Martina Hankerová sa vzdala práce v advokátskej kancelárii, aby mohla piecť krásne cupcaky v tvare ruží

Zuzana Kaššáková / 16. júna 2017 / Rozhovory

zdroj: archív Martiny Hankerovej

Martina je mladá baba, ktorá si povedala, že ide skúsiť robiť to, čo ju od malička baví. Dala výpoveď a začala sa venovať Cupcake Roses. A urobila naozaj dobre, veď jej cupcaky a torty, nielen vyzerajú rozkošne, ale aj skvelo chutia.

Na úvod nám prosím povedz viac o Cupcake Roses. Kedy a ako to vlastne celé vzniklo?

O varenie a najmä pečenie ako také som sa zaujímala už od detstva. S mamou som vypekala klasické domáce koláče a vždy ma tešilo, keď sme si v nedeľu pochutili na niečom dobrom. Založiť blog a zároveň budovať značku Cupcake Roses vznikol pred trištvrte rokom, keď som sa rozhodla ukončiť spoluprácu v advokátskej kancelárii, kde som pôsobila päť rokov.

Nápad zdobiť cupcakes do tvaru ruží vznikol tak, že sa mi vždy páčili živé ruže, ktoré sú takto dekorované do papierových boxov a predávané na trhu. Jedného dňa som verziu ruží skúsila na sladký krémový spôsob a dočkala som sa nečakanej obľuby. Takmer každý deň som sa zdokonaľovala, skúšala nové spôsoby, testovala a skladala vlastné recepty, až sa môj blog stal čoraz obľúbenejším a fanúšikovia ma utvrdili v tom, aby som business oblečenie nechala na vešiaku a venovala sa tortičkám naplno.

zdroj: archív Martiny Hankerovej

Bolo pečenie tvojím detským snom alebo si sa k nemu dostala len náhodou?

Pečenie bolo vždy pre mňa relaxom, testovaním a posúvaním hraníc. Vždy sa mi páčilo miešať ingrediencie dohromady a čakať, či a najmä čo z toho vznikne.

Ako vyzerá tvoj klasický deň cukrárky?

Ešte len zisťujem, aké dni ma čakajú, je to čoraz náročnejšie. Jednoznačne každý deň musí začať kávou a priznávam, že veľakrát aj cupcakeom. Avšak už sa dostávam do fázy, že som už overených receptov objedená, takže testujem radšej nové kúsky. Vždy si spisujem dôležité body dňa, čo je potrebné nakúpiť, objednať a celkovo si manažujem vlastný čas, budovanie značky, komunikáciu sokolím a podobne.

V advokátskej kancelárii som pracovala od pondelka do piatku, no teraz som prešla na pracovný režim tzv. „dlhý-krátky“ týždeň, avšak krátky týždeň si už ani nepamätám. :) Som ranné vtáča, takže si radšej privstanem, aby som postíhala všetko potrebné a k večeru sa snažím pracovné tempo zľaviť a venovať sa sebe a okoliu. Milujem pohyb a fitko, takže tam trávim veľa času, teda aspoň sa snažím. Prípadne si pohyb zvyknem v týchto krásnych dňoch kompenzovať výletom na bicykli, korčuľovaním alebo behom.

Ako často pečieš a koľko objednávok maximálne zvládneš vybaviť? Pečieš si všetko sama alebo máš aj pomocníkov?

Na všetko som sama, od administratívy, cez nákupy, komunikáciu, marketing, pečenie, umývanie, atď. Avšak všetko je ešte to vo fáze, že to zvládam, taktiež vďaka pomoci zo strany rodiny. Do roku by som už však rada moje blogovanie a začínajúci biznis doplnila o posilu a začala si budovať tím.

zdroj: archív Martiny Hankerovej

Okrem cupcakeov u teba nájdeme aj torty, ktoré vyzerajú ako ozajstné kytice kvetov. Ako ťa napadli takéto netradičné prevedenia?

Vždy som poznala pojem muffinky, ktoré sú dostupné takmer v každom obchode. O cupcakeoch som sa dozvedela sledovaním rôznych programov o pečení a celkovým prehliadaním najmä zahraničných stránok. Začala som testovať vlastné variácie a ako som už spomínala, na trhu mi chýbalo niečo originálne a najmä chutné a krémové. Kytice ako také obľubuje každá žena, tak som vytvorila niečo nové, zaujímavé a ide o takzvaný dar 2 v 1, kde je jednou zložkou torta a druhou ruže, ktoré nahrádzajú častokrát živé verzie. Nezaručujem však, že vydržia na stole dlhšie, keďže sa rýchlo zjedia. :)

Tvoje koláče či torty sú na pohľad naozaj krásne. Ale aké je tvoje tajomstvo, aby aj skvelo chutili?

Možno to vyznie prvoplánovo, ale dávam do toho kus seba. Nevedela by som sa uspokojiť s prácou vykonanou na menej ako 100%. Celkovo všetko v živote buď robím naplno, alebo radšej vôbec. Zároveň používam ingrediencie, ktoré by chutili mne, neznášam margaríny a presladené fondány. Práve preto dochucujem moje diela decentne, aby nestratili svoju prirodzenú chuť. Používam kvalitné tradičné maslá, domáce vajíčka a iné ingrediencie, ktoré do tortičiek a cupcakeov patria. Snažím sa podporovať slovenský trh, takže kupujem naše produkty a veľmi sa teším, že práve začína sezóna rôzneho ovocia, ktoré je dopestované v našich podmienkach.

zdroj: archív Martiny Hankerovej

Kde všetky sladké dobroty vznikajú – máš vlastné priestory alebo “okupuješ” domácu kuchyňu?

Blogérske začiatky boli a sú ešte v domácej kuchyni, avšak koncom júla by mali byť hotové priestory, kde sa z blogerstva začne seriózne podnikanie a budú ma môcť fanúšikovia nájsť vo výrobe. Veľmi sa tomu teším. Osobne už dlho snívam o veľkom kuchynskom robotovi, ktorý všetko zamieša a ja budem len prihadzovať ingrediencie. V začiatkoch som používala ešte svadobný dar mojich rodičov, starý klasický ručný robot, ktorý žiaľ každodenným testovaním doslúžil.

V súčasnosti sa vo veľkom prezentuje zdravý životný štýl. Neohrozí tento trend tvoj biznis, nakoľko sladké dobroty môžeme považovať za “kalorickú bombu”?

V pláne mám ponúkať taktiež fit dobroty, keďže sama som „fit positive“, a keďže pečiem podľa seba a osobne si dávam pozor na to, čo konzumujem, nemyslím, že tortička s cupcakmi je až takým veľkým zlom. Sú tam kvalitné suroviny a spestriť si dni niečím výnimočným jednoducho treba. Ak to ešte spojíte s pohybom, nemáte sa čoho báť. Ak je príjem a výdaj v rovnováhe, všetko je v poriadku.

Myslíš si, že sa tvoj biznis dá rozbehnúť aj vo veľkom bez toho, aby to neubralo na kvalite?

Práve nad touto otázkou som sa zamýšľala a neustále zamýšľam. Som zástancom toho, že ak je človek naozaj spravodlivo a motivačne ohodnotený, tak podá kvalitný výkon. Keďže som si niekoľko rokov vyskúšala, aké to je byť „zamestnancom“, teším sa, že budem raz na strane „zamestnávateľ“ a viem, že ak chcem ponúkať kvalitu a nebudem to môcť časom už kapacitne zvládať sama, nastane čas na tím. Bude ťažké nájsť rovnakých nadšencov, ale ja verím, že ľuďom sa pracovať a realizovať v tejto tvorivej oblasti chce a určite sa budem snažiť okrem platových podmienok dať tímu pocit, že sme na rovnakej lodi a v priateľskom spôsobe fungovať.

zdroj: archív Martiny Hankerovej

Aké máš ďalšie plány do budúcnosti – vlastná cukráreň, nové druhy koláčikov, expanzia alebo niečo iné?

Dlhodobé plány sú ešte trošku vzdialené, ale jednoznačne si prajem vybudovať stabilné postavenie na trhu, kde by zákazníci vedeli, že môžu očakávať naozaj kvalitu a top prácu. Keď bude priestor na sebarealizáciu, určite sa pustím do vlastnej cukrárničky, kde si všetci prídu na svoje. Som kávičkár, vyskúšala som niekoľko miest a už mám vlastnú predstavu, ako by mal asi priestor vyzerať. Káva v spojení s vlastnými cupcakes a tortičkami by bola každodennou ponukou a verím, že by sme mali svojich skalných fanúšikov a že ponúkneme to, čo sa kúpiť nedá.

Čo je pre teba tvoj doterajší najväčší úspech? Na čo si najviac hrdá?

Vždy som fungovala podľa cieľov a za nimi som sa po kúskoch posúvala. Ukončenie spolupráce v advokátskej kancelárii prišlo z mojej strany dá sa povedať zo dňa na deň a nemala som presný plán, akým smerom pôjdem. Avšak dnes viem, že keby som ten krok neurobila, energiu by som do pečenia nevkladala, nakoľko by nebol na to čas a celkovo myslím, že by som na nápad zdobiť cupcakes práve krémom do tvaru ruží a tvoriť z toho kytice, nikdy nemala. Hrdá som na okolie, ktoré ma v tomto nápade podržalo, motivovalo a sú pri mne dodnes. Patrí im veľké ďakujem.

Spomínaš si aj na “trapasy” v kuchyni?

Samozrejme, pustila som sa do viacerých prác naraz a podarilo sa mi tak spiecť korpus alebo cupcakes. Už mám v tom ale systém a zisťujem, že aj podľa vône veľakrát viem, či je cesto dopečené. Na iné trapasy si zatiaľ nespomínam, verím, že dáke veľké ani nebudú. :)

Pridať komentár (0)