Michal Kordoš
Michal Kordoš
Michal Kordoš

Michal Kordoš: V najlepšej reštaurácii sveta sa pracuje aj 17 hodín denne

  • Vášeň k jedlu prechováva od raného detstva
  • Vždy vedel, že to je ono, to pravé
  • Chvíľu trvalo presvedčiť o tom aj rodičov, dnes už nepochybujú
  • Vášeň k jedlu prechováva od raného detstva
  • Vždy vedel, že to je ono, to pravé
  • Chvíľu trvalo presvedčiť o tom aj rodičov, dnes už nepochybujú

Michal je v kuchyni od malička. Bol vôbec prvým slovenským stážistom v Nome v Kodani – najlepšej reštaurácii sveta. Také niečo človeku otvorí dvere kamkoľvek. Pracoval s tými najlepšími v Dánsku, vo Francúzsku a na Islande.

Tvrdí, že chcel byť ako oni a dnes chcem byť ešte lepší. Baví ho škandinávsky štýl varenia. Sezónne suroviny, prirodzenosť, dôraz na čistú naturálnu chuť, skrátka nič nepredstierať. 

  • Aké sú gastro trendy na rok 2022?
  • Kde čerpá inšpiráciu na nové recepty?
  • Na čo si treba dať pozor pri práve jedla v prezidentskom paláci Zuzany Čaputovej?
  • Koľko tisíc eur sa zarába v najlepšej reštaurácii sveta?
  • Prečo si na Slovensku nevie dať poriadne bryndzové halušky?

Pred časom si sa zúčastnil Madrid Fusión, jednej z najlepších gastro konferencií na svete. Čo ťa tu ako skúseného šéfkuchára najviac zaujalo a možno aj prekvapilo? 

Keďže to bol už môj siedmy ročník Madrid Fusión, približne som vedel, do čoho idem. Očarujúce to bolo už len preto, že po dvoch rokoch Covidu, kedy konferencia fungovala len v online priestore, sa to všetko znovu konalo naživo.

Bolo to skvelé, znova mať možnosť sa pohybovať medzi špičkou svetovej gastronómie. Vrchol však bol pre mňa rozhovor a stretnutie so šéfkuchárom jednej z najlepších reštaurácii sveta Noma v Kodani, René Redzepim.

Ešte v roku 2010 som tam sám stážoval – rovno som mu aj ukázal našu spoločnú fotku, ktorú sme si vtedy urobili. Veľmi ho to prekvapilo a dojalo. Mal som z toho zimomriavky, že som sa s ním mal možnosť znova stretnúť a prehodiť pár slov. 

Rozprávali sme a hlavne o klimatických zmenách a ich dopade na gastronómiu. Ako to zasiahlo reštauráciu Noma a ako sa pripravia na zmeny, ktoré nás ešte len čakajú. Noma totiž funguje v sezónach, a teda ju to priamo ovplyvňuje už aj v tejto dobe.

Mám totiž pocit, že sa v oblasti gastronómie o životnom prostredí, udržateľnosti a ochrane klímy stále hovorí málo. Na to, ako zraniteľný tento sektor na všetky prichádzajúce vplyvy je. 

Prečo je podľa teba Noma najlepšou reštauráciou sveta? 

Pretože si razí svoju filozofiu. Vytvára nové prúdy. Myslí na udržateľnosť, udáva tempo. A každým rokom dokáže prekvapiť. Venujú extrémnu pozornosť vývoju. Myslia aj na to, ako čo najviac spríjemniť zamestnancom pracovné prostredie. Sú proste v mnohých veciach o krok vpred, oproti ostatným. 

Michal Kordoš
zdroj: Michal Kordoš

V čom by sa mohli od nej inšpirovať gastro prevádzky na Slovensku? 

Na jednej strane si myslím, že keby som mal menovať všetko, z čoho by sme tu od nich mohli čerpať inšpiráciu, boli by sme tu do zajtra. Na druhej strane si myslím, že nie vo všetkom by sme mali slepo sledovať a opakovať to, čo sa deje v zahraničí. Slovenský trh je unikátny, v pozitívnom aj negatívnom zmysle. Má svoje špecifiká. Ľudia majú špecifické potreby.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá