa všetci podnikatelia inšpirujú zahraničím a pritom na Slovensku máme toho naozaj veľa z čoho sa dá čerpať. Samotný bicykel je ako moje zrkadlo, odráža v sebe všetko čo mám rád a keďže  zbožňujem Slovensko a aj hotdogy, chcel som tieto dve zdanlivo nespojitelné pojmy skĺbiť,” hovorí Martin. Výsledkom je bryndzový hotdog s kyslou kapustou, oštiepkom a praženou cibuľkou, ktorý ide ,na dračku’,“ vysvetľuje.

zdroj: archív Martin Jakubis

Zaujímavým faktom je aj to, že Martin si pred vstupom do gastro biznisu nezostavil žiaden podrobný podnikateľský plán. „Pre mňa sú biznis plánom moji zákazníci, ktorých sa priebežne pýtam na ich názor, aby som vedel, čo by som mohol ešte vylepšiť. Ale určite chcem svoj ,vozový park’ možno už najbližšiu zimu rozšíriť o ďalšie bicykle, ku ktorým však budem musieť nájsť zodpovedných ľudí,” vysvetľuje.

Čo sa týka cien hot-dogov s názvom ako Gerlach, Kriváň či Lomničák, tie sa pohybujú okolo 3,80 eur. Martin nám však pretradil, že ceny sa častokrát odvíjajú od samotného nájmu na konkrétnom podujatí. Zároveň sa však snaží živiť politiku, ktorá hlása, že aj za menej peňazí dostanú ľudia veľa muziky.

zdroj: archív Martin Jakubis

Kapitolou samou o sebe sú aj suroviny, ktoré Martin pri výrobe hot-dogov používa. Napríklad párky mu doslova na mieru vyrába farma v Bojniciach. Rožky mu zase pečie podľa špecifických  požiadaviek pekár v susednej dedine. Bryndza pochádza taktiež z farmy pri Prievidzi a zeleninu sa snaží využívať prevažne z vlastnej domácej záhrady.

zdroj: archív Martin Jakubis

Na Martinove Slovenské hot-dogy môžeš natrafiť na podujatiach po celom Slovensku. Či už na folklórnych festivaloch, tradičných jarmokoch ale aj na festivaloch. Tento streetfood si však môžeš objednať aj na súkromné eventy.

Čo sa týka Martinových plánov do budúcna tie sú jasné. „Chcem robiť ľuďom úsmev na tvári, prinášať im spokojnosť z dobrého jedla a vytvárať pocit hrdosti na to všetko krásne a chutné čo tu na Slovensku máme,” dodáva Martin.

Najnovšie video